Десетки в Поповица се тълпят за снимка с Янев, напират да го пипнат (снимки)

19.06.2021 20:13 Румен Златански
Някои прегръщаха и целуваха премиера Янев. Други се разчувстваха от умиление.
Премиерът позира за снимка с три наборки Снимки Румен Златански
Премиерът и официалните лица на събора в Поповица
Стефан Янев с кметовете на Поповица, Садово и Калофер (отдясно наляво)
Кметицата на Поповица поднесе на Янев голяма кошница с продукти от селото и региона

С много усилия премиерът Стефан Янев си проби път към сцената на селския събор в родната му Поповица. Десетки се тълпяха да го видят, други напираха да го пипнат.  Трети пък го целуваха.

"Най-после доживяхме да го зърнем", коментираха възрастни жени, които го помнят от дете.

Най-настоятелни бяха три негови връстнички от селото, които му припомниха детските години и се снимаха с него. А той не криеше вълнението си от срещата хората.

"Благодарен съм, че ме поканихте на този събор, с който показахте, че продължавате да тачите традициите, които са ни запазили през вековете като българи", заяви Янев. Той увери, че е запознат с проблемите на хората от малките населени места и ще направи каквото е по силите му да започне тяхното решаване.

Кметицата на Поповица Веска Мирчева го изненада с голяма кошница с продукти от селото и региона - мед, екологична липа, зелени, червени и люти чушки, кервиз, фъстъци. 

Децата от танцовия състав на местното читалище откриха събора със свои изпълнения. Програмата предвижда и концерт на ансамбъл "Ангелите". А както е на всеки събор, навсякъде се носи миризма на кебапчета.

Премиерът съгласен малките кметства да задържат пари от данъците

Има идея част от местните данъци да бъдат на разположение на кметовете на малките населени места, за да подобряват инфраструктурата и възможностите за живот в тях, заяви служебният премиер Стефан Янев. Той се срещна с членове на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

"Основен проблем за кметовете на кметства е финансирането, като най-малки кметове те са най-потърпевши. Те освен от централизираното разпределение на бюджети са силно зависими още от решенията на общинските съвети и на общинските кметове, от които зависи получаването на средства за социални дейности в малките населени места и подобряването на условията за живот в тях", посочи Янев.

Той ще има среща във вторник със сдружението на общините в България. На нея ще бъдат обсъдени въпросите и на най-малките населени места.

По думите му на този етап не може да се говори за финансова ревизия на общините, за каквато настояват кметовете, с които се срещна.

"Ясно е, че трябва да се направят промени в два закона, за да може да се реализира истинската децентрализация на финансирането на общините и средствата да достигат и до последния кмет на най-малкото населено място", изтъкна Янев.

След срещата във вторник служебното правителство ще обсъди и реши дали да предложи текстове за законодателни промени на следващия парламент.

"Удовлетворени сме от днешната среща, тъй като поставихме пред премиера всички важни проблеми, които стоят пред малките населени места. Не си правим илюзии, тяхното решаване е дълъг и сложен процес, но може да се стигне до взамоприемливо решение", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>