Джон Лоутън преживя рака, но внезапно почина в навечерието на Джулая

06.07.2021 23:06 Гергана Николова
Наско от Б.Т.Р., Джон Лоутън и Цонко Цонев (от дясно на ляво) на Джулая в Тутракан през 2018 г.
Вокалистът на “Юрая Хийп” Джон Лоутън кръсти агне на себе си в чепеларското село Орехово преди няколко години.
Джон Лоутън при една от обиколките му у нас свири на китара, след като е слушал изпълнения на българска народна музика
Джон Лоутън

Обичаше България, обичаше и “24 часа”, казва Цонко Цонев за легендарния вокалист на “Юрая Хийп”

Джон Лоутън обичаше България, обичаше и “24 часа”. Това казва с огромна тъга един от големите му български приятели - Цонко Цонев, бившият кмет на Каварна, който е човекът, довел го за първи път у нас.

Легендарният вокалист на “Юрая Хийп”, известен с изпълнението си на хита “Джулай морнинг” (July Morning), почина внезапно на 29 юни в Лондон на 74 години.

Той стана особено популярен на стари години у нас, където се оформи своеобразен култ към тази песен и ритуалното посрещане на изгрева в нощта срещу 1 юли на морския бряг.

За кончината му първи съобщи именно Цонко Цонев.

“Снощи малко преди полунощ (около 23,30 ч в понеделник, 5 юли - б.р.) ми се обади Валери Симеонов. Каза ми, че Ирис (съпругата на Лоутън) му се обадила, че Джон е починал на 29 юни. А в неделя, 11 юли, щеше да навърши 75.

Последно го видях на Джулая в Тутракан преди пандемията. Каза, че се лекува и всичко ще е наред”, обясни Цонев пред “24 часа”.

“Преди 4-5 години Лоутън беше опериран от рак, чувстваше се добре. Предполагам, че това е причина за кончината му”, каза Валери Симеонов. Колегите му от “Юрая Хийп” обаче опровергават това. В свое съобщение те пишат: “С дълбоко съжаление споделяме разтърсващата и трагична новина за внезапната и напълно неочаквана кончина на Джон Лоутън. Въпреки появилите се съобщения причината не е болест, което прави смъртта му неразбираема. Той си е отишъл в мир, като съпругата му е била до него.”

За първи път

Джон Лоутън

идва в България

през 2004 година

по покана на кмета Цонко Цонев, с когото по-късно се сприятеляват. След няколко години Лоутън и съпругата му Ирис си купуват дом в Каварна, утвърдила се като столица на рока у нас.

За всички тези години Цонев пази свидни спомени от приятелството си със световната рокзвезда. Ето какво разказва той:

“Няма да забравя 2006-а - бях кмет на Каварна и заедно с г-жа Венелина Гочева, тогава главен редактор на “24 часа”, решихме за 15-годишнината на вестника да направим 15 турнета заедно с Б.Т.Р., “Сигнал” и Кембъла, бог да го прости.

15-ият концерт беше в Лондон в една легендарна зала, в която е сниман филмът “Треска в събота вечер” - в него изгрява звездата на Джон Траволта.

Изненадващо пристигна и Джон Лоутън. Беше със съпругата си Ирис и с децата. Аз бях с музикантите от двете банди, но така и не разбрах как Санеца от Б.Т.Р. извади бутилка мастика. Подаде я на Джон и той отпи, хареса му. Преди време другите от Б.Т.Р. го бяха научили да пие ракия. Земен човек беше.

После се качи на сцената и изпя няколко парчета с Наско и другите от бандата.

Беше легендарен концерт! Няма да го забравя!

Джон обичаше България. Беше много различен от другите звезди, които идват, пеят, взимат си хонорара, качват се на самолета и повече не се връщат.

Той имаше дом в Лондон, в Испания и си купи тук - в България, апартамент.

Казваше, че тук е

третото място, където

обича да се връща

Идваше и си живееше в дома без някакви сценични ангажименти, просто така. Знам ли, може в предишни животи да е бил българин. (Смее се.)

Обичаше да обикаля в села, по планините. Веднъж в Българево игра на площада право хоро с хората от селото”, разказва Цонко Цонев.

“Жалко, че загубихме такъв голям приятел на България. С филмите си той популяризираше страната ни, като показваше прекрасни места, до които и много българи не са се докосвали”, допълва и Валери Симеонов, собственик на тв СКАТ.

В края на 2008 година рокпевецът става водещ в съвместния филм на СКАТ и община Бургас - “Джон Лоутън представя...”. В него той разказва за миналото на Бургас и други градове, представя околности, традиции и обичаи.

Три години по-късно - през 2011-а, влиза и в игрален филм.

Получава роля в популярната българска лента Love.net, продукция на Нова телевизия. Освен с участието си допринася и с песента Tonight, която е включена в саундтрака към филма.

Джон Лоутън е роден в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на миналия век с групата The Deans, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата West One, а по-късно - в Stonewall.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рокгрупа “Луциферс френд”, с които има 9 албума. През 1976 година се присъединява към “Юрая Хийп”, с която записва албумите Innocent Victim, Firefly, Fallen Angel и Live'79. В продължение на 4 години с групата изнася концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Лоутън работи с някои от най-големите имена на рока. Роджър Гловър го кани в рокоперата Butterfly Ball, която се играе на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

В България е особено популярен като изпълнител на парчето July Morning. Оригиналът е на Дейвид Байрън, бил вокалист на т.нар. класически състав на “Юрай Хийп” през 70-те години на миналия век. Байрън обаче си отива преждевременно през 1985 г.

А Лоутън, вече заобичал България,

от 2004 г.

ежегодно

изпълнява

песента на

“Калиакра

рок фест”

- концертите в Каварна, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

През януари 2012 г. записва албум с “Диана Експрес”.

Само преди дни Цонко Цонев пак организира концерт за Джулай морнинг. “Не успя да дойде Джон Лоутън, но пък спомените за минали години на тази дата с него остават”, казва бившият кмет.

“Джон ще ни липсва много. На погребалната церемония ще присъстват само семейството и най-близките му приятели, каквото е било и неговото желание. Надяваме се, че уединението на роднините му ще бъде уважено в това трудно за тях време”, съобщиха във фейсбук музикантите от “Юрая Хийп”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>