Баните посрещна летния сезон с празник, борса и кръгла маса за туризма

10.07.2021 08:46 Валентин Хаджиев
Загражденската екопътека е една от многобройните в региона.
Домашно козе сирене, поръсено с шафран, на производител от Баните.

Топлият минерален извор в центъра на селото е познат от римската епоха

Родопското село Баните, прочуто с лековитата си минерална вода, за първи път откри официално летния сезон като истински курорт.

Новият площад в центъра на Баните се изпъстри от уникалните местни жители, а самодейните състави от цялата община приветстваха с песен и танц лятото и посрещнаха с веселие първите туристи. За тях беше предвидена дегустация на родопските специалитети, които всяка родопчанка в района и всеки работещ обект в туризма могат да предложат на гостите - вкусния пататник, родопския клин и овчето мляко, сладкото от боровинки и чевермето, билките и другите изкушения от родопската трапеза.

“Родопската трапеза винаги ще бъде модерна и все по-търсена от туристите, защото е екологична и здравословна. Така е и с почивката в Родопите. Да съчетаеш чистия въздух, лечението с минералната ни вода и природните гледки, всички услуги, които предлагат местните обекти - хотели, къщи за гости, занаятчии, преходите в чудно красиви местности, това тепърва ще привлича туристите. Нашето дивно родно място е все още непознато за широкия кръг от туристи, но заслужава да се види.

Имаме традиции в лечението с минералната ни вода, имаме балнеосанаториум с такива професионалисти и методи на лечение, че

идват хора да се

лекуват всяко лято”,
каза кметът на община Баните Павлин Белчев. 
На откриването на сезона бяха представени и местният бит и култура.

Открита беше и туристическа борса, където производители показаха своите продукти. Проведе се и кръгла маса на тема “Възможности за развитие на планинското земеделие” със специалното участие на Георги Събев, зам.-министър на земеделието, храните и горите, д-р Владимир Атанасов, зам. изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”, и експерти от Министерството на земеделието, храните и горите.

“Все повече здраве и туризъм ще имат знак за равенство за хората, затова трябва да им предложим най-доброто и може да се гордеем, че имаме здравословния продукт, който всеки търси. Искам да направим тези инициативи ежегодни, за да дадем сериозен тласък на развитието на туризма”, каза Белчев.

Топлият минерален извор в центъра на селото е познат още от римската епоха, за което свидетелстват стилът на каптажа на римската баня и обилната монетна циркулация в района. Минералната вода е с температура 35-43 градуса, съдържа азот, хидрокарбонати, сулфатни, натриеви, калиеви и флуорни съединения.

Разнообразното минерално съдържание я прави подходяща за профилактика и лечение на широк спектър заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт, периферната нервна система и интоксикации - отравяне със соли на тежки метали; остеопороза, намален калций в костите, кариес, профилактика и др.

В Баните е изградена модерна балнеосанаторна база с курортна поликлиника с над 150 легла. Балнеолечебницата разполага с басейни, тангенторни вани, водопийна зала, модернизирани кабинети за ултразвукова диагностика и ЕКГ апаратура.  

В санаториума, който работи и по програмите за лечение на НОИ, по клинични пътеки и на свободен прием има съоръжения за подводна гимнастика, 52 вани, 2 рехабилитационни отделения, физиотерапевтичен сектор и рехабилитационни кабинети.

Има също фитнес зала, сауна, солариум, тангентори, джакузи и др. Те се обслужват от лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, както и от ревматолог, кардиолог. В селото и около него има

близо 700 легла в

хотели и квартири
за туристи. Част от тях работят в сътрудничество с балнеосанаториума и разполагат със собствени спа центрове.

Баните е изходен пункт за излети до красивите околности на връх Свобода, връх Вешката, Рожен, Хайдушки поляни, Дяволския мост, южно от селото, където бе сниман филмът “Време разделно”, рибарника и микроязовира в село Давидково, ловното стопанство “Кормисош”.
Баните е разположено сред живописните склонове на Родопите на 750 м надморска височина по поречието на Малка Арда на разстояние малко над 100 км от Пловдив и на 250 км от София.

С всичките си дадености курортът има потенциал да се превърне в туристически хит от национален мащаб.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>