Пловдивски топкардиолог: С 40% скочиха сърдечните усложнения от жегите

16.07.2021 12:46 24 часа Пловдив онлайн
Д-р Теофил Груев

Екстремно високите температури не щадят и деца, казва д-р Теофил Груев

Горещата вълна в Пловдив в последните дни е повишила с 30-40% усложненията при пациенти със сърдечни проблеми. 

Това твърди кардиологът д-р Теофил Груев, който работи в голяма болница. Той предупреди хипертониците да следят стриктно кръвното си.
По думите му обилното изпотяване води до разширение на кръвоносните съдове, което причинява колапси. Те могат да бъдат много опасни, тъй като при падането се причиняват травми, казва д-р Груев. И съветва да се пие по 3 литра вода в денонощие, за да се компенсира загубата на течности в организма. Да се избягва излизането между 11 и 19 часа, когато е най-топло, съветва кардиологът.
Той препоръчва кръвното налягане да се проверява поне един-два път на 24 часа, като нормалните стойности варират между 120-140 за горната граница до 80-90 за долната.
"Пациенти с ритъмни нарушения на сърцето е много вероятно да получат оплаквания като предсърдно мъждене, предсърдно трептене и екстрасистули. Ако се появи чувство за "аритмия", непременно да се обърнат за консултация към семейния лекар или към личния кардиолог, който следи състоянието им", препоръчва д-р Груев.
Според него при подобни случаи, ако веднага не се намеси специалист, има опасност заболяването да се превърне в хронично. При ритъмните нарушения рискът от настъпване на най-лошия изход – внезапна сърдечна смърт, е огромен. Всяка година от нея са засегнати около 70 000 българи, лечението на последиците обикновено е невъзможно, защото в 70% от случаите хората умират.
Д-р Груев посочи, че от тези симптоми нерядко се оплакват и здрави хора. За тях са валидни същите препоръки, но в горещините не бива да допускат голямо физическо натоварване, особено ако работят на открито.
От екстремно високите температури в последните дни не били пощадени и децата. "Важно родителите да знаят, че те са особено опасни за тях. Задължително е да им се дават повече течности, а при инцидент – да им се поставят студени компреси на главата и по крайниците. Ако състоянието е по-тежко, трябва да бъдат настанени в педиатрия", съветва той.
При пациенти пък с доказани кардиологични болести през летния сезон се налага и корекция на терапията. Когато кръвното налягане спада, се препоръчва намаление на дозировката на редовно приеманите медикаменти, а някои дори се спират, като на първо място това са диуретиците заради и без това голямата загуба на течности от организма.
"С особено внимание да наблюдават своя статус и пациенти, преболедували COVID-19 в последните 3 месеца, тъй като при тях кръвното налягане има склонност "да играе", посочи кардиологът.

Други от Докторе кажи

22 часа оцеля проектът за частната “Мама и аз” - провалял Националната детска болница (Обзор)

Премиерът Главчев ще поиска смяната на здравния министър Галя Кондева, ако не депозира доклад за отмяна на решението на МС 22 часа оцеля решението на служебното правителство

ГЕРБ: Винаги сме подкрепяли изграждането на държавна детска болница

Проектът по изграждането на държавна национална детската болница стартира в управлението на ГЕРБ през 2020г. и с решение на министерски съвет беше определен за обект с национално значение

Първи случай на коклюш регистрираха в Перущица

Първи случай на коклюш е регистриран в Перущица, съобщи д-р Таня Учорджиева-Грозева, началник-отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив

Трети случай на коклюш в област Сливен

Трети случай на коклюш е установен в област Сливен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Освен двата случая на деца до 1 година с непълен имунизационен статус

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

15-годишна от Карлово заболя от коклюш Гражданин на Нигерия с малария е приет за лечение в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. За това информираха от Министерството на

>