Ново мнозинство се стяга в Пловдив, за да гласува заем от 40 млн. лева

07.07.2021 22:20 Радко Паунов
В началото на май Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев представиха 12-те обекта, които да се финансират със заем от 113 млн. лева. Два месеца по-късно сумата е намалена на 40 млн. лева.
Момент от общественото обсъждане за заема, проведено през май.
Йордан Илиев

- Три важни обекта според местната власт ще се финансират с кредита

 

Ново мнозинство в местния парламент, което да одобри 40 млн. лева заем на администрацията, вече е почти сформирано. Дори се споменава и името му -  "Обединение за Пловдив". Сесията е на 14 юли - три дни след изборите. Все още обаче се пресмятат гласове, вървят совалки, правят се договорки.

Новата група щяла да е без представителите на ГЕРБ, които наброяват 17 души и са най-много в състава на 51-местния съвет. По този начин щяло да бъде показано на бившия градоначалник и местен лидер на партията Иван Тотев, че не може вечно да дърпа конците. (Какво казва по този повод шефът на съветниците на ГЕРБ - виж долу).

Аргументът за експресната сесия е,  че повече няма време за бавене, тъй като от фонд "Флаг" са поставили срок до 20 юли община Пловдив да вземе решение за заема.

За намерението на кметската администрация да поеме нов дълг се говори буквално от началото на мандата на Здравко Димитров. Той многократно е заявявал, че сега е моментът за заем, тъй като условията са много изгодни - 20-години е времето за погасяване, гратисният период е 3 г., а лихвата - 0,3 - 0,6%. По думите на градоначалника без кредит е невъзможно да се реализират големи инфраструктурни обекти, които са жизнено важни за развитието на Пловдив. Дори намекна, че ако не бъде изтеглен, ще се наложи да се вдигат местните данъци.
"Няма по-подходящ момент за поемане на дългосрочен заем", обяви на 12 май т.г. Здравко Димитров, когато се проведе обществено обсъждане. Тогава се обсъждаше сумата от 113 501 750 лева. На дискусията присъства и бившият кмет Иван Тотев, но не се изказа.
Зико поясни, че в публичното пространство още м.г. се завъртяла цифрата от 120 млн. лева, която обаче не била вярна. Той посочи, че от 20 години в Пловдив не е правен мащабен обект. Последният бил надлез "Родопи" от времето на Спас Гърневски.
Според Димитров общината няма задлъжнялост, имала добър кредитен рейтинг и можела да си позволи дългосрочен дълг. Посочи и конкретни примери защо е важно да се прави нова инфраструктура. "Регистрираните автомобили в Пловдив са 200 000 и още 100 000 са приходящи. Мрежата не може да издържи, затова нашите проекти са насочени към пътища", обясни кметът. По думите му архитекти и бизнесмени, с които се срещнал, били "за" теглене на заем, но при разумни параметри, за да не страдат пловдивчани с вдигане на данъците.
"Условията са много добри по кредита. Като дойде време да се изплаща, след 20 г. тези съоръжения вече ще са остарели", каза Зико.
Първоначално бяха посочени 12 обекта за финансиране. 

1. Пробивът "Модър-Царевец" - 11,5 млн. лева

2. Подлезът до Водната палата - 9,2 млн. лева

3. Нов мост над река Марица - 30 млн. лева

4. Реконструкция на ул. "Царевец" до бул. "Свобода" - 7 млн. лева

5. Реконструкция на бул. "Хаджи Димитър" - 5 млн. лв.

6. Разширение и реконструкция на бул. "Марица-север" - 15 млн. лева

7. Реконструкция на ул. "Митрополит Панарет"- 530 000 лв.

8. Реконструкция на ул. "Кукуш" - 10 млн. лева

9. Туристически информационен център - 1,3 млн. лева

10. Ремонт и рехабилитация на подлез "Чифте баня" - 3,7 млн. лева

11. Многоетажен паркинг на ул. "4-ти януари" - 5 млн. лева

12. Обновяване на техниката на "Чистота" и "Градини и паркове" - 10 млн. лева.

Този списък сега е силно орязан. С евентуалния заем от 40 млн. лева щял да се финансира само пробивът "Модър-Царевец", който вече се прави, както и реконструкцията на близката ул. "Хаджи Димитър" и продължението на самата "Царевец". Предвидени са и средства за закупуване на нова техника за "Чистота" и "Градини и паркове". Отпадат куп обекти, но не и пробивът до Водната палата, срещу който бившият кмет Иван Тотев се обяви. Крещящият ремонт на ул. "Даме Груев" в район "Южен" пък можел да се реализира със средства от бюджета. Сумата за него е над 7 млн. лева.

Последните изказвания на кмета Здравко Димитров и на заместника му Величко Родопски са, че дългът ще се свие на 40 млн. лева. От тях 30 млн. лева отивали за инфраструктура и 10 млн. лева за нова техника.

Кой и как определи кои обекти да се редуцират, питат обаче съветници. Развръзката предстои на 14-и. За мнозинство са нужни 26 гласа. Мълвата носи, че те ще се набавят от останалите групи като "Кауза Пловдив", "Съюз за Пловдив", земеделците от "Александър Стамболийски", ВМРО, независимия Георги Величков, Стефан Аксиев от "Воля", Али Байрям от ДПС, двама-трима от ГЕРБ, както отделни гласове от червената група. Сметките обаче може да не излязат, защото нищо не е сигурно.

В мандата на Димитров вече бе теглен заем от 30 млн. лева, който е за съфинансиране по Водния цикъл на Пловдив.

Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ:

Не е невъзможно един-двама от нашите да ни изненадат

- Г-н Илиев, ще подкрепите ли общината да изтегли 40 млн. лева заем?

- Групата на ГЕРБ ще се събере преди сесията и ще реши. Досега не сме коментирали. Трябва да минат първо изборите. Сесията беше насрочена за 20 юли, сега я изтеглиха на 14-и.

- Как от първоначално определените 113 млн. лева сумата падна на 40 млн. лева?

- Нямам идея. Това не е обсъждано с нашата група и си е решение на администрацията. Даже официално не сме уведомени за сумата.

- Кой решава кои обекти да отпаднат и кои да останат за финансиране?

- Не знам. Чух това, което и вие знаете. Бяха казали, че пробивът до Водната палата ще остане, сега чувам, че отпада. Получихме покана от общината на 13 юли да отидем в "Чистота" и "Градини и паркове" да ни запознаят с нуждата от нова техника. На 11-и ще свършим с изборите, на 14-и е сесията, а те на 13-и след обяд ще ни водят в комуналните фирми. Най-малко е неуместно.

- Защо според вас администрацията толкова настоява за този заем?

- Управленска гледна точка.

- Чули ли сте, че ако вие от ГЕРБ не подкрепите заема, ще се сформира ново плаващо мнозинство?

- Срещам го по медиите. Но как ще стане, не знам. Нали знаете, че много плаващи неща в даден момент стават потъващи.

- Има ли вероятност съветници от ГЕРБ да се отцепят?

- По принцип нищо невъзможно няма. За мен по-скоро е невероятно. Но един-двама винаги могат да ни изненадат. Ние сме 17 души. Няма конфликти, никой не е дал сигнал. Даже и нещо такова да се случи, 99% от групата си остава монолитна.

- Нужен ли е според вас такъв заем?

- Ако го кажа, ще излезе, че изказвам мнение на групата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>