"168 часа": Мишени “Магнитски 2” - министри, кланове, управляващи цели държави, и наследници на президенти

20.06.2021 09:54 168 часа

Настоящи министри, наследници на президенти, управляващи кланове, магнати и военни шефове. В списъка на санкционираните от "Магнитски" присъстват лица от различни точки на света, които години наред са трупали несметни богатства от съмнителна дейност. Част от тях обаче попадат под ударите на закона не заради подозрителните финансови постъпления, а заради нарушаване на човешки права.

Историите на някои са смразяващи, защото имената им са свързани с жестоки убийства, сексуално насилие и опожаряване на цели села. Издевателствата не приключват дотук. Има и такива, на чиято съвест тежат множество арести и изтезания над невинни хора, както и унищожаване и кражба на бизнесимперии, градени с години.

Има ли обаче последствия за тези престъпни деяния?

Противно на очакванията някои от попадналите в черния списък на американските власти вече са зад решетките и изтърпяват присъди.

За съжаление, много повече са тези, които в момента са на свобода и дори са защитени от собствените си страни, в които са извършвали престъпления и злоупотреби. Правосъдието е особено доброжелателно към олигарси и магнати, чиито империи се оценяват на милиарди. Други пък са издирвани от разследващи и дори пуснати от службите за международно търсене с етикет "опасни".

Сред попадналите в доклада на правителството в САЩ фигурират и много хора, които са в неизвестност. Има такива, които са осъдени в родината си, но малко преди да бъдат задържани, изчезват безследно. Тяхната съдба остава загадка, а отговор на въпросите къде се крият, при кого са и дали изобщо са живи, няма.

От Америка вече определиха санкциите, наложени на шестимата българи Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, като "помощ" за икономиката на страната. Държавният секретар Антъни Блинкен допълни, че наказанията са "приносът на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията". Преди дни стана ясно и че Българската народна банка (БНБ) ще блокира всички сметки на санкционираните по закона.

"Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с посочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки - съобщиха официално от институцията. - Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC."

Под същите ограничения са попаднали и останалите наказани от американското правосъдие по света. В миналия брой на "168 часа" ви разказахме историите на част от тях. В този ще прочетете за останалите мишени на закона.

Забъркват Сойлу в кокаинова афера

Името на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу съвсем наскоро стана известно в цял свят, след като турският подземен бос в изгнание Седат Пекер публикува видеа в интернет с разкрития срещу правителството. В тях мафиотът хвърля обвинения срещу няколко политици. В един от клиповете говори лично за Сойлу, казвайки, че той е замесен във вноса на кокаин от Венецуела в Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, син на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го нарича на записа, е бил във Венецуела, за да договаря нови сделки с наркотици. Засега турският президент Реджеп Ердоган не е взел отношение по въпроса. Турското правосъдие, за което Ердоган с гордост твърди, че е независимо, на този етап твърди, че няма основание да се задейства, за да провери обвиненията на Пекер. Единственият коментар на министър Сойлу е в интервю пред местна медия, в което той поставя под сериозно съмнение достоверността на казаното от мафиота. Въпреки отричането видеата с разкритията продължават да трупат милиони гледания в интернет. Местонахождението на престъпния бос, направил шокиращите разкрития, към днешна дата остава неясно. Според слуховете в момента той живее в Дубай и няма намерение да се връща в родината си. 

Сойлу все пак бе санкциониран от САЩ, което обаче не му попречи да стигне до високите етажи на властта в Турция. През април миналата година той изненада сънародниците си с новината, че подава оставка. Причината - въвеждането на комендантски час заради пандемията. На 10 април в 23,00 ч. местно време турското Министерство на вътрешните работи обяви, че като част от борбата срещу разпространението на вируса се въвежда 48-часова забрана за напускане на домовете за жителите на 31 провинции, включително Анкара, Истанбул и Анталия. По-късно в социалните мрежи се появиха видеоклипове на огромни тълпи пред магазините, от които стана ясно, че хората са били принудени да пазаруват стоки инцидентно след обявяването на ограниченията. Решението на правителството за въвеждане на часа беше остро критикувано от основната опозиционна Народна републиканска партия.

"Отговорността за въвеждането на полицейски час през уикенда, целящо предотвратяване на разпространението на епидемията, е изцяло моя - каза Сойлу тогава. - Кадрите с тълпи хора по улиците на турските градове, които се появиха в петък вечерта малко преди въвеждането на строгата мярка, не съответстват на целите на този процес, който беше под контрол." Турският президент Реджеп Ердоган така и не прие оставката на Сойлу, а той продължи да изпълнява задълженията си.

Лидерът на Зимбабве - Мугабе конфискува земята на белите

Сред санкционираните от САЩ има и цели кланове. Такъв е управляващият в Зимбабве - Мугабе. И до днес остава неясно на колко точно възлиза богатството на бившия държавен глава Робърт Мугабе и неговото семейство. Твърди се, че стойността на авоарите на лидера, който стои начело на страната цели 37 години, са близо един милиард долара. Той и близките му живеят в огромна резиденция в центъра на столицата Хараре, в която има 25 спални. Имотът се оценява на рекордните 8,5 милиона евро. Но това съвсем не е всичко. Мугабе притежават и луксозна вила за повече от 4 милиона евро в Хонконг. Най-ценният имот на бившия президент обаче е "Хамилтън палас" в британското графство Съсекс.

Той струва повече от 40 милиона евро. Редом до скъпите къщи семейството не е пропуснало да събере и колекция от луксозни автомобили. Фамилията се радва и на скъпи бижута, часовници и акции от бизнеса с диаманти. "Проблем бяха не само милионите, които Мугабе редовно отклоняваше, а и милиардите, които потъваха в други канали - казва бивш финансов министър. - Днес знаем, че по време на неговото президентство са изчезнали около 15 млрд. долара." Освен с несметните богатства управлението на Мугабе ще бъде запомнено и с открития расизъм. Години наред той и подчинените му потискат множество етнически групи, както и представители на опозиционната партия. Докато е лидер на страната, Робърт и хората около него принудително отнемат земята на белите фермери.

Другите лица и техните истории вижте и четете ТУК

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>