Оръжейният магнат Христо Христов с новия завод за ракети не успял да купи ВМЗ - Сопот

15.06.2021 21:09 Анелия Перчева Радко Паунов Кирил Борисов
Новото предприятие в Пловдив, където се планира да се разшири производството на части за ракети.
ДИМИТЪР КОЛЕВ
Имението на Христо Христов в Бевърли Хилс

Българинът - собственик на най-скъпия имот в Бевърли Хилс, дарявал на болницата в Карлово за битката с коронавируса

Не се е появявал публично, новините за него идват от чужбина

Българинът Христо Христов, който притежава най-скъпото имение в Бевърли Хилс за $ 34,6 млн., иска да разшири своя завод в Пловдив за производство на части за противотанкови ракети. Намерението на оръжейния магнат е в града да се прави целият боеприпас, а окончателното му комплектуване с барути и взривни вещества да става във ВМЗ.

Христо Христов никога не е попадал под прожекторите. Новините за него идват от чужбина заради скъпи инвестиционни имоти, които купува. У нас освен с оръжейния бизнес е в управата на Българската федерация по джиу-джицу с председател Томо Борисов. През декември м.г. компанията му “Сейдж Консултантс” направи дарение на болницата в Карлово за борбата с коронавируса.

На 9 юни т.г. компанията на Христов “Сейдж Технолоджис” ООД е подала уведомление за инвестиционно намерение до екоинспекцията в града.

“Ще се извършва

монтаж на

отделни модули

и на ракета,
неснарядена в контейнер 9F111FANTOM, в 6 модификации”, се посочва в него.

В предприятието ще се изработват още основата и капакът на ротора на ракетите. Самият заряд с тротилов еквивалент 0,0016 кг на бройка и електровъзпламенителят ще се поставят в “Арсенал” в Казанлък. Там ще се правят и всички изследвания и тествания на партидите.

По тази причина не съществува риск от взрив на територията на пловдивския завод, уверяват от “Сейдж Технолоджис”. Химични и електролитни процеси също няма да се извършват. Всички операции, свързани с никелиране, посребряване, поцинковане и нанасяне на антикорозионни и изолационни покрития на частите от ракетите ще се възлагат на подизпълнители.

“Реално ние и досега сме правили части за противотанкови ракети в завода си на “Кукленско шосе” в Пловдив, за което имаме оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и разрешително от екоинспекцията. Сега искаме да преместим цялата база в новото си предприятие на околовръстното и да разширим производството”, заяви пред “24 часа” Чоно Дънев.

Той е съдружник на оръжейния магнат Христо Христов в компанията и е един от най-големите специалисти на авиационни ракети в България. Работил е 15 г. в авиобаза “Граф Игнатиево”. Поддържал е и ракетите и на други държави.

За него бившите му колеги казват, че е разглобявал авиоракети на основни части. Дънев е категоричен, че окрупняването на

производството

на специални

изделия в

Пловдив е

безопасно
и няма да замърсява околната среда. Компанията вече има т.нар. съпровод (разрешително) от Министерството на отбраната, което означава, че то ще има право да наблюдава всички процеси по изработката на ракетите в частното предприятие.

“Сейдж Технолоджис” има и необходимия пълен доклад от служба КОС. Остава да се направи ОВОС и екоинспекцията да даде картбланш.

“В България един доклад за оценката върху околната среда може да трае и 100 г., тъй като го правят хора, които нямат понятие за какво става дума. Само като чуят “ротор за координатор”, ги хваща страх и им се изправят косите”, коментира Чоно Дънев.

Той се

надява

процедурите да

минат бързо
По думите му, ако започне размотаване, може да се стигне и до затваряне на завода.  

“Ако всичко се движи в срок, можем да преминем към разширяване на производството на части от ракети месец след получаването на ОВОС”, уточнява той.

От РИОСВ в Пловдив обясниха, че в 14-дневен срок ще се произнесат дали ще се прави доклад за оценката за въздействието върху околната среда, или не. Ако такъв е наложителен, то инвеститорът трябва да го възложи на консултантска фирма. След изготвянето на ОВОС той отново се праща в екоинспекцията за произнасяне. Оттам признаха, че ако се налага съгласуване с други институции, може да отнеме месеци.

Кметът на пловдивския район “Западен” Димитър Колев, на чиято територия е новият завод на “Сейдж Технолоджис”, заяви, че няма нищо лошо производството му да се разширява.

“Компанията направи 4-етажна модерна сграда на околовръстното на Пловдив и в нея пренесе част от производството си от завода на “Кукленско шосе”.

Има 400-500 работници, на които се плаща добре. Не се работи с взривни материали, правят перки, намотки, корпуси за противотанкови ракети”, обясни Колев.

Самият той е ходил в новото предприятие, но признава, че никога досега не се е срещал със собственика Христо Христов.

“Той е в чужбина, оставил е в мои ръце производството в Пловдив, но се интересува непрекъснато как се движат нещата”, каза Чоно Дънев.

Съдружникът на оръжейния магнат отказа да назове за каква инвестиция в разширяването на производството става въпрос. По думите му щяла да е голяма. За капацитета също спести подробности.
“Той е плаващ, можем да произвеждаме и много, и малко.

Разполагаме с

457 работници
Засега няма да увеличаваме персонала, нито пък се предвижда допълнително оборудване”, уточни Дънев.  

С търсене на пазари за противотанковата ракета, която ще се прави в Пловдив, ще бъде ангажирана търговската фирма на Христо Христов “Сейдж Консултантс”.

Компанията печели редица международни търгове за доставка на специални изделия и работи от години в партньорство с ВМЗ.
Производствената фирма “Сейдж Технолоджис” на оръжейния магнат Христов също е в разцвет. Нетните приходи на дружеството за 2019-а са в размер на 58 491 000 лв. - 3 пъти повече в сравнение с предходната година.

Личността на богатия българин, който освен имението в Бевърли Хилс купи и най-скъпата вила във Виена, е обгърната в тайнственост. За него се знае, че е роден в Русе и е завършил висшето си образование в Унгария. Името му нашумя покрай сделките му с инвестиционни имоти.

През 2019 г. американското списание “Варайъти” разкри, че българинът е сключил най-голямата сделка за имот в Бевърли Хилс в окръга Лос Анджелис, Калифорния, до Холивуд. Имението е принадлежало на израелския оръжеен търговец Гала Ашер, който се е преквалифицирал в успешен търговец и собственик на имоти.

Подобна кариера има и българинът Христо Христов. През 2013 г. той купи апартамент в най-скъпата сграда във Виена “Пале Принсипе” до катедралата “Св. Стефан”. За него плати малко над 2 млн. евро.
Имението в САЩ обаче е в пъти по-скъпо, но и много по-голямо – над 1000 кв. м. Има 7 спални и първоначалната му цена е била $ 55 млн.

Имението притежава и огромна градина с водопади. Спалните са на 3 етажа – 3 на първия, 3 на втория, а на третия има апартамент от над 300 кв. м. В къщата има и семеен театър, както и зала за конференции.
Преди Ашер да построи импозантното имение, върху този имот къща в стил ранчо е притежавала актрисата Джоди Фостър. Тя го е продала на Ашер за $ 8 млн.

Христо Христов

има 10 фирми

в България
Освен с търговия с оръжие дружествата му се занимават със строителство, сделки с имоти и търговия. Най-известната в бизнес средите компания на 61-годишния Христов е “Сейдж Консултантс”.

Фирма на оръжейния търговец Христо Христов бе един от 4-те кандидата за приватизацията на военномашинния завод, но отпадна, защото не изпълнява всички условия. В годините назад обаче негова фирма печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>