Италиански ездачи грабнаха Купата на нациите в София, българите са втори

20.06.2021 19:41 Лияна Панделиева
Отборът на Италия по време на награждаването Снимки: Авторът
Джанлука Аполони

Италианският ездови отбор грабна Купата на нациите в изключително оспорвана и почти инфарктна надпревара в съревнование с ездачите от България, Гърция, Румъния, Унгария, Италия и Турция.

Резултатът е също квалификация за Олимпийските игри-2021. На второ място се класира българският отбор, а третото място зае румънският.

Височината на паркура от 145 сантиметра затрудни максимално отборите, които трябваше да преодолеят двойна и тройна комбинация, с предизвикателна смяна на посоките.

Всяко излизане на манежа на български ездач бе съпроводено с бурни аплодисменти, а по време на скачането, наставаше тишина, която можеше да се реже – чуваха се дори случайно позвънели джиесеми.

Отборите се състояха от по четирима ездачи, но Гърция участва с трима.

Надпреварата се проведе в два етапа, като на финала резултатите от двата се сумират. Ездачите трябваше да преминат с възможно най-малко грешки паркура, но и достатъчно бързо, защото при равни резултати, преднина получава отборът с по-бързо общо време.

Драмата бе подсилена от разразилата се буря с дъжд, гръмотевици и черни облаци, които промениха светлината почти до мрак, което не отказа ентусиазираната публика. Най-голям се оказа проблемът за операторите от БНТ, които четвърти ден правят всичко по силите си да опазят техниката и да ловят във въздуха летящи чадъри и покривала.

Награждаването на първите три отбора също премина под дъждовни капки.

Италианският отбор от трима мъже и една жена споделиха след финала, че за първи път се състезават в България и са изключително впечатлени от перфектната организация на четиридневното събитие. По думите им, с удоволствие биха се върнали отново в страната ни.

В отбора бе италианският ездач Джанлука Аполони, който спечели и Гран-при в съботния ден. На въпроса дали се чувства като Аполон на италианския отбор, той се разсмя и коментира: „Не ми е известно Аполон да е яздил кон. Предполагам, че в с това умение съм по-добър от него.“

Класираният на второ място български отбор бе в състав Ивайло Бонев, Антон Дацински, Руслан Петков и Ангел Няголов. Нашите ездачи демонстрираха вдъхновяваща езда в четирите дни на Световната купа по конен спорт, която за първи път у нас, е от категория „три звезди“.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>