Каназирева и Нанков за Брестовица: Проектът е спрян политически!

17.06.2021 14:55 Радко Паунов
Бившият областен управител Дани Каназирева и екрегионалният зам.-министър Николай Нанков обясниха проблема с водата в Брестовица. Снимки: Авторът
Каназирева, Нанков и кметът на Брестовица Любен Радев.
В сряда жители на Брестовица протестираха пред областната управа за замърсената питейна вода.

Отлагането на процедурите щяло да забави с години водоснабдяването на селото

Чист политически акт от страна на държавния ВиК холдинг е спирането на проекта за изграждане на нов водопровод на пловдивското село Брестовица. Това обявиха бившият областен управител Дани Каназирева и бившият зам.-регионален министър Николай Нанков в Пловдив.

Преди ден жители на Брестовица излязоха на протест пред областната управа заради замърсената вода и поискаха оставките на ръководствата на ВиК-Пловдив, на РЗИ и на главния архитект на община "Родопи" Атанас Недевски. Заканиха се да блокират Пловдив. Върховната административна прокуратура пък възложи на две министерства - на здравеопазването и на регионалното развитие, да извършат проверка за качеството на водата.

Губернаторът Ангел Славов пък събра вчера експерти и обяви три варианта за търсене на финанси за решаване на водния проблем в над 3-хилядното село. От чешмите на хората обаче продължава да тече мътна вода с наднормено съдържание на манган.

"Ако поръчката, която е проведена напълно законосъобразно, се раздели, това ще забави процедурата поне с година в най-добрия случай", предупреди Каназирева. И допълни, че това е крайно неудачно за хората от Брестовица. Тя е категорична, че не бива жителите да стават заложници на административни процедури.

Според нея общественият интерес е застрашен. "Познавам казуса и хода на цялата процедура. От първия момент, когато бях сезирана като областен управител, сформирах междуведомствена комисия. Установихме причинителя на замърсяване - мини ВЕЦ "Кадиево". Беше извършена експертиза със специалисти от БАН и всички документи са предадени в прокуратурата", припомни Каназирева. Тя смята, че ако не се отстрани причинителят на замърсяването, такова ще последва и при новите водопроводи.

Каназирева припомни, че кметът на община "Родопи" Павел Михайлов е обявил бедствено положение в Брестовица в началото на т.г. На базата на него в съкратени срокове е бил избран изпълнител, който да направи нови сондажни кладенци, да подмени водопровода и да асфалтира улиците. Поръчката е на стойност 25 млн. лева, но избраната фирма не се споменава. От ВиК-Пловдив също не я оповестяват. А един от мотивите на новия областен управител Ангел Стоев е, че изборът на изпълнител е бил непрозрачен.

Каназирева обаче твърди, че ако е трябвало да бъде извървян целият път с обществена поръчка по общия ред, това е щяло да отнеме година. А ситуацията не търпяла отлагане.

"На 17 март т.г. държавният ВиК холдинг е одобрил сумата от 25 млн. лева за Брестовица и ги е насочил към водното дружество в Пловдив. Експертният съвет е потвърдил решението за отпуснатите средства. А на 16 април - 12 дни след изборите, Надзорният съвет на холдинга е спрял проекта с мотив, че не може ВиК-Пловдив да извършва неспецифични дейности като асфалтиране на улици. Но представете си, че водопроводът е сменен, а пътната мрежа остане наоправена - какво ще последва? Пак протести", обясни Каназирева.

Според нея при настъпилия хаос в държавата служители се страхували да подписват документи. Ако тя била в момента областен, категорично нямало да допусне да се спират процедурите. "Бих настоявала да се изгради нов водовземен участък на територията на Стамболийски", каза тя.

Николай Нанков допълни, че проблемът в Брестовица е огромен."4 месеца полагахме денонощни усилия, за да го решим. Неудачно е да бъде спиран", категоричен е той.

Нанков и Каназирева не назоваха коя е избраната фирма, която да докара чиста вода в селото за 25 млн. лева. "Не съм я избирала аз, а ВиК-Пловдив", отговори тя.

Кметът на Брестовица Любен Радев заяви, че биха били щастливи, ако се подмени водопроводът и се възстанови уличната мрежа. По думите му селото е с най-сложната водоснабдителна система. Авариите от последните дни били отстранени, но оставал проблемът с качеството.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>