Започна астрономическото лято

21.06.2021 06:31

В 6.32 ч., днес започна астрономическото лято, а специално днешния ден е най-дългият за тази година - неговата продължителност е 15 часа и 19 минути. 

Лятото, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

През лятото Северното или Южното полукълбо са максимално наклонени към Слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация.

Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите идващи под ъгъл 90 градуса падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжност.

Поради факта, че повърхността е вече загрята от пролетния период и силната слънчева радиация, слънцето продължава да нагрява интензивно континенталната и водната повърхност. Съответно температурите достигат своя максимум, като някъде те надминават 40 градуса по Целзий, в някой екстремни случаи и до над 50 градуса Целзий.

Тази година то ще съвпадне и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове.

Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще отслабва. В следобедните часове на много места, главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

След това предстои период от 2-3 дни, в който няма да има валежи или те ще са на съвсем малко места в страната, като температурите ще продължат да се повишават, на места ще достигат 35-38 градуса.
Понеделник е и най-дългият ден в годината за нашите географски ширини. Той ще трае 15 часа и 19 минути.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>