“Ал Джазира” пита в София Слави Ангелов и още журналисти за корупцията във властта и престъпния свят

03.07.2021 11:29 Цветелина Шенева
Слави Ангелов, докато говори в документалния филм на "Ал Джазира"
Логото на предаването "Хора и власт"
Екипът на "Ал Джазира" снима в редакцията на в. "168 часа"

80 милиона семейства в цял свят гледат първия новинарски канал на английски език, базиран в Близкия изток

Екип на “Ал Джазира” от седмица е у нас, за да снима филм за злоупотребата с власт, свободата на словото и журналистическите разследвания в България.

Той се прави за документалната поредица “Хора и власт” (People & Power), която се излъчва веднъж седмично по “Ал Джазира Инглиш” - първия новинарски канал на английски език, базиран в Близкия изток.

Корупцията в България, обвързаностите на криминалните структури с държавата,

историята на

престъпния свят

в прехода

и до коя друга държава се доближава еволюцията на престъпния свят у нас - това са все теми, които екипът ще покаже в документалната лента. Сред хората, които говорят по тях, е и главният редактор на в. “168 часа” Слави Ангелов. Той е най-добрият разследващ журналист в България, работил по осветляването на най-големите наркоканали у нас, има издадени няколко книги. Заради дълбоките си познания е чест гост и в българските телевизионни студия, където коментира случващото се в престъпния свят. Беше консултант към най-успешния наш криминален сериал “Под прикритие”.

Ангелов е главен редактор и на списание “Космос”. А миналата година преживя ужаса да бъде пребит с метални тръби на централен булевард в София. Успя да преодолее посегателството, да се изправи на крака и да продължи да прави онова, което умее най-добре.

Ето затова и екипът на “Хора и власт” много държи на срещата си с него и няколко дни след като пристигат в София,

влизат в

редакцията на

“168 часа”, за да

интервюират

Слави Ангелов

Авторът на предаването Глен Елис го пита как се прави разследваща журналистика в България, какви са затрудненията, които срещат криминалните разследващи журналисти у нас, чувстват ли се застрашени, има ли политически натиск върху тях, доколко защитени са те от държавата, ефективна ли е съдебната система и какви са причините да няма добро правосъдие.

Всъщност всеки филм от програмата на “Ал Джазира” е посветен на властта, нейното упражняване и злоупотреби в различни точки по земното кълбо. Много от разследванията в “Хора и власт” показват диктаторски режими, но и актуални теми като климатичните промени и пандемията. От последиците от коронакризата в големите градове през това дали извършителите на апартейда в Южна Африка някога ще бъдат изправени пред съда до твърденията, че църквата и държавата в Полша са станали твърде близки - това са разследвания, показани в последните два месеца в “Хора и власт”.

Новите епизоди от документалната поредица са 30-минутни, излъчват се в сряда в праймтайма на телевизията и след това се повтарят всеки следващ ден на седмицата в различно време, така че да могат да бъдат гледани от повече зрители.

“Хора и власт” е и една от най-старите програми на “Ал Джазира Инглиш”. Тя се излъчва от самия старт на англоезичния канал на катарската телевизия през ноември 2006 г.

Преди да тръгне “Ал Джазира Инглиш”, очакванията са, че тя ще достигне до 40 млн. домакинства. Действителността доста ги надскача - всъщност каналът се следи от 80 млн. домакинства. До 2009 г. той може да бъде гледан на всеки голям тв пазар и е

достъпен в

130 млн.

домакинства

в 100 държави

през кабел и сателит, казва тогава говорител на компанията във Вашингтон.

Документалната програма “Хора и власт” върви веднъж седмично и по “Ал Джазира Америка”. Филмите в нея могат да се гледат на сайта на телевизията и в ютюб канала ѝ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>