Ремонти с Валери: Покрийте с лак старата дървена стълба в дома си

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/6585997 www.24chasa.bg

Съхне 12 часа, затова работете или рано сутрин, или късно вечер

В много домове заради уюта и топлината, която създават, са използвани дървени части като стълби, ламперии, паркети или дюшеме. Те обаче се захабяват и износват с течение на времето и затова е необходима периодичната им поддръжка. Стига да имате подходящите инструменти и материали, това никак не е трудно да се направи и през есенно-зимния сезон.

Ремонти с Валери: Покрийте с лак старата дървена стълба в дома си

Обновяване на

дървената стълба

Повърхността както на мебелите, така и на останалите изделия от дърво, се защитава с различни покрития, най-често лакове и бои. Подобно покритие не само ги предпазва от проникване на влага, но създава и защита срещу механично предизвикани повреди. Освен това лаковата повърхност позволява влажно почистване, включително и с използване на миещи препарати. Лаковото покритие изпълнява и декоративни функции, като подчертава естествения цвят и текстурата на дървесината.

Често лаковото покритие е силно натоварено и трябва да бъде устойчиво срещу механично изтриване и надиране. Това е силно изразено при изцяло дървени или с дървени стъпала стоманобетонни и метални стълби, както и при подови покрития, били те от масивна дървесина - дюшеме и масивен паркет, или от евтините практични ламинатни паркети.

Колкото и да е твърдо, рано или късно лаковото покритие се износва, помътнява, захабява се и започва все по-лесно да задържа замърсяването. Много бързо например се износват стъпалата на дървена междуетажна стълба, която свърза хола със спалните помещения на горния етаж на къща или вила.

Ако стълбата е била правена още по времето на тоталния дефицит на материали, значи е била направена от най-неподходящите за целта дъски като 5-сантиметровите талпи от мека чамова дървесина. Но ако и меката чамова дървесина е защитена с подходящо лаково покритие, може да устои на продължително използване.

Да ремонтирате старата захабена стълба, имате основно два начина.

Класическото

решение е старото

лаково покритие да

се свали до основа

с шлайфмашина. Това е трудоемка и бавна операция, за която са необходими две, че дори три вида машини. Трябва ви лентова за грубо отстраняване на лаковото покритие, ексцентър-шлайфмашина, която може да се използва за грубо, междинно и фино завършващо шлифоване, и делта-шлайфмашина, която единствено може да достигне в ъглите и плътно до вертикалните чела на стъпалата. Също така задължително е използването на промишлена прахосмукачка, защото финият прах от лак със сигурност не е здравословен за дишане.

Остъргването на лака в ъглите и в задния край на стъпалата може да се улесни, като за това се използва обикновена цикла. Оказа се обаче, че този очевидно нарочен за архаичен инструмент почти не може да се намери на пазара, но пък все някой от вашите познати и приятели майстори го притежава.

Друг вариант за подновяване на старата стълба е стъпалата да се демонтират едно по едно, като се отвият винтовете, с които са закрепени към дюбели в бетона. След това да се рендосат на абрихт и наново да се монтират на местата им. При стабилна стълба, чиито стъпала не скърцат и не поддават, обаче е най-добре да не се разваля това, което не се налага.

Ремонт на захабен

паркет и дюшеме

Едно от предимствата на класическия масивен паркет от дъбова или букова дървесина е, че позволява многократно циклене. Опита си от обновяването на дървената стълба можете да изпробвате и за подновяване на износеното вече лаково покритие на паркета. Това е напълно изпълнимо занимание със същите машини. Единственото неудобство е, че се работи в клекнало или приседнало върху пода положение, но на това може да се гледа и като на своеобразна гимнастика.

Когато човек сам цикли и шлифова паркета с отношение на грижовен собственик и майстор едновременно, неминуемо ще установи, че между паркетините или дъските на дюшемето са се образували фуги. Те не само загрозяват пода, но пропускат разсипана вода, в тях се събират нечистотии, а може да се завъдят и микроорганизми, които причиняват алергии. Затова този дефект трябва да се поправи и

фугите да се

запълнят

преди нанасяне

на новото подово

покритие

Възможностите за това са поне две. Едната е да се използва готов пълнител, който се продава в стандартни пластмасови патрони и се шприцова чрез изтласкване със специален пистолет. Цветът на пастата се подбира според вида на паркета. Върхът на накрайника на патрона се прерязва с оглед желаната големина на отвора, през който изтича разтворът.

Второто решение е да се купи специално произведена за целта безцветна смола, която се размесва с фин дървесен прах, получен при завършващото шлифоване на паркета, а не при снемането на старото лаково покритие.

За да започнете лакирането, се подгответе предварително, защото след намазване на стъпалата с лак пътят между двата етажа ще бъде блокиран за поне 12 часа. Стълбата се лакира от горе на долу. Най-добре е това да се направи вечер преди лягане, като се преспи на долния етаж или предвидливо се вдигне стълба до балкона на втория. Може да се използва и работният ден, като стълбата се лакира рано сутрин преди тръгване за работа. Проблемът обаче не е в това кога, а

какъв лак

да се избере

особено за изцикления и почистен вече паркет. На пазара се предлагат лакове за паркет на различни наши и чужди производители, основно уретанови и политуретанови. Има и двукомпонентни, с втвърдител, с органични разтворители или на водна основа. Съответно те се различават по времето на изсъхване, по мириса, който отделят в течно състояние, и по степента на оцветяване на дървесината. Не всеки производител публикува съпоставими данни, а лични впечатления, при това само за даден вид лак, човек придобива поне след година. Лаковете на пазара се различават значително и по цената си, като най-качествените са два пъти по-скъпи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият вратар на Испания и "Реал" (Мадрид) Икер Касияс заби нова журналистка. Красавицата се казва Ана Куилес и работи за италианския телевизионен канал Rai 2. Двамата се появяват за първи път заедно през 2019 г., когато журналистката прави филм за Икер след прекарания инфаркт. Постепенно двамата се сближават и италианските медии твърдят

Емили с тротинетката вдигна на крак цял етаж в столичен мол. Трансмомичето изважда спрей и заплашва да обгази всички, стана ясно от клип, качен в социалната мрежа. Според авторите на клипа действията на Емили не са провокирани с нищо от околните, но явно е под стрес и готова да атакува. Коментарите под публикацията не закъсняха

Спекула и кражби на хуманитарка  Алчността е безсмъртна! Звезда В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите  Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения. Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой