ДПС май вече допустимо за анти-ГЕРБ коалиция. Карадайъ държи да определят приоритети

16.06.2021 08:30
Мустафа Карадайъ
Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов
Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева

Кой е протестър, стана главна тема за дебати

БСП оставена в стария образ на партия на статуквото

Йордан Цонев: Ние два пъти поискахме оставка на Борисов и “още една оставка”, защо ние да не сме партия на протеста?

ДПС да подкрепи, поискано или не, анти-ГЕРБ коалиция, докато БСП засега да не участва. Този сценарий за след изборите се очерта от поредица изказвания на политици от самонаричащите се партии на протеста в последните дни.

Следващият парламент трябва да състави правителство задължително, в противен случай опозиционните на ГЕРБ партии ще загубят доверието на избирателите, прогнозираха още преди началото на предизборната кампания политолози. Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов също определи съставянето на нов кабинет на широка основа като задължително.

Засега обаче прогнозите на социолозите показват, че отново

анти-ГЕРБ

кабинет

няма да е

възможен без

подкрепа поне на

една от двете

стари партии

- ДПС или БСП

И вероятно заради това започнаха леки тестове дали ДПС биха играли в коалиция срещу ГЕРБ. И дали участието им не би възмутило прекалено много избирателите на “протестърите”.

В 45-ото народно събрание т.нар. партии от протеста “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” нямаха достатъчно депутати, за да направят мнозинство. Заканиха се и че няма да приемат никаква подкрепа от “партиите от статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС”. А от партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” върнаха втория мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев именно с обяснението, че не искат да са зависими от старите партии. Въпреки че тогава и БСП, и ДПС обещаваха гласовете на своите депутати за анти-ГЕРБ коалиция, и то без искания да участват пряко в правителство. Единствено искаха да знаят предварително какви ще са политиките на евентуален кабинет, за да кажат какво биха подкрепили и какво не.

Само два месеца по-късно обаче ДПС очевидно вече е станало допустимо като участник в коалиция срещу партията на Бойко Борисов. Поне за част от партиите, докато БСП запазва образа на партия на статуквото.

Този сигнал дадоха зам.-председателите на 45-ия парламент Атанас Атанасов и Татяна Дончева в ефира на БНТ.

Този път обаче ДПС има доста повече условия - иска да определя приоритети на една бъдеща власт и да седне на масата на преговорите с останалите партии.

За “Демократична България” целта е да изпреварим БСП. Но

ако нямаме

121 депутати,

протестните

партии трябва

да съставим

правителство

и да го сложим

на масата

Който иска, да го подкрепи, коментира миналата неделя пред националната тв съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

“Ако народните представители от ДПС искат да подкрепят наше правителство, нека го подкрепят. Непоисканата подкрепа понякога е много полезна”, добави към офертата Атанасов.

“Още лятото от ГЕРБ казахме, че “Росенец” беше една добре режисирана и разиграна сценка между ДПС и ДБ. С настоящото изказване на Атанасов маските окончателно паднаха”, коментираха предложението от ГЕРБ.

Междувременно обаче от “Демократична България” май се поуплашиха от смелата оферта на Атанасов. Нека не се правят интерпретации на думите на ген. Атанасов, призоваха пред “24 часа” от коалицията вчера.

“Точните думи на Атанасов в предаването “Денят започва” с Георги Любенов бяха: “Партиите на протеста трябва да съставят свое правителство, да го сложим на масата и който иска да го подкрепи, а не да ходим да чукаме на вратата на БСП или ДПС...”.

На въпрос дали за “Демократична България” ще бъде притеснително, ако получи скрита подкрепа от ДПС, той заяви: “Какво значи скрита подкрепа? Ние няма да искаме тайно гласуване”. Нека не се правят интерпретации на думите му”, отговориха от ДБ пред медията ни, но пропуснаха последните думи на ген. Атанасов в отговора пред БНТ: “Ако народните представители от ДПС искат да подкрепят наше правителство, нека го подкрепят. Непоисканата подкрепа понякога е много полезна.” Подкрепа от ДПС в неделя по националната тв допусна и лидерката на “Движение 21”, част от коалицията “Изправи се! Мутри вън!” Татяна Дончева.

“Дори да не стигнат 121 депутати, тези 3 формации (ИТН, ДБ и “Изправи се! Мутри вън!” - б. р.) трябва да работят и с БСП и ДПС за създаване на следващото стабилно управление, като мисля, че ДПС по-добре разбират необходимостта да не претендират за влизане в правителство и да не претендират да им бъдат задоволявани други икономически щения”.

Не на същата позиция обаче е Мая Манолова, с която Дончева е партньор в коалицията “Изправи се! Мутри вън!”.

“Ние сме казали ясно, че

не приемаме

никаква

колаборация с

ГЕРБ и ДПС

- нито ще търсим, нито ще приемаме подкрепа от тях, по никакъв начин и в никакви форми. По този въпрос сме категорични, записано е в меморандума ни и нямаме колебания”, отсече Манолова пред “24 часа”.

Според нея коментарът на Дончева не е разбран правилно от медиите.

Не може да се забрани на ДПС да подкрепят кабинет на протестните партии, обясни ден по-късно Дончева пред медиите. “Когато ние преследваме далаверите, в които са свързани хора на ДПС, си вършим работата, но защо трябва да забраним на ДПС да подкрепя правителство или законодателни решения?”, каза тя.

46-ия парламент трябва да започне с

приемане на

декларация за

национално

съгласие,

чрез която партиите да се обединят около 5-6 национални приоритета и хоризонт за тяхното изпълнение, добави Дончева.

Според Мая Манолова на партиите на протеста щели да им стигнат гласовете за техен си кабинет. “Ще имаме 121 депутати с “Има такъв народ” и “Демократична България”, каза още Манолова за “24 часа” и даде пример, че в Благоевград са подкрепили общ кандидат за кмет - този на Слави Трифонов.

А запитана дали ще се търси подкрепа от БСП, Манолова обясни, че това ще е тяхно решение. БСП си решава дали иска да подкрепи, или не, допълни лидерката на “Изправи се.БГ”.

От БСП пък

категорично

отказват да

коментират

темата

Подкрепа за правителство, чиито приоритети са съгласувани между партиите, ще даде ДПС в следващия кабинет, стана ясно от изказване на лидера на движението Мустафа Карадайъ в Русенско.

“България има нужда от ясни приоритети и с различните партии, с техните различни виждания, да седнем на една маса и в диалог да определим приоритетите на нашата страна. България има нужда да следва и европейските приоритети - Зелената сделка, дигитализацията и гражданското общество”, обяви Карадайъ, съобщиха от пресцентъра на движението. Той припомни, че именно това са приоритетите и на ДПС, заложени в програмата му за ускорено икономическо развитие.

“За нас е важно да сме част от определянето на приоритетите на нашата страна”, подчерта лидерът на движението.

На митинг във Ветово пък зам.-председателят на движението Йордан Цонев обясни, че много медии, сред които и “24 часа”, се обърнали към партията с въпроса “Ще подкрепи ли ДПС правителство на протестните партиите и партиите на промяната?”. Движението обаче не давало интервюта по време на кампания, заяви Цонев. Пред събралите се граждани той направи ясно разграничение между партиите на статуквото и тези на протеста, като припомни, че от парламентарната трибуна ДПС два пъти е искало оставката на Борисов “и още една оставка” (б.р. - след протестите през лятото на 2020 г. партията поиска освен правителството оставка да подаде и президентът Румен Радев).

“Ние поискахме две оставки! На какво основание ние не сме партия на протеста? И на какво основание “Да, България” е партия на промяната?”, попита Цонев.

“Партия, чиито лидери създадоха ГЕРБ и ги докараха на власт с анти-ДПС реторика. Партии, които върнаха ГЕРБ на власт 2014 г., след като ДПС я беше свалила. Партии, чиито лидери бяха министри на Борисов”, коментира той.

Цонев изрази готовността на ДПС за диалога и заяви: “Казвам различията сега, но сме готови да седнем на една маса с тези хора и да видим на къде ще върви България. Различията сега, после общите неща в името на България”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>