Дани Каназирева: Важни проекти се спират, страната се хвърля в хаос

18.06.2021 08:54 24 часа Пловдив онлайн

Време е да се поеме отговорност и за решения в полза на хората, казва водачът на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област

- Г-жо Каназирева, за втори път водите листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област. Кое ви мотивира да се кандидатирате отново?

- За мое огромно разочарование фокусът на управляващите в момента изцяло е изместен от дневния ред на обществото. Виждам омраза, реваншизъм, отричане на всичко направено, зачеркване на труда на много хора, както и връщането ни към едни забравени времена преди 90-та година. Затова днес съм мотивирана още повече да бъда водач на листата за Пловдив-област. Не съм партиен член, никога не съм участвала в управлението на страната, освен през последната година и половина като областен управител. Това, което се случва в страната сега, не ми харесва.

- Кое ви притеснява?

- Като млад и образован човек категорично не мога да приема това, което става. Виждам как най-радикалното крило на БСП завзема през задния вход властта на всяко ниво в държавата. Не мога да повярвам, че така наречената градска десница от жълтите павета мълчи и това се случва и с нейното безропотно съгласие. И тези хора, уж наречени десни, предлагат промяна в Конституцията и въвеждането на лустрация. А в същия момент работят рамо до рамо с хора с доказана принадлежност към Държавна сигурност. България се хвърля в тотален хаос.

- Но в същото време хората искат промяна. Как ще им я дадете?

- Партиите, които се обявиха за нови въобще не са такива - нови лозунги на хора от миналото. Манолова например, която залитна в едно изключително вредно за страната истерично поведение, е управлявала неведнъж. И тъй като е много модерно напоследък да се говори за Пеевски, за Божков, всъщност тя беше човекът, който предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2014 година, заедно с нейната партия БСП в коалиция с ДПС. Не приемам БСП да се представят като спасители на България. Нека да се върнем назад във времето. Всеки път, когато БСП са управлявали, се стига до национална криза и до фалити на банки. От друга страна Слави Трифонов, моите уважения, но той участва косвено в политическия живот на страната от 20 години чрез неговото шоу. Но да управляваш държава не е политическо шоу, време е за отговорност, за решения в полза на хората. Тези нови партии не поеха отговорност да предложат свое правителство и да управляват.

- Следите ли как вървят проектите в Пловдивска област?

- Имам големи притеснения за тях. За година и половина започнахме важни проекти в региона. И като пътна, и като ВиК инфраструктура. Наизуст ги знам за всяка община. Някои приключиха, други чакат, като пътя Асеновград-Садово, Асеновград-Първомай, моста над Първомай (приключихме всички процедури, има избран изпълнител и трябва да стартира строителството). Разширението на Околовръстното шосе на Пловдив е сред най-важните проекти. Трябва да бъде разширена и изключително опасната и натоварена отсечка между селата Труд и Калояново.

- Казусът с водата на село Брестовица отново е на дневен ред и хората протестират. Вашият коментар?

- От първия ден, в който бях сезирана като областен управител за проблема, присърце приех тревогата на хората и направих всичко възможно, за да се намери решение. Незабавно възложих изготвянето на експертиза, която да посочи източника на замърсяване. По мое настояване се изградиха три нови сондажни кладенеца, които да захранват селото с чиста вода. Старите бяха тампонирани. През цялото време имах пълната подкрепа на премиера Борисов и на МРРБ.

Паралелно с това ВиК стартира процедура по подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и довеждащия водопровод за дългосрочно решение на проблема. На 17 март т.г. се взе решение на Управителния съвет на ВиК холдинга за отпускане на нужните 25 милиона лева. На 25 март се избра изпълнител и се подписа договор от ВиК –Пловдив с фирма, която да реализира проекта за 36 месеца. Процедурата бе задействана след обявеното бедствено положение от кмета на община "Родопи" Павел Михайлов. В момента се чака одобрение от Надзорния съвет и МРРБ, но след изборите в несигурната и хаотична обстановка решението се бави. Няма как обаче да не се вземе. Всичко необходимо е свършено.

- Защо според вас се стопира?

-Липсата на одобрение към момента вече е политически акт. Ако можем да говорим за спорен момент, то единствено е дали ВиК холдинга може да финансира асфалтирането на улиците след подмяната на водопровода, за което с моя екип настоявахме. Решението от 16 април на Надзорния съвет не е отказ и всичко по темата вече са спекулации с предизборна цел и нападки лично срещу мен и екипа ми. Знам и откъде идват и кой спира проекта с политическа цел като превръща проблема на хората в заложник на тяснопартиен интерес.
- Кой?
- БСП сезирали президента да решавал проблема. Когато някой друг е свършил всичко, е лесно. Много жалък ход. Дано хората не се подведат и разберат елементарния политически подход. Да се омаловажава трудът на целия ми екип при положение, че всичко като процедури е свършено, е несправедливо.

CV

- Родена на 16 януари 1979 г. Завършва право в ПУ “Паисий Хилендарски”

- Доктор е по конституционно право с дисертация на тема “Местната власт в условията на членство на България в ЕС”

- Специализирала е “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”

- Има и специализации по “Корпоративно управление и ценни книжа”, както и по “Патентно право”

- През 2014 г. е в САЩ по програма “Младите лидери на България - обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието”

- Областен управител е на Пловдив от ноември 2019 г. Депутат от ГЕРБ в 45-тото НС.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>