Запорираха кешовия оборот на фирмата за дезинфекция на границата с Турция, касови апарати нямали връзка с НАП (Обзор)

29.06.2021 22:02 Ненко Станев
Това е пунктът за дезинфекция на Капитан Андреево.
Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни какво е било констатирано при проверката.

При проверката били установени и несъответствия на касови наличности с откритото на място

Във фирмата остава малка част от оборота, за да се покриват заплати и оперативна издръжка

Целта е да се обезпечат бъдещи констатации по ревизията

НАП запорира кешовия оборот на фирмата Пи Еф Си, собственик на съоръженията за дезинфекция на граничния пункт Капитан Андреево, добили популярност като “златния гьол”.

От 4 дни публични изпълнители са на място на пункта и прибират събраните от преминаващите границата с Турция автомобили, стана ясно от брифинг на приходната агенция във вторник.

Наложени

са т.нар.

предварителни

обезпечителни

мерки,
които са запориране на целия кешов оборот на фирмата, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Това е станало след започнала данъчна ревизия. Тя е в резултат на 10 съставени в началото на месеца акта за установени данъчни нарушения. Те били свързани с неизпълнение на Наредба №18, която задължава всяка фирма да отчита оборотите си с фискални устройства, свързани със софтуера на приходната агенция.

Целта е НАП да следи оборотите на компаниите, за да свие дела на сивия сектор. Проверки на данъчните показват разлики в оборотите при отделни компании от над 100 пъти преди и след свързването на касовите устройства със сървъра им.  

Част от касовите апарати на “Пи Еф Си” не са били свързани с НАП, но

часове след

проверката на

данъчните

устройствата

били подменени

с нови
При проверката било констатирано и несъответствие на касовите наличности с намереното на място и редица други нарушения на законодателството.

Предстои издаването на наказателни постановления за съставените актове, стана ясно още от изявленията на приходната агенция. Очаква се ревизията да констатира задължения на фирмата в особено голям размер.

“Целта на запора е да се обезпечат бъдещи констатации по ревизията”, поясни Росен Бъчваров. Той допълни, че във фирмата остава малка част от оборота, за да се покриват текущи нужди като заплати, оперативна издръжка и други.

“Това, което се случва, е държавен произвол”, заяви представителят на Пи Еф Си Димитър Георгиев. (Позицията на фирмата виж по-долу.) Според него действията на държавата затруднявали дейността на фирмата, която щяла да си търси правата в съда.

Пи Еф Си: За 8 г. държавата е получила 28 млн. евро и 19 млн. лв.

Държавата е получила 28 млн. евро и 19 млн. лв. от събраните и внесени от нас такси.

Сумите са за периода от началото на договора - 12 март 2013 г. Това се казва в становище на фирма Пи Еф Си, разпространено до медиите.
В периода преди сключването на договора с компанията, когато дейността по дезинфекция се извършвала от служители на БАБХ, крайната цена за клиентите се формирала от държавната такса плюс комисионата на обслужващата банка на съответното ГКПП. Всички разходи и инвестиции по дейността тогава били за сметка на държавата.

В момента държавната такса постъпвала изцяло в бюджета, а всички разходи и инвестиции били за сметка на Пи Еф Си. От фирмата отбелязват, че крайната цена за клиентите от 5 лева не се променила. Това означавало, че в рамките на въпросната банкова комисиона фирмата заплащала всички дължими данъци, покривала разходите по дейността и реализирала печалба.

През 2013 г. след преговори с българските превозвачи и браншови организации, за да се помогне на транспортните фирми, веднага след подписване на договора с БАБХ се подписало споразумение българските камиони да бъдат освободени от такса за обслужване и плащали само дължимата по закон.

От компанията посочват още, че са били проверявани многократно от министерството на земеделието, Икономическа полиция, Инспекцията по труда и всички други компетентни органи. В момента проверки се правели ежеседмично и не били откривани сериозни нарушения. Пи Еф Си направила всички инвестиции, предвидени в договора. Компанията нямала нито ден закъснение при плащане на данъците си.

Въпреки това от дружеството твърдят, че в последните седмици са подложени на огромен натиск от страна на редица държавни органи. Били съставени множество актове, сред които имало такъв дори и за разминаване между пари в каса и отчет по касов апарат с 3 лева.

От фирмата твърдят, че до момента освен искане за ревизия на фирмата друг документ от НАП нямат, но без никакви основания им били блокирани банковите сметки и касовите наличности.

От компанията подчертават, че винаги са съдействали на органите при проверките, но няма да приемат под никаква форма недоказани тенденциозни твърдения. Пи Еф Си щели да защитят интересите си по най-добрия законов начин и на всяка цена щели да търсят съдебна отговорност от лицата, които се опитват да изземат бизнеса им.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>