Четвъртокласниците от с. Труд - с 5, 56 по математика на малките матури, мотивирани са по метода "Киплинг" (снимки)

16.06.2021 11:30 Анелия Перчева
Отличниците
Директорът на училището Тоня Коева е създала сплотен колектив, дава свобода за изява на учителите
Класните ръководители на четвъртокласниците - Тодорка Арабаджийска (вляво) и Паунка Квачкова
Виктория Минкова (вляво) и Лора Копринкова са сред децата с най-високи оценки
Децата учат в обновени класни стаи
Училището предлага прекрасни условия
Стаите са боядисани в свежи цветове
Всички стаи в училището са просторни и чисти
Минипараклис има до входа на училището
Училището е реновирано по програма за енергийна ефективност
В огромния цветен двор деца и учители си почиват в междучасията
Спортната зала

Училището е единственото в Пловдивска област с параклис и уроци по религия, има парк със зелена класна стая

Със среден успех 5, 56 по математика от националното външно оценяване четвъртокласниците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в пловдивското село Труд задминаха много елитни училища в страната. Висок резултат децата са показали и по български език – 5, 33.
За преподавателите им този успех не е изненада.
„Учениците ни са решили безброй тестове и по двата предмета. Използвахме различни игрови подходи, както и дигиталните технологии, за да направим материала по-интересен и достъпен“, обяснява Тодорка Арабаджийска, която е класна на едната от двете паралелки 4 клас. Колежката й Паунка Квачкова приложила метода на Киплинг, за да стимулира възпитаниците си да положат повече усилия в усвояване на знанията. Два месеца преди малките матури им раздала листове с въпроси и мотивиращи отговори.
„Какво искам – да се представя отлично на изпитите. Защо ми е нужно – ще си повиша самочувствието и ще докажа на себе си, че знам, мога да се справям и да успявам“, са част от тях. Наложило се двете учителки да убеждават и някои от семействата, че малките матури са важни. В крайна сметка деца, преподаватели и родители се обединили за една обща цел – максимално добро представяне на националното външно оценяване.
Арабаджийска и Квачкова наблегнали особено на тестовите задачи и не се уморявали да повтарят на децата, че трябва да ги четат по няколко пъти, докато разберат условието. Изисквали от тях да мислят и предлагат варианти.
„Задачите на изпита бяха по-лесни от тези, които ни даваше госпожата по време на онлайн обучението и когато се върнахме в клас“, твърди четвъртокласничката Лора Копринкова, която е сред децата с най-висока оценка по математика. Момиченцето е и първата десетка на областната олимпиада по същия предмет и е прието в Математическата гимназия в Пловдив, където ще продължи следващата година. Желанието й да се посвети на тази наука, както са направили и родителите й.
Матурата по български език също не затруднила четвъртокласниците от училището в с. Труд, въпреки че т.г. за първи път е имало диктовка от аудиофайл. С подобни те са се упражнявали на присъствените занятия, подновени от януари. Децата са показали знания при пренасяне и строеж на думи, пунктуация и степенуване на прилагателни, правопис на предлози. Успешно се справили и с творческата задача по създаване на свързан и граматически правилен текст.
Директорката Тоня Коева лично влязла във всеки четвърти клас преди изпитите, за да снеме напрежението.
„Казах им, че искам да ги видя усмихнати и уверени, защото за всичко са подготвени. И това ги успокои. Даже квесторите бяха по-стресирани от тях“, разказва с усмивка тя. Въпреки това едно от децата се паникьосало и се опитало да избяга под претекст, че му се ходи до тоалетната. Младият учител по физическо в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ обаче разбрал какво се готви да направи момченцето и внимателно поговорил с него.
„Ще седнеш спокойно и ще видиш, че ще се справиш. Знаеш го“, окуражил го преподавателят. Детето се върнало на чина и започнало да пише.
„Учениците в Труд по нищо не отстъпват на връстниците си в градовете. Даже имат по-богат опит – могат да видят с очите си как се отглеждат плодовете и зеленчуците, защото те са в дворовете им, знаят повече за домашните животните, а това им помага и в уроците“, обяснява Квачкова.
Директорката Тоня Коева подчертава, че зад успеха на децата стои упорита работа на целия колектив. Тя самата дава възможност на учителите да се изявят, отворена е към всички добри идеи. Много помогнал курсът по ментална математика, както и изявяването на учениците на олимпиади, състезания и конкурси, за да покажат знанията и таланти и да добият самочувствие. Училището е и иновативно. Преди 3 г. паралелка втори клас получава името „иновативни математици“, като при нея се въвеждат облачните технологии. Резултатите показали, че чрез тях и обучителни игри подрастващите усвояват по-лесно труден за тях материал. Родителите пък имали възможност всеки ден да се информират какво е било преподадено и как тяхното дете се е представило. Семействата били единодушни, че този вид комуникация е много полезна и ефективна.
„Бяхме го измислили, без да знаем, че ще дойде пандемия. Когато ни връхлетя, много бързо и в останалите класове въведохме електронните платформи“, посочва Коева. По думите й при дистанционното обучение нито един от общо 210 ученици от първи до седми клас не бил оставен без таблет. Освен компютърни устройства училището предоставило и безплатен мобилен интернет на хлапетата, чиито семейства нямали финансови възможности.
Директорката е категорична, че добрата материална обезпеченост в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ също допринася за успеваемостта. Триетажната сграда е реновирана по програмата за енергийна ефективност и е газифицирана. Всички класни стаи са боядисани в свежи цветове и са оборудвани с мултимедия, лаптоп, принтер. На стените до вратите на кабинетите са наредени табла с рисунки и изделия на учениците. Навсякъде свети от чистота.
ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ е единственото в цялата Пловдивска област, в което всички класове – от 1 до 7-и, изучават религия.
„Това е от голяма полза за възпитанието на децата, защото от рано научават какво и добро и лошо. Знаят, че трябва да се помага на нуждаещите се“, коментират родители. Те приветстват и обособяването на минипараклис, който се вижда веднага, след като се прекрачи прагът на училището.
Огромният двор също е гордост за екипа на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В него има парк с красиви дървета и цветя, за които се грижат не само работници, но и самите деца. Те пазят растенията, поливат ги, редовно правят уборка на алеите. В парка е ситуирана и зелена класна стая. В съседство със зелената зона е просторно игрище за хандбал, футбол, баскетбол и волейбол.
Преди 2 г. е община „Марица“ е построила за училището и модерна закрита спортна зала с 300 седящи места. В нея се провеждат часовете по физическо през зимата и в лошо време.
„Учениците в Труд имат всички условия за развитие. Екипът от преподаватели е страхотен. Нивото на децата е доказателство за техния професионализъм“, коментира кметът Красимир Минков, чиято дъщеря е четвъртокласничка и е сред отличниците на малките матури. По думите му селото е живо, с много деца. Заради добрата подготовка в местното училище родителите масово предпочитали да запишат децата си в него. Посещавали го ученици дори от съседното Строево.
Усилията на екипа на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ са насочени към внедряване на още нови методи за обучение. В момента се разработва проект „мултисекторен подход“ по Еразъм, в който участват 5 държави. От България са само 2 училища. Идеята е да се изработят механизми за взаимодействие между отделните предмети.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>