Българският химн за петима българи на Световната купа по прескачане на препятствия

20.06.2021 11:56 Лияна Панделиева
Мария Дерменджиева с купата Снимка: Авторът

Българският химн прозвуча след Бронзовия тур CSI 1* за петима български ездачи на Световната купа по прескачане на препятствия „Ген. Крум Лекарски“ в Божурище.

В последния от състезателните дни, в конкуренция с 42 състезатели от Турция, Гърция, Кипър, Македония, Русия и Италия, доминацията на родните ездачи остана без конкуренция.

Първото място на паркура с 11 препятствия и височина 105-110 см, спечели 14-годишната Мария Дерменджиева с кон Линдор, за време 58,17 секунди.

Минути преди да излезе на манежа, тя се спря за съвет при легендарния български ездач Никола Димитров, участвал на олимпиадата в Москва, който й даде два прости съвета: „Държиш го в крака, не го пускаш да се разтяга в завоя!“ „Ще се постарая, тренер! Обещавам!“ – усмихна се Мария.

Втори се класира Любомир Янков, също на 14 години с Хектор, трета стана 16-годишната Анита Георгиева с Чака Лака, четвърта се подреди Аврора Чернева с Джаго, която във вчерашния ден показа отлична езда в дъждовна гръмотевична буря, а пета стана Моника Ангелчева с Пинкер.

Петима ездачи не успяха да завършат Бронзовия тур поради две последователни неподчинения на коня, а от тях един не успя да стартира, защото конят категорично отказа дори да опита да скочи.

В последния ден на Световната купа по прескачане на препятствия предстои Сребърен тур с височина на препятствията 125-130 см, Гран-при за деца с височина от 120 см. и Квалификация за олимпийските игри в Токио, Longines EEF Series – Купа на нациите, с награден фонд от 75 хил. евро.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>