Честите прозявки - заявка за инфаркт

20.06.2021 14:34 24 часа Пловдив онлайн
Честите прозявки са сигнал за повишено внимание, особено, когато човек има сърдечно-съдови проблеми

Ако това ви се случи, не се бавете и се консултирайте с кардиолог

Редовното измерване на кръвното налягане в такива моменти може да подскаже дали има проблем.

Ако забележите, че се прозявате твърде често, консултирайте се с кардиолог. Това може да е сигнал за опасност от инфаркт, предупреждава руският невролог Александър Евдокимов.

“Учените установиха, че прозявките зачестяват силно у хора след инсулт. Но те може да предшестват и сърдечен удар. Във всички случаи прекаленото прозяване заслужава внимание, тъй като

вероятно

сигнализира

за някакъв

здравословен

проблем”,

твърди лекарят. Според него в такива случаи трябва да се замислим за сърдечносъдовата си система и ритъма работа - почивка.

Евдокимов успокоява, че ако човек се прозява след обилен обяд, преди или след сън и в задушни помещения, в това няма нищо страшно и необичайно.

Но той сочи и друго явление, което може да бъде симптом за сърдечносъдово заболяване, включително повишено или понижено кръвно налягане – пищенето в ушите.

Според мнозина инфарктите удрят внезапно, но всъщност често не забелязваме симптомите, обяснява американското здравно онлайн издание stormontvail.org.

В САЩ на всеки

4 секунди някой

получава

сърдечен удар

И 1 от всеки 5 минава незабелязано. Сърдечният мускул се уврежда от недостатъчен приток на кръв, но пациентът остава в неведение за това поражение. Специалистите съветват да се внимава за няколко признака, които говорят за задаващ се или протичаш лек или среден по сила инфаркт.

Напрежение и

болка в гърдите

Не е нужно при сърдечна атака някой непременно да се задушава, да се държи за гърдите и да припадне. Понякога болките не са силни и усещането е само за натиск и стягане в сърдечната област. Те са предизвикани от исхемия - недостатъчен приток на богата на кислород кръв към сърцето. Болката се чувства в средата на гръдния кош, може да продължи само минути и да изчезне или да се повтори след кратка пауза. Това е знак за блокирани или стеснени артерии и трябва да потърсите медицинска помощ, дори и при лек пристъп.

Болки, парене

или дискомфорт

в ръката, гърба,

врата, челюстта

и стомаха

Някои очакват при инфаркт те да са само в гърдите и не се обръщат незабавно към лекар. А тези симптоми плюс замаяност, задушаване, повдигане, повръщане често говорят за сърдечен удар и нужда от бърза помощ.

По време на инфаркт недостигът на въздух се появява дори и без болки, особено у жените, пише stormontvail.org. При “нежния пол” той е третият най-разпространен симптом преди сърдечен удар и първият по време на него.

Обливане със

студена пот

Това е друг чест признак, чиято причина е, че когато имате запушени артерии, сърцето ви полага усилия да изтласква кръвта. По време на това допълнително напрягане потенето поддържа телесната температура ниска. Обърнете се към лекар, преди състоянието да стане критично.

Инфарктите се получават, когато коронарните артерии се запушват от съсирек. Британският вестник “Експрес” цитира списък на Европейската агенция за лекарствените средства за ранните симптоми, които сигнализират за образуване на тромб. Това са задух, болка в гърдите, продължителна болка в стомаха, силни и нестихващи спазми в главата, замъглено зрение.

Сериозен знак за съсиреци е отичането на крайниците, а свидетелство за това, че те се преместват нагоре към белите дробове, е затруднено дишане, силна кашлица, болка в гърдите и световъртеж. В такива случаи се препоръчва незабавна медицинска помощ.

При констатиране на тези симптоми лекарите съветват бързо да се потърси медицинска помощ.

При възникването на тромб в дясната или лявата коронарна артерия или в техни разклонения се наблюдава класическа симптоматика на инфаркт на миокарда.

Болки и изтръпване от него обикновено се чувстват в лявата ръка, рамо и лопатка, но в редки случаи могат да се разпространят и в дясната, защото определени нерви се дразнят от сърдечния удар.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>