ТЕСТ: Опитва ли се вашата половинка да ви контролира?

07.07.2021 03:24 Владислава Вацова
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

1. Прибирате се уморени след работния ден и сядате на дивана, за да погледате малко телевизия или да поиграете на любимата си видеоигра. В това време партньорът ви приготвя вечеря. Обикновено как се държи той/тя тогава?

а) Когато той/тя приготвя вечерята, почти никога не го прави на голям въпрос. В повечето случаи си делим кухненските задължения и не се караме кой да сготви.

б) Прави ми намеци, с които очевидно цели да покаже, че върши нещо, което ще е от полза и за двама ни. Сякаш очаква голямо признание от моя страна.

в) Започва да ми натяква, че той/тя върши цялата работа вкъщи, докато аз си почивам. В повечето случаи започвам да изпитвам вина от поведението си и се включвам, за да помагам.

2. Колко често сте чували от партньора си думите: “Защо въобще си приятел с...”?

а) Много рядко или никога. Половинката ми не би инициирала разправия между мен и приятелите ми, независимо че не ги харесва.

б) Няколко пъти, но само за определен мой приятел, който очевидно дразни партньора ми с поведениято си.

в) Многократно, при това за голяма част от приятелите ми. Понякога се чудя какво очаква от мен, да се изолирам от всички останали ли?

3. Възлагат ви трудна задача в работата. Решени сте да я изпълните както трябва. За целта се налага всеки ден в продължение на минимум седмица да оставате няколко часа допълнително в офиса си. Как смятате, че ще реагира половинката ви?

а) Никак, ще издържи седмица или две да се виждаме по-рядко. Човекът до мен трябва да осъзнава колко важна е работата ми и да ме подкрепя в професията, а не да ме дърпа назад.

б) Вероятно ще направи няколко забележки, че все по-малко се застоявам вкъщи и не помагам със задълженията. Възможно е да използва тези обвинения в някой от бъдещите ни скандали.

в) Със сигурност ще чуя думите, че го/я поставям на второ място след работата си и е очевидно, че вече не държа на него/нея.

4. Имате ли усещането, че сте изложени постоянно на критични нападки от половинката си, когато отказвате да му/ѝ угодите?

а) Много рядко, само ако е нещо много важно за него/нея. По-скоро във връзката ни търсим различните мнения, защото най-доброто решение често се намира някъде по средата.

б) Често имам такова усещане, сякаш половинката ми очаква с критики да ме превъзпита.

в) Почти постоянно. Понякога си мисля, че половинката ми иска да съм напълно друг човек, и съм склонен/а да загърбя себе си, за да бъде той/тя щастлив/а.

5. Често ли получавате луксозни малки подаръчета от партньора си, без да има очевидна причина за това?

а) Не бих казал/а, че без повод ми подарява луксозни или скъпи подаръци. По-скоро той/тя прави мили жестове, с които ми показва, че държи на мен.

б) Понякога, но тогава има голяма вероятност половинката ми да е извършила някоя поразия, която да ме ядоса по-късно.

в) Доста често, сякаш се опитва да ме очарова след всички неща, които прави и с които ме дразни във всекидневието.

6. Половинката ви използва ли заплахи, за да ви накара да се държите по определен начин, като не се включват само физически закани, но и такива от сорта на: “Ще те оставя, ако...”, “Няма да ти говоря цяла седмица, ако...” и т.н.?

а) Много рядко, за да се стигне до подобни заплахи, трябва партньорът ми да е стигнал до границата на толерантността си. Във връзкате ни не използваме закани, предпочитаме да обосновем с думи решенията си.

б) Случвало се е, но и двамата използваме подобен тип ултиматуми. Проблемът е, че понякога искам напук да продължа да държа на своето.

в) Да, почти при всеки наш скандал. Сякаш очаква да правя всички компромиси във връзката ни само и само да продължим да бъдем заедно.

7. Имате ли усещането, че партньорът ви се опитва да промени някои ценности, в които вярвате?

а) Не, досега дори не се бях замислял/а върху това.

б) Понякога имам това чувство.

в) Напоследък все по-често усещам, че е така, защото той/тя се опитва да ми опонира почти всеки път, щом отворя уста.

8. Смятате ли, че често получавате упреци от половинката си, защото не се обличате по начина, по който иска, поддържате косата си в определена форма или отказвате да ходите всекидневно на фитнес?

а) Не, въпреки че понякога се появяват забележки относно външния ми вид. Партньорът ми обаче ги поднася така, че да не ми звучат обидно.

б) Не бих казал/а често, но напоследък се случва от време на време да ми прави заблежки за начина, по който изглеждам.

в) Често го прави, но вече съм свикнал/а с подобно отношение, опитвам се да приемам забележките по-скоро като шега.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие имате изключително балансирана връзка с партньора си. Нито вие се опитвате да котролирате половинката си, нито той/тя иска да влияе на решенията ви по някакъв начин. Разковничето за подобен тип отношение се крие в доверието, с което комуникирате помежду си. Не на последно място, умеете да изслушвате и да се поставяте на мястото на другия. Не гледате на ситуациите като кон с капаци. Търсите компромис в споровете, а не държите задължително да бъдете прави и да променяте според собствените си виждания партньора си.

Най-много отговори “б”

Вашата връзка не е от най-здравословните, но все още не е късно да промените това. Половинката ви малко по малко опипва почвата, за да прецени доколко може да опитва да ви влияе върху мислите и решенията. Трябва нееднозначно да ѝ покажете, че е необходимо да спре, ако наистина иска отношенията ви да имат бъдеще. Опитайте се да бъдете по-откровени и забележите ли опит за критика, директно попитайте партньора си дали се опитва да ви промени.

Най-много отговори “в”

Попаднали сте във връзка, в която определено половинката ви се опитва да ви контролира. Той/тя иска да решава с кого ще бъдете приятели, как ще изглеждате и т.н. Имате отношения с манипулатор, който, ако чуе вашето мнение, умело ще извърти нещата така, че да попадне в ролята на жертва. По-добре е да прекратите връзката си, преди да сте станали емоционално зависими.

Как да дадете свобода на партньора си

Във всяка връзка идва момент, в който единият от партньорите иска малко повече свобода във взаимоотношенията. Най-доброто, което другият може да направи, е да му я даде, а не да се опитва да го контролира още повече. Ето няколко съвета, които може да са ви полезни.

1. Не го приемайте лично

Когато някой иска малко време за себе си в една връзка, това не означава, че се стреми да нарани половинката си, а просто да опознае по-добре себе си. Най-добрият отговор е да уважите решението му/.

2. Намерете си хоби

Когато давате свобода на партньора си, давате и на себе си малко повече време. Възползвайте се, като намерите забавно и интересно хоби. Може да започнете курс по писане или готвене, да прочетете книгата, за която досега сте нямали време, да се запишете на спорт и т.н.

3. Не прикривайте чувствата си

Вероятно ще ви е трудно да дадете повече свобода на половинката си от страх, че той/тя няма да се върне при вас. Това е нормално, не се опитвайте да бъдете силни на всяка цена. Дайте глас на чувствата си, за да преминете през ситуацията, без да предизвиквате излишни драми.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>