Ментата помага при болки в стомаха, а шизандрата дава силен имунитет

03.07.2021 03:00 Владислава Вацова
Йорданка Благоева в градината на вилата си СНИМКА: АРХИВ
Божури СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Дракулус вулгарис
Роза

Вече има засаден пелин в градината на олимпийската ни лекоатлетка Йорданка Благоева. Билката съвсем не е самотна, а е заобиколена с около поне 75 други, които спортистката събрала в България от пътуванията си по цялото земно кълбо. “Бях казала, че ако някога ме арестуват някъде по света, ще бъде за кражба на растение”, смее се тя. Въпреки това уточнява, че използването на билки е хубаво, но с тях не бива да се прекалява. “Те все пак съдържат много етерични масла, витамини, минерали...”, подчертава лекоатлетката.

“Цяла философия е коя билка за какво помага”, допълва още тя. Хвали мащерката, защото е полезна за имунната система. Веднъж на гости идват внуците и едно приятелско семейство. Мъжът в него имал огромни болки в корема. “Свиваше се и каза, че нищо не му помага”, обяснява спортистката. Казала му, че при внуците има изпитано лечение - няколко листа от мента. “Абсолютно не вярвам”, изсмял се той. Накрая заради жените пробва няколко и стомахът му веднага се успокоява.

Шизандрата, известна и като китайско грозде, е второто най-полезно растение, но и то е част от градината на лекоатлетката. През пролетта се образуват червени гроздчета, които имат лимонов привкус. “За имунната система е невероятен помощник. С жълтия кантарион и градинския чай стават и много вкусни рецепти за готвене”, казва Благоева. 

Друго интересно растение е амарантът. Някои го наричат петльов гребен. “Навремето прабългарите си правили брашно от него, въпреки че семената му са много ситни. Нямам обяснение колко тона са отглеждали. Това е единственото растение в света, което не е модифицирано”, обяснява олимпийката. Още не е отглеждано масово, но семената му могат да се ползват и за салата”, обяснява спортистката.

В семейството най-често използват от градината ригана, джоджена, магданоза, девесила... “Няма да ми стигне времето, ако тръгна да ги изброявам всички”, смее се олимпийката.

Има и много цветя. Сред тях са поне 10 вида божури. Сега в двора до ябълката има дракулус вулгарис. “То е около 1 м високо, безумно красив е цветът му. В долната му част има нещо кръгличко като кофичка. Когато за първи път цъфна, решихме, че кучето заравя някъде кокали. Такава смрад на месо беше, не мога да ви опиша. То се оказа насекомоядно. Тази смрад привлича насекоми и като се лепнат, умират” разказва спортистката.

За Благоева събирането на билки на Еньовден - 24 юни, е традиция, така че не пропусна празника и тази година, въпреки че вилата, в която живее със съпруга си, извън София, е на над 1000 м надморска височина и те са готови за бране малко по-късно.

Най-важното е да се направи венец от билките, разказва тя относно обичаите, които спазва на Еньовден. “Той се прави от най-силните билки и цяла година стои, за да пази къщата от уроки, зли сили и енергии”, обяснява спортистката. За него може да използвате смрадлика, градински чай, пелин, а здравецът е задължителен. “Въпросът е да се направи един букет, който да се върже и да се сложи някъде да съхне, като стои цялата година, стига да не пречи, разбира се.”

Тъй като има богат избор от билки, знае как правилно да ги суши. Задължително е да бъде на сянка и на място, в което липсва влага. Изсъхнат ли, ги прибира в хартиени пликове, а не найлонови.

“Имам много приятели, които знаят, че дойде ли на гости Данчето, винаги носи плитки с билки. На всички раздавам”, казва Благоева. А ако някой закъса здравословно, само трябва да ми звънне с думите: “Моля те за еди-коя си билка”. 

Олимпийката израства в с. Горно Церовене, Монтанско. Мащерката винаги е намирала място в къщата . “Ходехме на бригади и смрадлика да берем, с камиони я вдигаха в нашия край. Даже тук съм си донесла два корена от преди години, които вече са големи”, обяснява Благоева.

Когато се ражда първата внучка, със съпруга се местят във вилата. Там имала време да чете повече. Научила имената на всички растения. Половинката инсталирал в телефона програма, с която, като снима растението, на екрана се изписва името и на латински, и на български. Вече е толкова опитна в градинарството, че преди време гостувал един агроном. “Толкова искам да завърша втора специалност в лесотехнически”, казва му тя. “Че ти знаеш 5 пъти повече от мен. За какво ти е да го учиш?”, попитал я той.

В градината се намира огромно жълто растение с красиви цветове - вечерна иглика. “Наистина човек се учи цял живот. Само преди два месеца разбрах, че е една от най-ценните билки за жените”, обяснява Благоева.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>