Доц. Нарцис Калева-Ходжева от Пловдив: “Старческият” диабет се пренесе при пълните деца

07.06.2021 17:30 Румен Златански
Доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева

Безразборното калорийно хранене и липса на движение в пандемията доведоха до трупане на килограми, казва изявеният ендокринолог

Наскоро в Пловдив беше оповестено изследване сред 633 ученици на възраст от 16 до 19 г. Резултатите показват, че 15,49% имат наднормено тегло и затлъстяване, като момчетата са двойно по-засегнати от момичетата – 20,41 на сто срещу 10, 65 процента. За коментар се обърнахме към доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева, детски ендокринолог от УМБАЛ “Свети Георги”.

- Доц. Калева, кога може да се говори за затлъстяване при децата?

- Дете с такъв проблем се разпознава от пръв поглед. Понякога се налагат изследвания за изключване на болестни причини за състоянието – например хормонални. А оценката на степента на затлъстяване става чрез изчисляване на индекса на телесна маса – формулата е позната за всички, но е важно да се знае, че при подрастващите този показател е динамичен.

Друг важен показател за оценка на степента и типа на затлъстяването е обиколката на талията, за която също има нормативи, различни за двата пола и за всяка една година от възрастта на детето. Данните от световните проучвания в областта на превантивната кардиология показват нарастване честотата на детско-юношеското затлъстяване и на усложненията от него – особено на диабет тип 2. Метаболитният синдром стартира от детска възраст. Вече се съобщава за епидемия от затлъстяване сред малките. В света около 42 милиона под 5 г. са пълни.

И у нас ситуацията е тревожна. Страната ни е на 5-о място по честота на детското затлъстяване. 30% от нашите деца са с наднормено тегло, а 12,7% - със затлъстяване. И тези статистически данни не са актуализирани в последната година.

- Кои са основните причини за този проблем и задълбочи ли се той при пандемията?

- За затлъстяването в детска възраст значение имат множество генетични фактори. Съществуват достатъчно данни за унаследяване,

ако единият или

двамата

родители са с

такъв проблем

Определено роля играят и други външи показатели - хиперкалориен хранителен режим, високо мастно съдържание, намалена двигателна активност, като в последните години с основание се обвинява продължителният престой пред телевизия, компютри и други електронни устройства. За болестното увеличаване на теглото на подрастващите влияят и социални фактори - изолация, единствено дете, единствен родител. Примери за фактори, обуславящи по-висок риск от затлъстяване в детството, са гестационен диабет и затлъстяване на бременната, а в кърмаческата възраст – изкуственото хранене и захранване преди 4-месечна възраст и др.

Новите теории, търсещи причините за увеличената честота на затлъстяването в последните години, са свързани с намаленото време за сън.

Наложителната карантина, липсващата физическа активност и безразборното хиперкалорийно хранене влошиха картината и доведоха до допълнително зачестяване на затлъстяването и при децата.

- Как влияе затлъстяването върху здравето и психиката на подрастващите?

- Последствията върху здравето са плоскостъпие, деформации на долните крайници, ранна артериална хипертония, сърдечносъдови увреждания, промени в мастния профил, менструални нарушения и рискове за бъдещата фертилност при момичетата, висока честота на гинекомастия при момчетата, опасност от ранни инфаркти, инсулти. Не на последно място – увеличена честота и на злокачествените заболявания.

Тежко е, когато непотърсилите навреме съвет семейства се обръщат към лекар, когато захарният диабет тип 2 е вече факт. И в последните години ранният дебют на това заболяване става все по-честа диагноза в детска възраст. Написаното в старите учебници вече не е актуално. Наричаха го “старчески” диабет. А днес относителният му дял при малките постепенно нараства. Затлъстяването би могло да повлияе директно и върху образователното равнище и качеството на живот на пълните деца. Те са склонни да останат такива и в зряла възраст, което ги поставя в

много по-ранен

риск от развитие

на хронични

заболявания

с повишена смъртност. В този смисъл родителите трябва навреме да вземат мерки. В противен случай обричат децата си на поредица от болестни и психологически проблеми, свързани пряко с наднорменото тегло. За съжаление, най-честите пациенти в предболничната ендокринологична помощ са подрастващи с високостепенно затлъстяване.

- Кога трябва да се потърси лекарска помощ при хлапета, които наддават килограми?

- Още когато теглото е наднормено, преди достигане на затлъстяване. Всеки общопрактикуващ лекар разполага с таблици и графики за оценка на физическото развитие на своите пациенти. Това се прави лесно, но джипитата нямат достатъчно време за този проблем. Всички ние сме свидетели на голямата заетост на тези колеги, особено в последната година. Затова и семействата трябва да проявяват бдителност и настойчивост.

- Как да се хранят децата, за да не напълняват?

- Хранителният режим е водещ при профилактиката на затлъстяването и тя трябва да започне още с появата на бебето. Ние, педиатрите, съветваме майките

да кърмят, но да

не го правят през

нощта,

да захранват правилно и дозирано. Но радостта на родителите от стръмното наддаване на теглото, от това бебето да е “пухкаво” трудно се преодолява. А ранното затлъстяване – още в кърмаческа и малка детска възраст, увеличава вероятността и в по-късните етапи индивидът да остане с него. Прехранването с висококалорийни храни и напитки стартира рано, а те за подрастващите са огромно изкушение. Храните с висок гликемичен индекс са най-сладки, но и най-вредни.

Има ли баба,

която тайно да не

е предложила

на любимото внуче шоколад, сладолед, десертче? Колкото повече – толкова повече обич. И порочният кръг се завърта. На медицината отдавна са известни механизмите на провокираната с храна хипергликемия, водеща до хиперинсулинизъм и нов глад – основно за сладко.

- Спазването на диети препоръчва ли се?

- Ограничаването на храни с висок гликемичен индекс е правилен, но труден път при липса на достатъчно мотивация. И обществото ни никак не помага – рекламите по телевизията, поредиците от кулинарни програми, обичайните храни в училищните павилиони задълбочават проблема.

- Според вас неглижира ли се проблемът със затлъстяването при децата у нас?

- Определено. През последните години се наблюдава значителен ръст в откриването, навременното диагностициране и лечението на много заболявания в детската възраст в България и в света. Голям успех е постигнат в областта на онкологията, кардиологията, интензивното лечение и др. При много от публикуваните досега световни здравни проекти с приоритет се разглеждат животозастрашаващите заболявания и такива, водещи до тежка инвалидизация.

Естественият ход на развитие на системите за здравеопазване обаче не обхваща заболявания, чиито ход на развитие и симптоматика или не са животозастрашаващи, или се възприемат от семействата на засегнатите деца като състояние, което ще се “израсте” . Много често така се гледа и на затлъстяването. И за съжаление, малко семейства се замислят за последиците.

А при правилна стратегия - диета, активен спорт, дисциплина, стартиралото в детската възраст затлъстяване може да бъде обратимо. Необходимо е обаче подрастващите да се възпитават в двигателна активност. Основна роля тук имат родителите. За съжаление, добрите препоръки рядко се приемат и реализират, особено в семейства, при които затлъстяването е обща патология.

CV

Доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева е завършила Медицинския университет в Пловдив. Има специалности по детски болести и детска ендокринология.

Тя е с 38-годишен опит в своята сфера. Диагностицира и лекува диабет, затлъстяване, нисък ръст, отклонение в пубертета, нарушение на щитовидната жлеза и други заболявания, касаещи хормонални и метаболитни заболявания.

Участвала е в международни конгреси по педиатрия и детска ендокринология в Германия, Великобритания, Италия, Испания, Франция, Финландия, Австрия, Португалия, Швеция, Холандия, Турция, САЩ, Канада, Дубай.

Член е на Комисията по етика в Българската педиатрична асоциация.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>