НАТО: Русия е заплаха, Китай - предизвикателство (Обзор)

14.06.2021 20:25
Президентът Румен Радев и френският държавен глава Еманюел Макрон разговарят в Брюксел.
Лидерите на страните от НАТО преди срещата на върха в Брюксел СНИМКИ: РОЙТЕРС

Румен Радев призова за единство

Русия е заплаха, а нарастващото влияние на Китай създава предизвикателства, с които трябва да се справим. Това се казва в официално изявление след срещата на върха на лидерите на страните от НАТО в Брюксел в понеделник, съобщи Ройтерс. На форума България бе представена от президента Румен Радев. Смята се, че лидерите от алианса са осъдили Пекин за бързото разширяване на ядрения му арсенал, непрозрачността му при модернизирането на силите и военното му сътрудничество с Русия. За първи път 30-те държави в НАТО подкрепят толкова рязък език по отношение на икономическата свръхрсила, отбелязва ДПА.

“Изправени сме пред многостранни заплахи, системна конкуренция от страна на настоятелни и авторитарни сили, както и нарастващи предизвикателства пред сигурността на нашите държави и граждани от всички стратегически посоки. Агресивните действия на Русия представляват заплаха за евро-атлантическата сигурност”, се казва в част от изявлението.

Това бе първата среща на американския президент Джо Байдън в НАТО от встъпването в длъжност. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че НАТО не иска нова студена война с Китай, но заяви, че Пекин поставя предизвикателства пред алианса.

“Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство”, заяви президентът Румен Радев при пристигането си в Брюксел. Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

Според шефа на НАТО Йенс Столтенберг нарастващото военно присъствие на Китай от Прибалтика до Африка означава, че НАТО трябва да бъде подготвен.

Столтенберг заяви още, че лидерите на НАТО искат да потвърдят подхода си към Русия, включващ военно възпиране, включително разполагане на войски на алианса в балтийските страни и Полша, и диалог.

Според експерти Байдън е използвал срещата с цел да създаде международни блокове от демократични нации, които да действат като противовес на авторитарната система на Китай и нейната бързо развиваща се икономическа и военна мощ, отбелязва в. “Гардиън”.

“Искам да поясня: НАТО е от решаващо значение за интересите на САЩ”, каза Байдън.

Същевременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев, която е най-новата страна - членка на НАТО, заяви на срещата, че очаква България да даде подкрепа за започване на присъединителни преговори между Скопие и Европейския съюз. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>