Къде е най-трудно да се вземе шофьорска книжка? България е на 29-о място в света

https://www.24plovdiv.bg/avto/article/10230469 www.24chasa.bg

България е на 29-о място от страните в света, в които получаването на шофьорска книжка е най-трудно. Това става ясно от проучване на сайта Zutobi, специализиран в онлайн курсовете за обучение на шофьори във Великобритания. Британците са разгледали данните за всяка страна по света и премахнали 87, за които не могли да намерят пълни данни, оставяйки в проучването 108 страни.

За общия резултат са взети седем аспекта, а именно - възраст, от която можете да шофирате, разходи за изпита, необходим ли е теоретичен тест, има ли практически тест, необходим ли е очен тест, общ медицински преглед и има ли минимум задължителни уроци преди да се явиш на шофьорския изпит. Максималната оценка е 10.

Според проучването Мексико е най-лесната страна в света за получаване на шофьорска книжка, тъй като в много части на страната трябва само да се явите на писмен тест и всъщност не е нужно да доказвате, че можете да шофирате. Това очевидно е крачка напред в сравнение с преди. Преди 2018 г. изобщо в Мексико не е трябвало да правите тест.

В Индия всичко, което трябва да покажете за практическия изпит, е, че можете да шофирате напред, да завиете наляво и да спрете. Бурунди и Египет също очевидно имат много кратки и прости шофьорски изпити.
Най-трудната страна за получаване на шофьорска книжка е Хърватия, където средно се нуждаете от около 85 урока по шофиране, преди да можете да се явите на изпит. Освен това е много скъпо.

Най-лесните страни за научаване на шофиране
   1. Мексико - 9.48/10
Качването зад волана в Мексико е невероятно лесно поради редица причини. Първо, в голяма част от страната не е необходимо по закон да се явявате на практически тест, за да получите лиценз. Има само теория, която е въведена от 2018 г. В страната може да карате кола от 15-годишна възраст.

2. Катар - 7.39/10
В Катар може да вземете книжка, ако сте навършили 14 години. На всичкото отгоре цената на шофьорския изпит е 30 паунда, което е по-малко от половината от средна стойност от 75 паунда по света. Все пак в страната има както теоретичен, така и практически изпит.

3. Латвия - 7.03/10
Латвия е европейската държава, в която е най-лесно да се научиш да шофираш. Тест в Латвия струва само 26 паунда, което е по-евтино от Мексико и Катар, но минималната възраст за шофиране е по-голяма - 16 години.

4. САЩ - 6.95/10
Подобно на Латвия, възрастта, от която можете да шофирате в САЩ, е 16 (въпреки че в някои щати имат малко по-различни закони), и подобно на всичките пет най-лесни за шофиране държави, те не изискват уроци по шофиране преди полагане на теста. Цената на теста в САЩ е малко под средната за целия свят - 84 паунда (116 долара).

5. Канада - 6.93/10
Резултатът на Канада от 6,93 е само 0,02 по-нисък от САЩ поради незначително по високата цена на теста - с 14 паунда отгоре.

Най-трудните страни за научаване на шофиране

1. Хърватия - 1.96/10
Хърватия е най-трудната страна, поради скъпите и строги тестове за шофиране. В балканската държава трябва задължително да минете поне 85 часа кормуване преди въобще да имате право да се явите на теоретичен изпит. Хърватите също трябва да представят множество медицински разрешения и да похарчат около 930 паунда, за да получат шофьорския си лиценз.

2. Бразилия - 3.21/10
Преди да можете да се явите на пътен тест в Бразилия, по закон сте длъжни да минете 60 часа уроци, 45 на теория и 15 практически. Кандидатите за шофьорска книжка трябва да преминат през множество медицински прегледи, както и през психологически тест, преди да получат право да шофират. Общата цена на всички тези тестове достига средно около 213 паунда.

3. Унгария - 3.59/10
Унгарците, които искат да имат шофьорска книжка, трябва да преминат очни и медицински прегледи, след което ги чакат минимум 58 часа уроци, преди да могат да се явят на тест. От друга страна, бъдещите унгарски шофьори могат да получат книжка година по-рано от повечето страни и разходите са сравнително евтини.

4. Бахрейн - 3.62/10
Медицински, теоретичен и накрая практически тест трябва да бъдат минат бъдещите шофьори в Бахрейн. В страната трябва да имате 18 години за книжка, а тестът струва 361 паунда.

5. Черна гора - 3.79/10
Черна гора има деветия най-скъп изпит за шофьор от 239 лири, изискват се медицински и очен преглед преди тестването. Само тогава 18-годишните бъдещи шофьори могат да полагат теоретичен и практически изпит.

Най-евтините страни

1. Пакистан - 0,89 паунда
Пакистанският шофьорски изпит е невероятно евтин, всъщност цената е по-малко от 1 паунд (200 PKR). Освен че са достъпни, тестовете са доста лесни и затова страната има висок процент на преминаване.

2. Индия - 1 паунд
От другата страна на границата в Индия е почти толкова евтино, колкото и техният съсед, да се явят на шофьорски изпит, като цената е 1 паунд. Също като Пакистан, тестът е лесен и с висок процент на преминаване.

3. Виетнам - 2 паунда
Друга азиатска държава - Виетнам, завършва трите най-евтини държави, за да се вземе шофьорски изпит - струва еквивалента на 2 паунда. Виетнамският тест се състои от 450 въпроса по теория и след това кратък практически тест.

Най-скъпите страни

1. Хърватия - 930 лири
85 часа уроци по шофиране са задължителна част от полагането на хърватски шофьорски изпит и следователно това прави изпита там изключително скъп. Тъй като средната такса за тестовете по света е 106 паунда, хърватите трябва да плащат средно 824 паунда отгоре от повечето страни.

2. Малайзия - 505 лири
Малайзийският шофьорски изпит е много задълбочен и следователно много скъп, изисква от кандидатите да полагат теоретични и практически изпити. На всичкото отгоре малайзийците трябва да прекарат 33 часа в уроци. Въпреки че общата цена от 505 паунда е с над 400 паунда по-ниска от Хърватия, тя си е висока.

3. Андора - 401 лири
Малкото пиренейско княжество Андора е третата най-скъпа нация, в която се полага шофьорски изпит, с обща цена малко над 400 паунда. Тъй като Андора е толкова малка, всички тестове се провеждат в един ден от седмицата в един учебен център.

Страни с най-лудите тестове за шофиране

1. Индия
Индия има най-смъртоносните пътища в света. През 2011 г. на пътя в многолюдната страна е имало почти 74 милиона превозни средства (приблизително два пъти повече от това във Великобритания). На Острова има около 3000 смъртни случаи след катастрофи годишно, докато в Индия те са 196 000, което се равнява на 22 смъртни случая на час. Това не е изненадващо, след като при изпита за книжка всичко, което трябва да демонстрирате, е способността да шофирате напред, да завиете наляво и след това да спрете на 50 ярда, за да получите лиценз.

2. Бурунди
Шофьорският изпит в Бурунди изглежда леко безсмислен, тъй като в страната няма законово изискване, така че повечето шофьори нямат такъв. 4,42% от всички смъртни случаи в Бурунди се дължат заради катастрофи на пътя, а в страната има само 63 000 автомобила.

3. Египет
Египетският пътен тест отдавна е обект на подигравки от останалия свят, съдейки по факта, че до скоро трябваше да карате само напред и назад 10 фута, за да го вземете. Сега е малко по-трудно. Кандидат водачите в страната трябва да карат 6 метра напред и назад, да завият и да преминат кратък теоретичен тест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Петков (19) напуска "Левски", съобщи вчера "Гонг". Младежкият национал на България ще се събере с Борислав Цонев в "Черноморец" (Одеса). "Сините" са постигнали договорка за сделката с украинския клуб. Офанзивният футболист ще премине в редиците на "моряците" със свободен трансфер. Столичани запазват солиден процент при следваща продажба

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР