Жегата подгонва 40 градуса, как да се охладим

11.07.2021 15:31 Любомира Николаева
Леко пулверизиран със студена вода чаршаф по естествен начин поддържа поносима температура за заспиване. Работещ трик е и горният чаршаф да стои опакован в плик във фризера, докато стане време за лягане. СНИМКИ: ДАК

Горещите вълни вече са най-смъртоносният метеорологичен феномен

За хората от нашите географски ширини 25 градуса са таванът на температурния комфорт. След 30-ото деление на термометъра започва ако не адът, то преддверието му, а синоптичната прогноза за следващите 7 дни гони 40 градуса. Целият период ще е жежък и се очакват така наречените горещи (топлинни) вълни. Така се наричат периодите, в които повече от 3 дни температурите се задържат над 30 градуса.

Горещите вълни са най-смъртоносният метеорологичен феномен от последните 20-ина години. Топлинните вълни стават непоносими, когато са дневните жеги са съчетани с висока влажност, безветрие и “тропически” нощи с над 20 градуса температура.

Очаква се да продължат да зачестяват.

След “изненадата” от топлинния шок, който през 2003 г. уби с дълга гореща вълна над 70 хиляди души в Европа, центровете по обществено здраве, в това число и българският, разработват планове за противодействие. 

При възможност за климатизиране на помещението и колата всичко е ясно. Единствената грижа е да не се увлечем със студеното - разликата на температурата вътре и навън не трябва да надвишава 5-6 градуса.

При по-голяма амплитуда организмът изпада във физически стрес при излизане на открито.

Не можем да спрем промяната на климата, но за да останем свежи в жарките дни, можем да заимстваме достъпни за всеки техники от

правилата на

военните за

оцеляване при

горещи вълни

Най-големият риск при горещите вълни е обезводняването. Всеки, който се поти, се нуждае от повече течности от обикновено. При загуба на половин процент от телесната “вода” се усеща жажда, но при болни и възрастни хора, както и при малките деца, необходимостта може да остане незабелязана заради неефективно работеща терморегулация. При загуба на 2 процента човек губи сили и умствена острота, при 5 процента воден дефицит се повишава сърдечната честота, възможни са мускулни крампи, повръщане, обърканост.

1. Идеалната

течност в жегите

е чистата вода

След това се нареждат минералната негазирана, чаят от мента (етеричните масла в билката имат охлаждащо действие, затова и противно на популярните съвети за чай през зимата това е типичната лятна напитка), билкови отвари, плодов чай. Ако са хладки, всички тези течности не само утоляват, но носят и свежест. Намалете кафето и алкохола, дори да е “разхлаждаща” бира - в крайна сметка сгряват.

Тъй като при потенето се губят и много минерали, може да компенсирате с така наречените електролитни напитки.

Но не - не става дума за спортни и енергийни продукти, а за домашно приготвена тонизираща напитка.

Най-лесната рецепта за натурана енергийна напитка е от ябълков сок и алкална минерална вода в пропорция 1 към 3, към които дабавяте малка равна чаена лъжичка готварска сол.

2. Студен компрес

под мишниците

за 30 секунди

с кърпа, напоена с възможно най-студена вода, подпомага циркулацията на кръвта в горещината. Сходен ефект има и охлаждане на китките и свивките на лактите и коленете, където по-големи кръвоносни съдове са плитко разположени. 

3. Душ с хладка

вода вместо

студена и

финал без кърпа

Изглежда най-логично да използвате синята врътка на душа, но студен душ се тълкува от тялото като сигнал, че скоро ще мръзне и то, вместо да се стреми да се охлажда, ще се опитва да се топли.

Хладката вода охлажда и пречи веднага да се изпотите отново.

Ако не се подсушите, влагата върху кожата ще ви освежи, а изпаряването ще създаде допълнително чувство за охлаждане. При невъзможност за душ помага донякъде и често напръскване на лицето и държане на китките под студена вода. 

4. Носете широки

дрехи от памук,

лен или... микрофибър

Към класическото правило за предимство на памучните и ленените тъкани в последните години се присъединява тънкият "дишащ" микрофибър. Използва се все повече не само за спортни и военни дрехи, а и в масовата конфекция. Предимство му дава качеството да извежда потта навън, като в същото време тъканта не задържа влага.

5. Чаршафите да

чакат до вечерта

във фризерното

отделение

на хладилника. Това ше помогне тялото да се охлади поне в първия половин час след лягане и така може и да помогне да заспите въпреки жегата. Ако все още е твърде топло, навлажнете леко тъканта с пулверизатор. Не прекалявайте с мокренето, тялото се охлажда по-бързо по време на сън, целта е да го подпомогнем в първия момент на заспиването.

На сутринта напълнете бутилка с вода и я поставете в хладилника. За да може леглото да се охлади вечер с естествения “преносим” климатик”. Приятен вариант за охлаждане на спалнята без машина е вечерта да провесите на корниза на отворения прозорец влажен чаршаф. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>