Дани Каназирева: Свидетели сме как се измества европейският път на България

07.07.2021 20:08 Радко Паунов
Дани Каназирева

- Задачата на служебния кабинет е да генерира скандали и да поддържа разделението

- На 11-и трябва да гласуваме, за да не ни управляват сенки от миналото

- Г-жо Каназирева, затишие пред буря ли е вялата кампания, която се наблюдава не само в Пловдив-област, където водите листата на ГЕРБ-СДС, но и в цялата страна?

- Нашата кампания е позитивна и акцентира върху това, което трябва да се случва и е най-доброто за страната. В кампанията правя това, на което винаги съм залагала –

работата в

името на хората

За мен е важно да бъдат решавани проблемите на региона. На национално ниво наблюдаваме служебното правителство, което генерира ежедневни скандали и поддържа линията на омраза, реваншизъм и разделение. Искрено се надявам повече хора да осъзнаят това и да гласуват на 11 юли, за да бъде възстановена нормалността и да се спре с хаоса на всички нива.

- Но управляващите твърдят, че изкарват на показ “поразиите” на предшествениците си. Съгласна ли сте?

- Управляващите в момента, колкото и да се опитват да зачеркнат направеното досега с труда на толкова много хора, не могат, защото свършеното се вижда. То е отговор на очакванията на хората. Това, което се случи в нашия регион през последните години, няма как да бъде елиминирано.

В Пловдивска област започнаха ремонти на над 200 км пътища. В опазването на околната среда и водите бе постигнато нещо, което никой преди не си представяше: спирането на биоцентралата в с. Труд, затварянето на кариерите над с. Белащица и проблемите с минивеца край Брестовица, които бяха изкарани на повърхността. Няма да се спирам на организацията, която свършихме по време на пандемията и подготовката на нашите болници, за да преминем по-леко през епидемията. Каквото и да говорят - не могат да затрият този труд.

Тази линия на пълно отрицание отблъсква нормалните хора и предизвиква апатия у тях.

Наистина, ако има нарушения – нека въпросните лица да си понесат своята отговорност.

- Вие не сте ли уязвима - бяхте областен управител в кабинета на Борисов?

- Бях в управлението само през последната година и половина и съм се ръководила единствено от обществения интерес. В Пловдивска област се изправих срещу редица икономически интереси. Навсякъде може да има корупция, за да се прокара един или друг интерес. Но когато имаш воля, прекъсваш този цикъл и преустановяваш проблемите.

Но за това трябва да има доказателства, а не просто да хвърляш “бомби”.

Правителството

се превърна в

един жълт сайт,

който генерира

скандали, без да

има каквито и да

е доказателства

Само и само да се омаскари противникът, в случая - единствената дясна коалиция в България.

- Непрекъснато повтаряте за европейския път на България. Да не би да виждате заплаха за него?

- Свидетели сме как се измества пътят на развитие на България.

Страната се

управлява от

най-радикалното

крило на БСП

Ако погледнем назначенията, това са все хора с принадлежност към Държавна сигурност. Сред тях може да има много свестни хора, но нека не се връщаме години назад.

Не може и т.нар. градска десница да стои и мълчаливо да работи рамо до рамо с тези хора. За мен това е абсолютно лицемерие. Не може да предлагаш промяна в конституцията и лустрация, а в същия момент да мълчиш и да работиш с хора, принадлежащи към ДС.

На хората от градската десница ще припомня, че са подкрепяли или са участвали в 8 от общо 12-те години управление на ГЕРБ чрез Синята коалиция и Реформаторския блок.

Самият Христо Иванов бе министър в един от кабинетите на Борисов. Или разчитат на слабата памет на хората, или просто наистина това е едно абсолютно лицемерие.

- Няма ли вероятност в новия парламент да се повтори конфигурацията от предишния?

- В 45-ия парламент този сбор от партии – “Шоуто на Слави”, Мая Манолова и ДБ, създаде само един закон и той е абсолютно осакатен и ще нанесе щети в бъдеще.

Ще има огромен хаос, особено със секциите в чужбина. Рискът едни и също хора да гласуват по два-три пъти е огромен, защото там няма активна регистрация и списъци. В Турция има 112 секции, с един автобус те могат да обикалят и да гласуват по няколко пъти и никой не може да ги спре. След това може постфактум ГРАО да направи проверка, но вече изборният резултат ще е отчетен, а мандатите - разпределени.

- Изненада ли ви решението на Конституционния съд за машинното гласуване, след като вие и други юристи твърдите, че то противоречи на основния закон?

- Наистина бях изненадана. Неочакван за мен беше този резултат. Ако погледнем реално, петима от конституционните съдии са на обратно мнение и защитават тезата, която и ние поддържаме. Напълно съм съгласна с тяхното становище. Всъщност безалтернативното въвеждане на система за гласуване чрез използване на машини за голямото мнозинство от български граждани в страната и чужбина не съответства на принципа на народния суверенитет, който е закрепен в чл.1, ал.2 и 3 от конституцията. Не го приемам, но така или иначе решенията на съда не се коментират.

- Сякаш се наблюдава ненавист към ГЕРБ. Как това ще се отрази на новия парламент?

- Това ще го реши избирателят. Но ако питате дали трите “нови партии” ще вървят към общо управление, им трябват гласовете на ДПС и БСП.

Очаквам

безпринципно

управление,

ако се стигне до този сценарий, а то няма как да продължи дълго. Това ще доведе до нестабилност в страната и нови избори. Лятото ще свърши, идва зима. Идват сметки за по-висок ток, цените вървят нагоре, светът говори за нова вълна от COVID. Такъв сценарий е опасен за страната.

- Как си представяте следващия парламент?

- Надявам се езикът на омразата, на реваншизма и разделението да се преодолее. Партиите да си дадат ясна сметка, че това не е конструктивно и е пагубно.

CV

l Родена на 16 януари 1979 г. Завършва право в ПУ “Паисий Хилендарски”

l Доктор е по конституционно право с дисертация на тема “Местната власт в условията на членство на България в ЕС”

l Специализирала е “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”

l Има и специализации по “Корпоративно управление и ценни книжа”, както и по “Патентно право”

l През 2014 г. е в САЩ по програмата “Младите лидери на България - обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието”

l Областен управител е на Пловдив от ноември 2019 г. Депутат от ГЕРБ в 45-ото НС. Сега отново е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>