"Зимни акценти" в галерия "Нюанс"

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/13564879 www.24chasa.bg
Ярослав Вешин - Конски пазар край София

Галерия "Нюанс" спазва традицията ежегодно да показва експозиции на прецизно селектирани произведения на най-добрите български художници от извиналия век до днес.
До 5 февруари публиката може да види “Зимни акценти 2023”, в която са събрани произведения на добре познати художници, както и на такива, които са добили огромна популярност в чужбина, но по една или друга причина остават позабравени и неизучавани в България.

В експозицията силно впечатление правят няколко живописни платна. Едно от тях е пейзаж от Пловдив на Златю Бояджиев от 1954 г., част от втория му период, в който се вижда колко добре е успял да овладее четката с лявата ръка и с типичните за него експресия и феерия от багри да пресъздаде емоциите си върху платното.

Един от акварелните пейзажи, част от експозицията, е дело не на кого да е, а именно на най-добрия ни акварелист от ХХ век Константин Щъркелов. Ненадминат майстор на акварела, Щъркелов е оставил многобройни пейзажи, пресъздаващи красотата на българската природа. Част от изложбата е и рисунка на Владимир Димитров-Майстора - пейзаж от Истанбул от времето, когато художникът е пребивавал в града.

Неслучайно замислена е срещата в настоящата изложба чрез две живописни платна между художниците Иван Вукадинов и Илия Пейков, които биват високо ценени в Италия, но все още не толкова в България. За разлика от Пейков, който заедно с брат си - известният скулптор Асен Пейков, твори през целия си живот в Рим, Вукадинов успява да плени италианската публика с едва няколко изложби и през 1975 г. от Ватикана пожелават да откупят една от картините му за колекцията си от съвременно изкуство. Това, което свързва Вукадинов и Пейков, е, че двамата художници са единствените българи, от които има картини в колекцията от съвременно изкуство на Ватикана.

Пейков е създател на така наречената Космическа живопис и заедно с брат си са увековечени в Рим чрез кръщаването на площад и улица с техните имена. Иван Вукадинов е мистичен, а според критиците и един от най-големите български художници на всички времена. Много от произведенията му въздействат като икони. Художникът обработва живописната повърхност и използва сложната техника за правене на бои енкаустика.

Никола Танев - Карлово
Никола Танев - Карлово

В изложбата има още произведения от художниците Атанас Яранов, Борис Денев, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков - Нерон, Йордан Гешев, Никола Михайлов, Никола Танев, Пьотър Стоянов, Ярослав Вешин и др

Борис Денев - Велико Търново
Борис Денев - Велико Търново

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият вратар на Испания и "Реал" (Мадрид) Икер Касияс заби нова журналистка. Красавицата се казва Ана Куилес и работи за италианския телевизионен канал Rai 2. Двамата се появяват за първи път заедно през 2019 г., когато журналистката прави филм за Икер след прекарания инфаркт. Постепенно двамата се сближават и италианските медии твърдят

Емили с тротинетката вдигна на крак цял етаж в столичен мол. Трансмомичето изважда спрей и заплашва да обгази всички, стана ясно от клип, качен в социалната мрежа. Според авторите на клипа действията на Емили не са провокирани с нищо от околните, но явно е под стрес и готова да атакува. Коментарите под публикацията не закъсняха

Спекула и кражби на хуманитарка  Алчността е безсмъртна! Звезда В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите  Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения. Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой