3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

18.06.2021 11:54 24 Здраве

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта

Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват ползата от секса, при който в тялото се синтезира хормонът на щастието ендорфин. Хората, които правят секс редовно, живеят по-дълго и по-рядко страдат от хронични болести. Още по-дълъг става животът, ако освен насладата от секса има обич и взаимност.

За любовта и секса възрастта не е пречка. Чрез тях виталността се съхранява по-дълго. Да обичаш и да си обичан, са животворни емоции след 50-годишна възраст. Хората не бива да се отказват от страстни изживявания, след като младостта им е минала, а да ги ценят още повече.
Ключът за поддържане на тонус е естественият стероид DHEA, наричан хормон срещу стареенето. По време на секс той се секретира в тялото, а след оргазъм нивото му в кръвта е увеличено петкратно.

Има три прогнози за бъдещето: песимистична, оптимистична и реалистична. Според песимистичната човек може да живее дълго, но мъките и болестите му ще се увеличат. Оптимистичната е, че животът ще се удължи, а болестите ще са по-малко и в по-лека форма, когато наближи краят. Реалистичната прогноза гласи, че е възможно да се живее по-дълго и тежестта на болестите да е минимална.

Правило №2 - Ние сме това, което ядем

Продължителността и качеството на живота до голяма степен зависят от храненето, което всеки може да контролира. Но да подбираш храни, подходящи за твоя организъм, не е проста работа.

Зеле, броколи, карфиол и всички кръстоцветни зеленчуци пазят от рак, усилват стените на кръвоносните съдове, намаляват риска от инфаркт и инсулт, стабилизират нервната система. Помагат да няма запек, нормализират кръвната захар.

Пълнозърнестите продукти пък влияят добре на сърдечно-съдовата система, помагат да се намали холестеролът и кръвното налягане и подобряват състава на кръвта. Освен всичко изброено те поддържат и здравето на кожата.

Плодовете са резервоар от антиоксиданти и витамини, полезни за мозъка, костите и мускулите. Ароматният черен шоколад със съдържание на какао над 70% воюва със стареенето на тялото и загиването на клетки, стопира възпалителните процеси, пречи да се образуват тромби.

Доматите пазят от рак на простатата, белия дроб и стомаха. Цвеклото намалява риска от аденом на простатата, подобрява вида на кожата, като поддържа влагата в нея. Орехите забавят развитието на атеросклерозата, подобряват кръвообращението и храненето на тъканите.

Ключът при здравословното хранене е мярката. Дори с изброените полезни продукти не бива да се прекалява.

Правило №3 - Движение, бодрост, жизненост

Движението е живот. Човек не бива да се отпуска и обездвижва на която и да е възраст. Денят му да започва с лека гимнастика и разходка на чист въздух. Когато се движи, тялото синтезира хормона на растежа, чието производство рязко намалява след 30-годишна възраст. Добре е да се тренира и мозъкът. Това става с пътуване, четене, гледане на филми, срещи с приятели и хоби.

В основата на дълголетието са всички видове активност - физическа, мисловна, социална, емоционална, ментална. Грижите за тялото трябва да са всекидневни. Поне 40 минути плуване или занимания на тренажор.

За съхраняване на паметта е добре да се учат стихотворения, езици, да се четат книги, да се решават кръстословици и логически задачи. Полезни са творчески занимания. Не случайно хората на науката живеят по-дълго, което се обяснява с активността на мозъка им.

Социалната изолация не помага на дълголетието, добре е да се общува с повече хора. Дълголетниците са позитивни и доброжелателни, любознателни и с интерес гледат към бъдещето.

Препоръки

- Напрягайте мозъка си, като си измисляте нестандартни задачи.

- Яжте повече домати.

- Създайте семейство.

- Избавете се от будилника.

- Яжте хрупкав хляб, но не по много.

- Игнорирайте общественото мнение.

- Отглеждайте домашен любимец.

- Хапвайте черен шоколад.

- Учете език, рисувайте, учете се да свирите на музикален инструмент.

- Слушайте класическа музика.

- Излагайте се по-често на слънце.

- Танцувайте.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>