Храната на натровените ученици била замърсена от персонала на ресторанта
Причината за натравянето на 14 деца от СУ "Н. Вапцаров" в Петрич преди седмица е вторично замърсяване на храната от персонала на заведението, където се приготвя обядът на учениците, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.
На база на направените изследвания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Благоевград се потвърждава вторично замърсяване със стрептококови бактерии от персонала на готовата храна, станала причина за неразположението на децата в Петрич.
Взети са проби от сурово, неразопаковано пилешко месо от производителя от същата партида, от която е било вложено в пилето с ориз. В суровото пилешко няма отклонения от получения резултат от лабораторния анализ.
Отклонения са установени в ястието пиле с ориз, в кулинарна готовност. В него е констатирано наличието на стафилококова бактерия, открита като носителство в персонала.
Обектът остава затворен до второ нареждане.
Предстои неколкократно основно почистване и дезинфекция на обекта, посудата, и лечение и доказване на здравния статус на персонала, преди да бъде допуснато отваряне за работа на кетъринга.
Наличните разопаковани храни в обекта ще бъдат унищожени, тъй като са били в контакти с персонала.
На бизнес оператора ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за храните.