Почистете с вода и оцет варовика в кафемашината
Потапяйте накрайника за пара в чаша
със сапунен разтвор веднъж месечно
Както всички електроуреди кафемашината също трябва да бъде почиствана периодично. Остатъците от кафе, варовик и мухъл развалят вкуса на кафето, но и повреждат самата машина. Хубавото е, че повечето кафемашини се поддържат лесно и не са необходими специални скъпи препарати. Всичко, от което се нуждаете, най-вероятно го имате вкъщи.
Ако имате кафемашина с капсули, най-важното е да не задържате вода в резервоара за дълго време, тъй като той може да зеленяса. Измивайте всички разглобяеми материали. Почистването е лесно, защото отпадъците от утайката на кафето си остават в капсулата и само трябва да я изхвърляте. Хубаво е веднъж месечно да използвате препарат за варовик, ако не я пълните с минерална или филтрирана вода. Сложете го да се разтвори в резервоара и след това пуснете машината на най-дълга програма. Не слагайте капсула, а изчакайте водата да се изтече. После сложете нова прясна вода в резервоара и пуснете още веднъж машината, за да почистите.
Ако вашата кафемашина е обикновена, напълнете резервоара за вода с равно количество вода и оцет. Вместо оцет може да използвате сока на 2 лимона. Пуснете машината да работи, без да слагате кафе в цедката. Сложете празна чаша или купичка, която да събира течността, и изчакайте, докато резервоарът се изпразни до средата. За да се почистят и маркучите, изключете машината за час. После пак повторете същата процедура. За да премахнете миризмата на оцет или лимон, напълнете резервоара само с вода и пуснете 2-3 пъти.
Хубаво е след всяка употреба да почиствате с топла вода ръкохватката, в която се поставя смляното кафе. Не забравяйте и накрайника за пара. Трябва да го забърсвате редовно и поне веднъж месечно да го потапяте в чаша вода, в която сте добавили малко количество сапун. Изчаквайте водата да кипне.
Може да почиствате вашата кафемашина и с лимонена киселина. Тя помага за отстраняването на варовика. Трябва да си приготвите разтвор от 8 чаени лъжички лимонена киселина за литър вода. След това разбъркайте добре. Изсипете течността в резервоара за вода и изчакайте да престои няколко часа. После включете машината и пуснете да изтече целия разтвор. Накрая измийте резервоара добре. Ако все още ползвате кубинска кафеварка, може бързо и лесно да приготвите паста за почистването ѝ. Необходими са ви супена лъжица сода за хляб и две супени лъжици вода. Разбъркайте добре, докато получите гладка паста. Сложете сместа върху меката страна на гъба за миене на съдове. Хубаво потъркайте цялата кафеварка отвътре. За да премахнете натрупал се котлен камък, напълнете долната част с вода, в която добавете 2 с.л. оцет. Сварете течността на ниска степен на котлона за няколко минути. Накрая измийте добре с препарат за съдове.
Френската преса е много лесна за почистване, но има някои особености, за които трябва да внимавате. Извадете всички части и ги накиснете в топла сапунена вода. Оставете ги така за няколко минути, а после ги изплакнете и подсушете. Почистете с гъба и препарат за съдове каната. Не трябва да търкате с телена гъба, за да не надраскате стъклото.
За финал не забравяйте да почистите кафемашината си и отвън. Използвайте меката част на обикновена гъба за миене на чинии. Капнете малко препарат за съдове и потъркайте. След това минете с кухненска хартия или микрофибърна кърпа. Така ще премахнете капчиците, които се получават при правенето на кафе.