ТЕСТ: Имате ли здравословни летни навици?

18.07.2021 02:08 Владислава Вацова
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

1. Следобед е и ви се налага да излезете в горещето време, за да свършите задача, поставена от шефа ви. Знаете, че ще ви отнеме поне 30 мин. Ще вземете ли нещо за пиене, за да не се дехидратирате?

а) Да, ще взема бутилка вода, защото смятам, че тя ще утоли най-добре жаждата ми.

б) Ще взема студена безалкохолна напитка, сок или кафе, за да ме освежи и зареди с енергия.

в) Не, няма да взема нищо, ако усетя, че ми става много горещо, ще отскоча набързо, за да взема някаква студена напитка.

2. Излизате с приятели на разходка в планината за 1-2 часа. Ще вземете ли в раницата си слънцезащитен крем?

а) Да, предварително ще намажа лицето и частите от тялото ми, които дрехите не покриват, със слънцезащитен крем, а опаковката му ще взема със себе си, за да нанасям от него, ако се наложи.

б) Ще намажа тялото си със слънцезащитен крем, но няма да го взимам със себе си на разходката. Едва ли ще се сетя да го нанеса отново.

в) Не, обикновено много рядко ползвам слънцезащитен крем, само на плажа, където се пека на слънце с часове.

3. Променяте ли по някакъв начин режима си на тренировки през пролетта и лятото?

а) Да, хубавото време ме мотивира да спортувам по-често, при това задължително навън. Опитвам се по-често да тичам в парка или да правя упражнения и йога сред природата.

б) Не, целогодишно тренирам във фитнес залата.

в) Не, спортувам, когато имам достатъчно желание и енергия. Времето не е решаващ фактор за тренировката ми.

4. Предпочитате ли лятото да хапвате повече сезонни плодове и зеленчуци, или избирате тези, които са ви любими?

а) Винаги избирам сезонни плодове и зеленчуци, особено през лятото, защото времето е топло и предпочитам по-леката храна.

б) Имам любими плодове и зеленчуци, които присъстват в менюто ми. Техният вкус ми допада, независимо дали сега е сезонът им, или не.

в) Плодовете и зеленчуците не са любимата ми храна. Не знам кога е сезонът на повечето от тях. Купувам ги само когато ми се доядат.

5. Имате ли навика целогодишно да използвате вода за уста и конци за зъби, за да поддържате по-добра орална хигиена?

а) Да, смятам, че е много важно, особено през лятото, защото тогава социалните ти контакти са много по-чести, а блестящата усмивка винаги е голям плюс.

б) Опитвам се, но не смятам, че използването на вода за уста и конци за зъби има голям ефект върху усмивката ми.

в) От време на време, често забравям, особено лятото, когато все бързам за някъде.

6. Какво предпочитате да правите вечер, когато се приберете от работа?

а) Да се разходя в парка или да направя малък крос, а след това да хапна на терасата или на открито.

б) Да почета книга, докато се излежавам на хамак в парка или на хладно вкъщи.

в) Да изгледам епизод от любимия си сериал или да избера нова видеоигра, с която да се занимавам.

7. Обмисляли ли сте да отивате на работа пеша или карайки велосипед, вместо да използвате кола или градски транспорт през лятото?

а) Да, даже го правя, стига да имам достатъчно време и да няма опасност да закъснея за работа.

б) Повече го обмислям, отколкото реално да го правя. Случвало се е от време на време, но в повечето случаи не умея да организирам правилно времето си.

в) Не, смятам, че това е безсмислено. Смисълът да имаш кола е именно удобството да стигаш лесно на различни локации. Градският транспорт пък е много по-бърз от велосипеда.

8. Появява ли се у вас желание да засадите цветя или билки на балкона или в градината си през пролетта и лятото, когато времето се затопля?

а) Да, всяка година пресаждам старите си растения и засаждам нови. Невинаги се хващат, но важно е желанието да имам цветен и пъстър дом.

б) Имам желание, но не ми се удава. Засега не съм успял/а да запазя растение вкъщи освен кактус.

в) Не, растенията само привличат мушици и насекоми през лятото. Предпочитам да не си навличам такива проблеми.

9. През лятото имате ли по-голямо желание да посещавате музеи, фестивали и различни културни събития?

а) Да, всяко лято си правя списък със забележителностите, природните местности и културни паметници, които искам да видя в България. Когато имам почивен ден, го оползотворявам с пътуване до тях.

б) Да, но не си го поставям за фикс-идея, често се получава така, че горещината ме уморява и в крайна сметка нямам желание за разходки.

в) Не, по-голямо желание имам да си почивам, топлото време ме кара да искам да се излежавам на плажа с коктейл в ръка.

10. Авантюристично настроени ли сте през лятото?

а) Да, всяко лято си навивам на пръста да пробвам нещо екстремно - гмуркане, катерене, каране на водни ски или друго.

б) Зависи от компанията, с която прекарвам лятото. Ако те искат да пробват нещо авантюристично, ще се присъединя.

в) Не, не виждам смисъл да се рискува само защото времето е хубаво и позволява да се правят повече неща.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

С идването на лятото започвате да развивате полезни навици, които ще запазят здравето и ще поддържат тонуса ви през горещия сезон. Не го правите, защото трябва, а защото ви е приятно и ви кара да се чувствате добре. Не позволявайте някой да ви спре. Опитайте се да прекарвате още повече време на открито, но не забравяйте, че трябва да предпазвате кожата си от слънчевите лъчи. Движението за вас е живот. Вероятно във всяка свободна минута мислите как да оползотворите свободното си време с някаква физическа дейност. Ако продължавате в същия дух, ви очаква страхотно лято.

Най-много отговори “б”

Вие искате да промените някои от навиците си във всекидневието, когато дойде лятото. Стремите се да бъдете по-активни, да сте склонни към повече приключения, да посещавате различни културни събития. В някои случаи се поддавате на умората, когато е много горещо. Затова се постарайте да поддържате по-добре тонуса си. Може да започнете с редовни физически тренировки, като не е нужно да се преуморявате. Може да правите йога или пилатес, важното е да заредите с енергия тялото си.

Най-много отговори “в”

За вас лятото по-скоро е сезон, в който да си почивате повече. Опитайте се да промените начина си на мислене. Топлото време ви позволява да ходите на различни места, да се разхождате след работа навън, когато не е прекалено топло. Ако направите дребни промени във всекидневната си рутина, ще се почувствате по-мотивирани и готови за приключения.

Как топлото време влияе на настроението ви

1. Имате повече енергия

През лятото имате повече енергия и е по-лесно да станете от леглото сутрин. Причината е, че организмът ви по-лесно си набавя мелатонин от слънчевите лъчи. Това е хормонът, който помага за по-спокоен и дълбок сън. През студените месеци мозъкът ви използв серотонина, за да “произведе” нужния му мелатонин. Така по-трудно се наспивате и сте по-склонни към депресия.

2. Не се нуждаете от много калории

Лятото е най-горещият сезон. При него се нуждаете от по-малко калории в менюто си. Когато е студено, имате нужда от повече храна, която организмът ви използва, за да поддържа в норма телесната ви температура. През лятото тялото се нуждае от продукти с високо съдържание на вода, за да не се дехидратира. Както се досещате, в тях има и по-малко калории.

3. Подобрява настроението ви

Според американско изследване работниците, които в офиса си имат директна слънчева светлина, са по-продуктивни и по-мотивирани за работа от тези, чиито бюра се намират далеч от прозорец и през по-голямата част от времето си са зарили поглед в екрана на монитора си.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>