С крави, кокошки, марихуана и пари убеждават по света да се ваксинират

28.06.2021 20:03 Пламена Томева
Тайландец държи плакат, с който печели жива крава от лотарията за имунизирани, стартирана в провинция Чианг Май. СНИМКИ: РОЙТЕРС
В берлински бар ваксината на “Янсен” се предлага с бонус безплатен коктейл.

В много страни искат задължително имунизиране

 

Дойна крава, две кори яйца или цигара марихуана са само част от поощренията, до които страните по света прибягват, за да убедят гражданите си да се ваксинират. Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани и глоби за неподчинение.

Ето някои от начините, по които правителствата по света подслаждат идеята за имунизация.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ нивото на ваксинация е сравнително високо - поне една доза са получили вече към 65% от хората, а над 40 процента - и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се инжектират - анкети в Западна Вирджиния например сочат, че 28% от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи - някои прибягват до томболи. Практиката е използвана за първи път в Охайо - на 12 май губернаторът Майк Дюин заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от $ 1 млн., а на петима ученици, чиито имена бъдат изтеглени, ще плати изцяло следването в местен университет. Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там голямата награда бе увеличена на $ 5 млн. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Половин килограм раци в Ню Орлианс

Щатът Луизиана е известен със завидната си храна, а миналия месец жителите, които се ваксинираха в един от столичните центрове за имунизация, се прибраха вкъщи с половин килограм варени раци. Идеята се ражда в партньорство между местния бизнес, градския здравен отдел и пазар на морски дарове.

Понички, бургери, чийзкейк

Понички, бургери, чийзкейк, хотдог, безплатни хранителни стоки за цяла година, каквато и да е почерпката, ако има нещо, на което в САЩ не могат да устоят, то това е храната. В почти всеки щат в цялата страна, получаването на ваксина идва заедно с някакво безплатно сладко лакомство. Кампанията обаче не минава без противоречия - през март, когато бе обявено, че ще се дава

безплатно по

една глазирана

поничка на ден на

всеки ваксиниран

клиент,

това предизвика война в туитър заради опасенията за здравето на американците и натрупаното тегло по време на пандемията.

Бира, бира и още бира

Американска пивоварна обяви този месец, че започва кампания за раздаване на безплатна бира на потенциално милиони американци, при условие че САЩ постигнат целта на Белия дом 70% от американците да бъдат частично ваксинирани срещу COVID-19 до 4 юли. Предприемат се и други щатски инициативи - Ню Джърси се обединява с местни пивоварни, за да насърчи жителите да се ваксинират чрез новата програма “Инжекция и бира”. Наздраве за това!

И, разбира се, марихуана...

Представете си, че се опитвате да обясните това на някого преди две години - щатът Вашингтон предлага безплатни цигари с марихуана на всички възрастни, които получат ваксина срещу COVID-19. По-рано този месец Вашингтонският борд за алкохол и канабис обяви промоцията, която ще продължи до 12 юли. По време на инициативата държавните лицензирани диспансери могат да дадат на клиенти на 21 и повече години предварително свита цигара с трева, когато получат първата или втората си доза. Инициативата следва подобна неофициална кампания в Ню Йорк през април, с която се отпразнува празникът на марихуаната 4/20, когато активисти раздадоха безплатни масури на всички възрастни със сертификат за ваксинация.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица. Така темпото на ваксинация в селските райони бе ускорено десетки пъти.

Миналия месец проучване установи, че само една трета от 1200 запитани филипинци са готови да бъдат ваксинирани, въпреки че страната е свидетел на едно от най-тежките огнища на COVID-19 в Югоизточна Азия. В отговор местните власти в цялата страна прибягват до томболи, за да насърчат приемането на ваксини. Наградите включват чували с ориз и торби с хранителни стоки, но в селския район Сан Луис, близо до Манила, правителството пуска и ежемесечна томбола за крава, в която може да участват имунизираните жители.

Две кори яйца гратис в Китай

Ваксина с гарнитура от яйца? След като си постави за цел да ваксинира 40% от 1,4-милиардното си население до края на юни, Китай има нелека задача. Така в Пекин се появиха плакати, според които жителите на възраст над 60 години, които са ваксинирани, “могат да получат две кори пресни яйца безплатно”. Други местни магазини за хранителни стоки рекламират ваксинирането с безплатни зеленчуци, както и сладолед “купете един, получете втори безплатно”.

Апартамент за 1 милион в Хонконг

Инвеститор в недвижими имоти в Хонконг предлага апартамент за $ 1,4 млн. на един ваксиниран късметлия, докато местните власти се борят с широкото нежелание на жителите да бъдат имунизирани. Жителите на Хонконг, които са навършили 18 години и са получили и двете дози от ваксината срещу COVID-19, ще могат да участват в томболата до 1 септември 2021 г. В страна с най-високите цени на имотите в света чисто нов апартамент от 449 квадратни метра е доста голяма награда. Правителството също така обяви още стимули, включително шанс за печалба на истински златни кюлчета и чисто нова “Тесла”.

Златни обеци за нос за дамите в Индия

В индийския град Раджкот, Гуджурат, златарите се обединиха, за да предлагат на жените безплатни златни обеци за нос. Условието е да бъдат ваксинирани.

На мъжете пък

се предлага

безплатен ръчен

миксер

Индийските търговци на дребно в други части на страната дават отстъпки при ремонт на автомобили, канцеларски материали, сладкиши и ястия с пиле. Междувременно общината в Северен Делхи предлага допълнителна отстъпка от 5% от данъка за хората с инжекция срещу COVID-19.

Руски гиганти дават на служителите си коли

Руската компания за добив на диаманти “Алроса” предлага на ваксинираните си служители безплатен снегомобил и лек автомобили. Минните компании Evraz и “Северстал” ги вписват в лотарии за парични и други награди, докато Магнитогорският металургичен комбинат предлага допълнителен почивен ден след ваксинация. “ФосАгро” позволява на служителите да спечелят платени пътувания до курорти, където всички разходи са покрити. Щедрата инициатива помогна да се увеличи процентът на ваксинираните служители в големите компании в страната.

Всички на ваксина в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет - на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се явят за инжекция.

Заплахи при отказ от инжекция

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не въвежда мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10% от служителите в националното здравеопазване. По данни на сп. “Таймс” идеята за задължителна ваксинация се подкрепя от премиера Борис Джонсън, но лейбъристите и синдикатите в медицината най-вероятно ще са против.

В Германия идеята за задължителна имунизация бе дискутирана още миналата есен, но срещна сериозно недоволство и сред гражданите, и сред политиците.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места - барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>