Египтянинът Нур не спира да помага на бедни, болни и унизени в Пловдив (снимки)

07.06.2021 14:15 Анелия Перчева Радко Паунов
Нурелдин Тамими
Пред заведението има надпис, който приканва бедните и гладните да се нахранят.
Уличният търговец на чорапи Митко Стоянов
22-годишният Християн Капитанов казва, че не е имал по-коректен и човечен работодател от Нур.
Индийският студент по медицина Рошан Роутар не пропуска да отиде в заведението на Нур.
Мариела Моллова, чието заведение е до това на египтянина, говори с възторг за него.

- Предложил на бития Митко да му отвори магазин за чорапи

- Уличният продавач сам трябва да реши в какво да вложи дарените 10 000 лв., иначе готови пари лесно се харчат, казва бизнесменът

- Убеден е, че човек трябва да прави добро, защото така му диктува сърцето, а не за да стане известен

Нурелдин Тамими, единственият египтянин в Пловдив, предизвика вълна от възхищение и респект, когато обяви, че дарява 10 000 лева на бития търговец на чорапи Митко Стоянов.

Но това не е единственият жест на 32-годишния собственик на заведение за бургери под тепетата, когото всички наричат Нур. Той помага на много - храни безплатно, дарява на хора в нужда за лечение, разказват пловдивчани, които го познават.

“От 2009 г. съм в България. Бях дипломант в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, тъй като в родината си

освен право

съм завършил

и история

на музиката

Обикнах българите. За първи път обаче, откакто съм тук, видях такова нехуманно отношение към човек. Гледах клипа как нападателят Ивайло Дадански удря глава на Митко и му разпилява стоката по земята. Стана ми мъчно”, обяснява Тамими.

Познавал уличния търговец отпреди 3 г., когато имал два ресторанта в центъра на Пловдив. Всяка вечер продавачът на чорапи отивал в единия и египетският бизнесмен го хранил безплатно. Тогава Митко му разказвал как се издържа.

“Знам, че от сутрин до вечер обикаля да продава и накрая едва успява да припечели 20 лв. Затова, когато разбрах какво се е случило с него, на секундата реших да му помогна. Никой, който си изкарва честно прехраната, не заслужава подобно отношение. Ако човек си мисли, че е Господ и повече от другия, ще прави много лоши неща”, убеден е благодетелят.

Нур вече е обсъждал с Митко за какво той ще използва сумата. Желанието на Тамими е продавачът да ги вложи в нещо полезно, защото е наясно, че готови пари лесно се харчат за ненужни неща. Предложил да му отвори магазин за чорапи и в продължение на 6 месеца да поема всички разноски – включително зареждането със стока. Другата оферта на Тамими е Стоянов

да работи в

заведението му

за американски и египетски бургери, където ще взема 1500 лв. заплата. Отделно дарителят обещава и безплатна храна.

“Бих могъл и да му направя ремонт на къщата в “Столипиново”, за да живее нормално. Сам е, майка му е починала. Сега съм го оставил да реши. В момента Митко не е притеснен за пари и ще има време да помисли. Продава много стока, защото стана известен. Познават го, спират го, изкупуват му чорапите”, уточнява египтянинът.

Той категорично опровергава коментари в социалните мрежи, че с дарението всъщност си правел реклама. “Нямам нужда от нея, бизнесът ми върви добре въпреки коронавируса”, казва египтянинът. И допълва, че

ако е искал да се

шуми около него,

с тези пари е

можел да

наслага в

цял Пловдив

билбордове

на заведението си.

Нур отговаря и на упреците, че не е дарил сумата на болни. Младият мъж обяснява, че неведнъж го е правил, но никога не го е афиширал.

Смята, че човек трябва да прави добро не за да бъде известен, а защото така му диктува сърцето. В заведението му има надпис на египетски, който гласи: “Когато говориш за Господ, сърцето ти е спокойно”. И той следва тази повеля.

“Щастлив съм, когато мога да накарам някого да се усмихва. Както стана с Митко, след като разбра за дарението ми. И той не е единственият. Когато отворих заведението си за бургери преди година и половина, още първия ден сложих пред него голям постер:

“Ако сте гладен

и без пари, елате

да хапнете

при нас”,

разказва Нур. Тогава колеги в бранша го съветвали да не е толкова щедър, защото никой няма да му каже “евала”. Но египтянинът си има свой житейски принцип - ако даваш много, ще имаш. И твърди, че точно така му се случва. Всеки ден при него се хранят по 20-30 души безплатно. Някои идвали и по два пъти. Никого не е върнал.

Тамими обяснява, че това са хора с различни съдби, на възраст между 40 и 60 г. Знае ги по имена. Някои са без дом, други имат собствен покрив, но са с пенсии по 250-300 лева.

“Как могат да преживяват с толкова малко пари? За нещастие, има много такива в България”, отбелязва Тамими.

В района, където е заведението му, някои го оприличават на Вазовия герой Странджата. Нур още не е чел “Немили-недраги”. Но самият той е писател. Издал е две книги в областта на класическата музика. Малцина знаят, че името му означава светлина. Някои го наричат Фараона заради това, че произхожда от земите, където се е зародила древната египетска цивилизация.В заведението му винаги е пълно. Третокурсникът от Техническия университет в Пловдив Християн Капитанов чевръсто майстори бургери. Реже изпечените на плоча пилешки пържоли, слага добавки и специални сосове с аромат на Изтока. И ги поднася на клиентите. Който хапне, си облизва пръстите.

“Сосовете са магията на нашите бургери. Лично Нур ги приготвя по специални египетски рецепти с екзотични подправки”, обяснява 22-годишният продавач от Шумен. За началника си казва, че е много щедър и добър човек.

“Като работодател е супер. От 3 месеца съм при него и съм много доволен. Изключително човечен е. Една жена дойде онзиден да каже, че мъжът ѝ се нуждае от операция и е открила дарителска сметка. Без да се замисля, Нур направи голямо дарение. Когато върши добро, той не търси слава. Затова не се изненадах, че ще даде на Митко толкова пари”, разказва Християн. Твърди, че всеки ден обслужва хора, които си поръчват храна с обещанието, че ще я платят по-късно.

А сандвичите са много вкусни. Освен пилешка пържола, изпечена на плоча, в тях се слага картофено кюфте, леко лют сос халапеньо, салата айсберг. Християн е категоричен, че Нур държи много на качеството на съставките.

“Преди да дойда да работя при него, не бях обръщал такова внимание. Оказва се, че

за да е вкусно,

трябва да

вложиш хубав

материал и

душа”,

обяснява младежът. Твърди, че е щастлив, защото е попаднал при такъв коректен и точен работодател, винаги готов да помогне. По думите му позитивната енергия на Нур се усеща и от клиентите.

Студенти по медицина в Пловдив са едни от редовните посетители, тъй като вузът е наблизо.

“Можем само суперлативи да кажем за него. Освен заради вкусната храна идваме и заради него, защото е много приятелски настроен. За Рамазана раздаваше на всички почерпки”, каза индийският студент Рошан Роутар.

На няколко метра от Нур има малко кафене. Би трябвало собствениците му да гледат на египтянина като на конкурент. Нищо подобно. Мариела Моллова говори с възторг за него.

“Винаги е много внимателен, отзивчив и възпитан. Виждала съм с очите си как дава безплатна храна на нуждаещи се. Това е за уважение. По време на пандемията не отпрати никого, който беше гладен. Разбрах, че сега дарява 10 000 лева на Митко. Това е голям жест. Нур е чужденец, но много българи трябва да се поучат от него. Достоен човек”, заключава Моллова. На въпроса дали е заможен, Тамими отговаря, че е богат на душа. Разкрива, че всеки ден отива на брега на Марица и сяда на пейка.

Гледа водата и

патиците. Може

да ги съзерцава

по 5 часа

Без храна и телефон. “Това е сред любимите ми неща. В мир съм със себе си и благодаря на Бог за това. Спя спокойно и не правя лошо на другите”, споделя той. Тамими уверява, че е удовлетворен от живота си, който разделя между две държави - България и Египет. Там има адвокатска кариера, работи и в голям културен център.

“Когато пристигнах тук преди 12 г., не знаех много за страната ви. Докато бях в Академията за музикално и танцово изкуство, много харесах Пловдив. Той е сред трите града в света, които са ми любими. Другите два са родният ми Кайро и Женева”, обяснява египтянинът.

В Кайро са близките му. Баща му и единият от двамата му братя са офицери в армията. Вторият брат е известен журналист. Работил е за Би Би Си. В момента е в “Скайнюз” и египетската телевизия. Майката на Тамими е в министерството на висшето образование.

“Много обичам родината си и ми е трудно да съм далеч от нея. В Пловдив обикновено прекарвам по 1-2 месеца. Заради коронавируса обаче вече 1 г. не съм си ходил в Кайро. Липсва ми, но пък съм повече време със семейството си. От 2016-а съм женен за пловдивчанка. Имаме дъщеричка на 2 г., Самира. И нейното име като моето е “фараонско”, древно. Означава момиче, до което човек се чувства спокоен”, обяснява Нурелдин.

Младият адвокат и ресторантьор споделя, че се чувства комфортно в България и по-специално в Пловдив. В града му харесва всичко – археологията, културната среда, неповторимата атмосфера, по-спокойният живот от столицата, възможностите за бизнес.

“Не ми допада обаче моделът, на който мнозина се опитват да подражават - обръсната глава, скъпа кола, мускули, самочувствие на Господ и нечовешко отношение към останалите. Много е грозно и опасно за самата личност. Нямаш право да правиш с хората това, което не искаш да ти случи на теб”, обобщава Нур.

Редакцията на вестник “24 часа” единодушно номинира Нурелдин Тамими за наградата “Достоен българин” за 2021.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>