Засадете луковицата на лилиума в почва с добър дренаж, за да не загние през зимата

19.06.2021 03:00
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

През студените месеци ги поръсете с трици или слама, за да не измръзнат

За всяка градина или балкон лилиумът е истинско богатство, защото, освен че има красиви цветове, ароматът му е дълготраен и много наситен. Според някои името му не е случайно, а символизира белотата. Може би е така, защото именно с тази багра е най-популярен. Въпреки това досега са познати около 90 различни негови окраски - жълти, розови, оранжеви, червени и т.н.

Родината им е Далечният изток - Китай и Япония. В Европа масово се разпространяват през XIX в. Малко по-късно започват да се създават и хибридни видове, чиито цветове са по-обемни и разнообразни.

Напролет или наесен е моментът да засадите луковиците на лилиума в градината, като юни още не е прекалено късно. Най-добре е да им изберете място с шарена сянка. Ако няма такава, се спрете на възможно най-слънчевия терен.

Почвата е препоръчително да има добър дренаж. Причината е, че задържането на влага през зимата може да доведе до загниване на луковицата. В студените месеци няма да сгрешите, ако посипете почвата, където сте ги засадили, с трици или малко слама, за да не измръзнат. 

Предварително може да ги накиснете за около 20 минути в разтвор на калиев перманганат, за да сте сигурни, че са обезпаразитени. Не ги изсушавайте, хубаво е да са леко влажни, преди да ги засадите.

Дълбочината, която е необходима, зависи изцяло от вида и размера на луковиците. Обикновено варира в границите на 5-15 см. Правите широка дупка в почвата. В нея внимателно поставяте луковицата. Хубаво е върху нея да сипете малко тор, за да стимулирате растежа ѝ.

В този период обръщайте най-голямо внимание на поливането. Не бива да прекалявате, но и не трябва да оставяте почвата суха. Най-добре е да проверявате влажността ѝ на всеки 2-3 дни.

Друга специфика е торенето. Обикновено то се прави два пъти в годината - около март и октомври. На всеки три години премествайте луковицата на лилиума на ново място, където ще има необходимите ѝ хранителни вещества. 

Прецъфтелите цветове на растението задължително се отстраняват, като в края на лятото цялото му стъбло се подрязва до равнището на почвата.

Заради изяществото си лилиумът е заобиколен от различни легенди, свързани с произхода му. Според най-популярната, когато първите падащи звезди докоснат земната повърхност, се превръщат именно в красивите цветя. Затова и понякога наричат растението “звезда на земята”.

Според друго предание се появява от древногръцката богиня Хера, когато от гърдите ѝ капнали няколко капки кърма на земята. Затова и цветовете били толкова бели. Другите капки останали в небето и станали звезди от Млечния път.

Ако размножите достатъчно от лилиума, може да го използвате и за козметични цели. Счукайте луковицата и я смесете с толкова мед, че да се получи гъстотата на крем за лице. Слагайте от нея вечер, като я оставите да действа за поне 30 минути. След това я отмийте. Маската действа срещу бръчки.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>