COVID сертификат за антитела - най-рано след 4 месеца

02.07.2021 07:00 Пламена Томева
Сертификатът ще е наличен и на хартиен носител. СНИМКИ: EUROPEAN UNION, 2021
QR кодът може да се сканира на летищата.

Всичко, което трябва да знаете за документа, с който се върна свободата на движение в ЕС

Как ще пътуваме, питат всички, след като Европа отново отвори своите граници. От 1 юли Европейският съюз пусна своя цифров сертификат, създаден, за да позволи завръщане на свободата на движение.

Oще в началото на юни 9 страни започнаха да издават и да признават документа, а една от първите беше България.

Гражданите на ЕС обаче, които са изкарали заразата на крак или са си спестили парите за тест в лаборатория, тъй като са били очевидно болни, остават без начин да докажат оздравяването си.

Тестове за антитела не се признават за издаване на COVID сертификат на ЕС. За такива хора остават вариантите да се ваксинират или да си направят тест и резултатът да е негативен. Евентуално преразглеждане на правилата се очаква най-рано след 4 месеца.

Ето всичко, което трябва да знаете за документа.

Какво е COVID сертификатът на ЕС?

Цифровият сертификат на ЕС за COVID ще доказва здравословното състояние на пътуващите в страните от блока. Той ще е напълно безплатен и достъпен както в цифров вид, така и на хартия.

Няма да е

задължително

да си издаваме

удостоверение,

а ако го имаме, няма да получаваме гарантирано право на пътуване. Затова е погрешно да се нарича “ваксинационен паспорт” - то не е нито документ, нито предусловие за пътуване. От притежателите на сертификат ще продължава да се изискват лични документи и спазване на настоящите мерки. Сертификатът може да се използва във всички държави от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Ще бъдат ли гарантирани еднакви мерки в целия ЕС?

Не. При пътуване притежателят на евросертификат по принцип трябва да бъде освободен от ограничения като тестове и карантина. Държавите членки обаче може да наложат допълнителни ограничения, ако възникнат извънредни обстоятелства в някоя страна от ЕС, като поява и разпространение на нов вариант. В такъв случай съответната страна трябва да съобщи на останалите и да обоснове решението си пред тях и Еврокомисията и Съвета на ЕС.

Колко версии на сертификата има?

Има 3 типа сертификати - за ваксинация, при отрицателен тест и възстановяване след COVID-19. Последният потвърждава, че притежателят е оздравял. И тук идва проблемната за мнозина част - документ може да си изкарат само тези, които са се диагностицирали с положителен PCR тест и са влезли в официалната статистика. Удостоверението за възстановяване от COVID-19 трябва да бъде издадено не по-рано от 11 дни след първия положителен тест. Всяка държава може да реши дали да приема бързите антигенни тестове, но те трябва да са направени в официална лаборатория.

Европарламентът настояваше възстановяване да може да се доказва и с изследване за антитела срещу SARS-CoV-2. Впоследствие обаче тези текстове отпаднаха и в настоящия вариант

се приема,

че човек е бил

болен само

ако се е тествал

в официална

лаборатория

Това оставя стотици хиляди европейци без вариант да докажат възстановяването си, въпреки че вероятно притежават антитела и защита, близка до тази на ваксинираните. Официалното обяснение е, че тестването за антитела все още не се счита за достатъчно надеждно, за да се провери придобит имунитет. Това може да се промени чак след 4 месеца, когато се планира преразглеждане на параметрите на регламента, посочва АФП.

Еврокомисията се допита до Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦПКЗ). “Положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала (включително скорошна) инфекция, без да предоставя никакви указания за времето на заразяване и не може да изключи текуща инфекция. Следователно такова изследване не е абсолютно доказателство, че човек не е заразен, че е защитен от нова инфекция и че не може да предаде вируса допълнително”, посочва ЕЦПКЗ в техническа бележка от края на май.

Хилядите засегнати европейци и критиците на сертификата спорят, че по същата логика нито ваксините, нито боледуване, доказано с лабораторен тест, не е абсолютно доказателство, че човек не може да се зарази и да разпространи вируса. 

Колко време е валиден сертификатът?

Ако сте си изкарали удостоверение за негативен тест, то периодът на валидност за PCR ще бъде 72 часа, а за бързите (когато се приемат от държавата) - 48 часа. Сертификатът за възстановяване ще бъде валиден 180 дни, считано от датата на първоначалния положителен тест, направен в лаборатория. Тъй като изследвания за антитела засега не се признават, след изтичането му отново вариантите са само 2 - ваксина или тестове преди всяко пътуване.

Откога влиза в сила?

На 1 юни Еврокомисията стартира системата, която позволява на членките да валидират взаимно удостоверенията си.

Първите, въвели

системата, бяха

България, Чехия,

Дания, Германия, Гърция, Хърватия, Полша, Испания и Литва. Крайният срок за останалите членки беше 1 юли.

Трябва ли да се плаща за тестовете?

Засега да. Членовете на ЕП настояваха тестовете да бъдат широко достъпни и на ниски цени, дори безплатни. Чрез Инструмента за спешна подкрепа Еврокомисията обеща да осигури 100 млн. евро финансиране, за да предостави тестове за лица, които ежедневно или често преминават вътрешните граници на ЕС, за да ходят на работа или училище, да посещават близки роднини или да търсят медицинска помощ. За да направи бързите антигенни тестове по-достъпни и на по-добри цени за членките, ЕС стартира процедура за съвместно закупуване на 500 милиона теста.

Столиците на ЕС обаче още преговарят за административните процедури. В рамките на съюза

цената на PCR

теста варира от

50 до 190 евро

в зависимост от това къде се извършва и колко бързо е необходим резултатът. В България върви около 100 лв.

Как ще работи?

COVID сертификатът на ЕС ще бъде достъпен в цифров формат, например в приложение за смартфон, или на хартиен носител. Сертификатите ще съдържат QR код, в който са записани необходимите данни и цифров подпис на всеки издаващ орган - болница, център за провеждане на тестове, здравен орган. Информацията ще бъде на езика на издаващата държава членка и на английски. Разработен е общ образец за оформлението.

Всички здравни данни остават в страната, издала сертификата. Няма да има база данни за здравни сертификати на ниво ЕС, а проверяващата страна няма да копира информацията за пътуващия.

Кои ваксини се приемат?

Държавите от ЕС трябва да издадат сертификати за ваксинация без значение каква е ваксината. Не са длъжни обаче да допускат на своя територия хора, получили ваксини, различни от тези, одобрен от Европейската агенция по лекарствата. В ЕС “да” е казано на “Пфайзер”/“Байонтек”, “Модерна”, “АстраЗенека” и “Янсен”. Но Унгария одобри и руската “Спутник” и китайската “Синофарм”. Всяка страна си решава дали да приеме хора с тези препарати.

Ами ако все още чакам втората доза?

Човек само с една доза може да пътува, но непълният курс на ваксинация трябва да бъде изрично посочен в сертификата. Отделните държави ще решават сами дали да допускат такива граждани. ЕК предложи поне хората, които са получили 1 инжекция от двудозова ваксина, след като са оздравели, да се считат за напълно ваксинирани за пътуване. Но това решение зависи от националните власти.

Каква информация ще включва?

Сертификатът ще съдържа лични данни като името на притежателя, дата на раждане, издателя на сертификата и уникален идентификатор. Документът за ваксинация ще включва типа и производителя, броя на получените дози и датата на имунизацията. Сертификатът за негативен тест посочва вида на теста, дата и час, място и резултат. В удостоверението за възстановяване ще пише датата на положителния резултат от лабораторния тест и срок на валидност.

Чудесно, значи всичко е уредено?

Не точно. Съгласно препоръките за пътуване страните може да въведат “спешна спирачка”, когато здравната ситуация в даден регион бързо се влошава поради появата на тревожни мутации на коронавируса.

Този механизъм може да доведе до връщане на изискванията за тестване и карантина - дори ако сте напълно ваксинирани или сте се възстановили от инфекция. Внимавайте също така за оценката на ЕЦПКЗ за риска във вашата страна, тъй като тя насочва държавата дестинация при въвеждане на допълнителни мерки като тестове.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>