След живот в разврат и скандали антивирусният гуру Джон Макафи се обеси в затвора (Обзор)

24.06.2021 22:59

В САЩ го чакаха 30 г. затвор за укриване на данъци

Джон Макафи, създател на едноименния компютърен антивирусен софтуер, се обеси в испански затвор, съобщи в. “Дейли мейл”. Самоубийството стана в деня, в който съдът одобри екстрадицията му в САЩ по обвинения за укриване на данъци.

Ексцентрикът от Силициевата долина харчеше милиони за живот като на рокзвезда с наркотици и жени преди параноидни конспиративни теории да го отведат в затвора. Баща му също се е самоубил.

75-годишният Макафи беше намерен мъртъв в сряда следобед в килията си в затвора “Брианс 2” в Барселона. Властите заявиха, че ранното разследване сочи към самоубийство. Адвокатът му Хавиер Вилалба обяви, че клиентът му се е обесил, тъй като не издържал на жестоката система, която нямала причина да го държи толкова дълго в затвора.

Макафи е издирван от САЩ, където го чакаха обвинения, които можеха да му докарат до 30 г. затвор. Той беше арестуван в Испания през октомври миналата година. Твърди се, че

не е плащал

данъци в

продължение

на 4 години,

въпреки че

е спечелил

милиони

доходи между 2014 и 2018 г. от популяризиране на криптовалути, консултантска дейност и продажбата на правата върху историята на живота си за документален филм.

Във виртуално изслушване в испанския съд по-рано този месец Джон Макафи заяви, че обвиненията срещу него за укриване на данъци от САЩ са политически мотивирани.

В криптирано съобщение в туитър, изпратено на 15 октомври 2020 г., Макафи отбелязва, че няма намерение да се самоубива. Той твърди, че е доволен от всичко и има приятели. Казва още, че ако съдбата на американския финансист Джефри Епстайн, който почина в американски затвор, го сполети, това няма да е по негова вина.

Животът на милионера бе див, изпълнен с правни проблеми и чуждестранни авантюри. Макафи е роден в американска военна база във Великобритания. Винаги е казвал, че

мрази

американското

правителство и

се чувства

британец,

колкото и американец, въпреки че е израснал в САЩ. Когато е на 15 г., баща му, който е алкохолик, се застрелва. В интервю през 2012 г. софтуерният инженер обяви, че двамата са имали силна връзка, въпреки че като малък бил пребиван жестоко от родителя си.

Макафи учи в колежа Роанок във Вирджиния, където започва да пие. После за кратко посещава държавния колеж в Североизточна Луизиана, преди да бъде изгонен през 1968 г., защото спал с една от студентките си, докато бил докторант.

Първата му работа, свързана с компютрите, е в Тихоокеанската железница в Мисури. Там създава система, която оптимизира влакови маршрути.

Докато кариерата му в компютърната сфера процъфтява, пристрастяването му към наркотици и алкохол избухва с пълна сила. Преди да му започне работната смяна, редовно смъркал кокаин от бюрото си и изпивал по бутилка уиски на ден.

Първата му съпруга го напуска през 80-те години, тъй като пристрастяванията му излизат извън контрол. През 1983 г.

продава всичко

от дома си,

за да си купи

наркотици

По-късно признава, че обмисля самоубийство, но не се решава и се присъединява към анонимните алкохолици. След това се твърди, че спира опиатите и алкохола.

През 1986 г. стартира компанията McAfee Associates от дома, в който живее в Санта Клара, Калифорния. Това става, след като прочита как компютърен вирус от Пакистан заразява американски компютри.

Макафи разработва безплатен антивирусен софтуер за хората - McAfee. В рамките на пет години от пускането на пазара на програмата големите компании в Америка я използват без пари. След това започват да плащат лицензионна такса и през 1990 г. програмистът вече печели по 5 милиона долара годишно.

Милионерът използваше своята параноя, за да рекламира бизнеса си. Кара американците да се страхуват от кибератаки, за да ги направи параноични и да инвестират в софтуер. Това беше противоречив начин за правене на бизнес, но за сметка на това успешен.

Например през 1990 г. бизнесменът твърди, че има вирус “Микеланджело”, който би навредил на 5 милиона американци. В действителност по-малко от 100 000 души са засегнати, но

продажбите

на McAfee

скачат бързо

Стратегията се оказа доходоносна за него и през 1992 г. McAfee Associates стана публична и набра $ 80 милиона.

Макафи има и втора съпруга - Джуди, с която живее в Силициевата долина. Компютърният спец отваря студио за йога в Колорадо през 2000 г. и дълги години има живот, сравнително свободен от скандали.

Но по-късно параноята му започва да се надига отново. Вече е убеден, че правителството иска да го арестува.

През 2009 г., след като понася тежък удар от финансовата криза, продава по-голямата част от собствеността си и се развежда за втори път. Продава McAfee Associates на “Интел” през 2010 г. за 7,7 милиарда долара.

Запазва единствено имот в Белиз, в който се мести през 2008 г. През следващите години Макафи прекъсва връзките с приятелите си, за да се смесва с местните жители. Редовен посетител е на публичен дом, където спи с 16-годишно момиче. Прави и

цял харем

от 7 жени в

имението си

Макафи се жени отново през 2012 г. за проститутката Джанис Дайсън. Двамата остават заедно до смъртта му.

Името му придоби известност в цял свят през 2012 г., когато беше потърсен от органите на реда след убийството на съседа му в Белиз. Бяга от властите, след като е бил заподозрян за убиец по случая. Доказателства срещу него не се откриват и се завръща в САЩ. Кандидатира за президент на вота през 2016 г. На последните избори Макафи се кандидатира отново.

През 2020 г. се появи в Норвегия, твърдейки, че е арестуван за носене на прашка като маска срещу COVID-19. През 2020 г. Макафи туитва, че има 47 деца и десетки внуци, но никога не е срещал нито едно от тях. Той нарече наследниците си мързеливи, като нито едно от децата му не е идентифицирано публично.

Български спец искал да работи за него, набедил го за съветски агент

Джон Макафи бе особен човек, разказва българският компютърен специалист Веселин Бончев, цитиран от Асошиейтед прес.

Бончев си спомня как преди години, по време на разпадането на Съветския съюз, писал на Макафи с молба за почасова работа, която да му позволи да пише по научна дисертация в САЩ. Американецът му отговорил в писмо, че го смята за съветски агент и не може да работи с него.

“Това е много странен начин да откажеш на човек, който търси работа”, заявява Бончев.

“Не мисля, че бе типичен американец. Той бе просто странен”, смята експертът, който сега е изследовател в Българската академия на науките.

Според българския компютърен специалист славата на Макафи идва от това, че е предложил първия всеобхватен скенер за вируси. Преди това учените са търсели вирус по вирус и не са можели да сканират всички с една операция. Но по онова време е имало едва дузина компютърни вируса.

“Технологично погледнато, в този скенер нямаше нищо изключително. Просто общата идея бе добра, не изпълнението”, добавя Бончев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>