Измийте ягодите с оцет и вода, за да останат свежи максимално дълго

09.07.2021 03:00 Виктория Костова

Увийте дръжките на бананите с алуминиево фолио, за да не почерняват

През летния сезон е почти невъзможно да запазим плодовете и зеленчуците свежи, защото, оставени на стайна температура, те бързо се развалят. Но при поставянето им в хладилник трябва да знаем как точно да ги съхраним. Хубаво е плодовете и зеленчуците да се слагат на различни места в него, за да не узряват твърде бързо и следователно да не се развалят.

Ако искате максимално дълго да запазите ягодите свежи в хладилника, смесете една чаша оцет и три чаши вода. Накиснете ягодите за по-малко от минута. След това измийте всяка една поотделно под течаща вода. Не отстранявайте зелените листенца. После изплакнете купата, в която ще ги държите, също с оцет и вода, след което я подсушете с кухненска хартия. Поставете ягодите и ги сложете в хладилник. Така ще се запазят по-дълго време.

Бананите могат да се съхраняват извън хладилник, но увийте дръжките им с алуминиево фолио.

Ябълките не обичат стайна температура и бързо стават на черни петна, когато е горещо. Затова съхранявайте тези плодове на студено, тъмно и проветриво място или в хладилник. Хубаво е да държите ябълките в найлонов плик, защото те отделят безопасния природен газ етилен, който разваля другите свежи плодове и зеленчуци наоколо.

Не прибирайте в хладилник неузрели круши, защото така ще забавите процеса им на зреене. Изчакайте да узреят на стайна температура, поставете ги в хартиен плик или завийте всяка круша поотделно с хартия. След това съхранявайте в хладилник до 2-3 седмици.

Мангото, подобно на крушите, също трябва да се изчака да узрее на стайна температура. Оставете го далеч от ябълки и банани, които могат да го развалят чрез отделения етиленов газ.

За зеленчуците важат подобни правила. Когато прибирате чушки в хладилника, не ги измивайте предварително. Без влагата те ще останат свежи за по-дълго време.

Аспержите трябва да поставите в чаша с вода, като предварително им изрежете крайчетата с нож. Поставете чашата в хладилника и ще запазите аспержите свежи и пресни максимално дълго. Магданозът също се съхранява трудно, след като бъде откъснат. Поставете стръкчетата в чаша, пълна до половината с вода, и отгоре ги покрийте с найлонов плик.

Целината не трябва да стои опакована в найлонов плик. Затова преди да я сложите в хладилник, отрежете края ѝ и я увийте с алуминиево фолио. Морковите трябва да бъдат в кутия, без да ги покривате. Само от време на време ги напръсквайте с вода.

Измийте краставиците внимателно от залепналата по тях пръст. Подсушете и ги опаковайте с хартия, след това ги съхранявайте в хладилник. Ако ги купувате от магазина чисти, не ги измивайте, преди да ги приберете в хладилника, за да не бъдат влажни. Може да ги съхранявате в найлонов плик, но направете дупки по него, за да бъде проветриво. Може да сложите и кухненска хартия във вътрешната страна, за да ги предпазите от влагата, която ще ги развали бързо.

Гъбите не трябва да се съхраняват на стайна температура, а в хладилника. Ако ги купувате в пластмасова кутия, оставете ги така, но ако ги вземете в найлонов плик, не ги мийте, а ги поставете в хартиена торбичка и ги използвайте до една седмица.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>