Д-р Иван Димитров излъгал пред полицаи, че друг е стрелял по Плъха

02.06.2021 11:43 Анелия Перчева
Д-р Иван Димитров преди началото на делото с двамата си адвокати
Д-р Димитров в съдебната зала

Смъртта на Джевизов не била мъчителна,  надрусал се с морфин, твърди експертизата

Рентгенологът д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха при превишаване на пределите за неизбежна отбрана, първоначално е излъгал пред полицията, че друг е стрелял.

Това стана ясно на делото срещу лекаря в пловдивския окръжен съд при разпита на бившия криминалист Георги Методиев. На 2 март 2018 г., при намирането на трупа на апаша, той и колегата му Иван Барутчиев посетили дома на д-р Димитров на ул. "Лука Касъров".

 В същата кооперация на първия етаж ги посрещнала вече покойната му леля Цветанка Тодорова, която обяснила, че е чула гласове, наподобяващи караница. Жената твърдяла, че не е излязла на терасата да види какво става. Предположила, че племенникът й д-р Димитров може да им даде повече информация.

Рентгенологът ги поканил в жилището си. Двамата криминалисти забелязали, че има порезна рана на десния си глезен. Попитали го дали нещо се е случило. Той им отговорил, че на 1 срещу 2 март забелязал в гаража му да свети. После лампата угаснала, но видял, че вратите на помещението са отворени. Затова взел със себе си брадвичка и отишъл да провери какво липсва.

"Д-р Димитров твърдеше, че на двора му се нахвърлил някакъв мъж от ромски произход и двамата се сборичкали. После чул изстрели от второ лице, което било там. Нападателят му избягал, а за другия не можа да даде обяснение", разказа бившият криминалист. Пред него рентгенологът не могъл да даде убедително обяснение защо е извикал своя приятел Николай Капсъзов след инцидента.

Свидетелят Георги Методиев посочи, че заедно с колегата си са иззели видеозаписи от камера на магазин на ул. "Лука Касъров", където живее и докторът. Видеата били за периода от 22 часа на 1 март 2018 г. до 7 ч. на следващия ден. На тях се виждал д-р Димитров с яке, обут с чехли. В ръката си държал предмет, приличащ на пистолет. Малко по-късно на лентата се появил друг мъж. От реакциите им личало, че се познават.

"Записите бяха непълни. Имаше много липсващи фрагменти от часови диапазони", категоричен беше бившият криминалист.

Според обвинението на 1 март 2018 г. вечерта Жоро Джевизов влязъл в имота на лекаря, за да краде. Рецидивистът бил под влияние на морфин, което е установено от експертизите.

Д-р Димитров видял, че в гаража му свети, взел незаконно притежавания си пистолет и слязъл в двора. Версията на рентгенолога е, че Плъха го замерил с нож, а после с метална табела и го улучили в крака и ръката. Тогава докторът стрелял. Единият от куршумите пронизал крадеца в гърдите. Въпреки това той успял да измине около стотина метра и издъхнал върху капака на автомобил, паркиран пред областната управа на Пловдив.

"Смъртта на Джевизов не е била мъчителна за него, за което е допринесъл и приетият от него наркотик. Освен това той е бил в ситуация на гонене, стреляне, а адреналинът сам по себе си също обезболява", заяви в съда д-р Светлозар Спасов, който е сред вещите лица, изготвили комплексната медицинска и балистична експертиза.

Делото ще продължи на 26 юли, когато за разпит са призовани Надежда Стоева, от която Плъха има дете, и друг отсъстващ днес свидетел.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>