Рекорден спад на новите коли у нас

https://www.24plovdiv.bg/avto/article/9126915 www.24chasa.bg
С 30% са намалели новорегистрираните автомобили заради кризата, причинена от епидемията от коронавирус, показват статистиките на вътрешното министерство.

Рекорден спад на продажбите на нови коли в България е регистриран за септември - 27,1% на годишна база. Според данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа у нас са купени едва 1823 леки коли.

В същото време в ЕС за първи път от осем месеца има ръст - 3,1%, като продажбите са 933 971. Най-сериозно е раздвижването в Румъния, която отбелязва ръст от 80%, както и в Ирландия - 66%. В Германия и Италия има повишение съответно от 8,4 и 9,5 на сто, но в Испания и Франция се наблюдава спад - от 13,5 и 3%.

За деветмесечието на годината данните са отрицателни, като покупките на нови коли са паднали с 28,8% за Европа. Общо като брой те са около 7 млн. Причината е пандемията от COVID-19.

Във всички държави регистрираните нови автомобили са намалели. В България спадът е от 36,7% на годишна база. По-лоши резултати отбелязват единствено Хърватия (45%), Португалия (39,3%) и Испания (38,3%). Намалението в Германия е с 25,5 на сто, в Италия - с 34,2, а във Франция - с 28,9%.

В рамките на ЕС от началото на годината процентно най-много са паднали продажбите на “Мазда” - с 43%, а най- малко на “Тойота” - с 18 на сто.

През септември пък най-голям ръст има на продажбите на “Дачия” - с 35,4%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена