Част от певците на “Мистерията на българските гласове” с нова вокална формация (Видео)

28.05.2021 16:31 Виктория Костова
Новата фолклорна формация “Гласове на традицията”.
Квартет "Светоглас"
Калинка Вълчева с Костадин Атанасов и Християн Цвятков .
Олга Борисова
Снимка от репетициите на формацията.

“Гласове на традицията” съчетава за първи път женски и мъжки вокали

Пет големи имена на българския фолклор вече пеят в най-новата формация на музикалната сцена - “Гласове на традицията”.

Олга Борисова, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Радка Алексова и Василка Дамянова - всички те дългогодишни солисти в хора “Мистерията на българските гласове”, са и част от създателите на новата трупа. Съвсем умишлено обаче в състава ѝ обединяват няколко поколения от най-добрите народни певци. И още нещо - за първи път съчетават женски и мъжки гласове, след като във формацията влиза и мъжкият квартет “Светоглас”.

Диригент на “Гласове на традицията” е Милен Иванов, който заедно с Даниел Спасов също бе част от “Мистерията”. Двамата са и част от квартета.

Новата формация ще изпълнява “традиционната българска музика, дошла при нас от незапомнени времена, но и такава, каквато трябва да бъде и днес”. Така солистът Спасов обяснява репертоара на групата.

А младите певци в нея ще внасят съвременен прочит на фолклора.

“Не може да стоим в консервативната рамка само в миналото, необходим е съвременен прочит, тази музика трябва да се пренася през времето и поколенията. Ние сме формация за акапелна музика - нямаме музикални инструменти, всичко звучи в многогласие, полифония. Всеки от нас носи своята идея за музиката. Младите певци имат визията за модерното, атрактивното, съвременното, по-различното. Другите са малко по-консервативни, но това цялото обогатява формацията”, добавя още Спасов.

Младата част от “Гласовете на традицията” е представлявана от лауреати на фестивали, конкурси, участници в международни етнопроекти. Те носят съвременна визия и усещането как трябва да звучи българският фолклор в XXI век.

Най-младата певица е 18-годишната Весела Порчева. Тя е ученичка на Радка Алексова, която също пее във формацията. Тази година завършва 133-о средно училище “Александър С. Пушкин” и ще продължи образованието си в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

Най-отличаващата се черта на формацията е съчетанието на мъжките и женските гласове, което се случва за първи път във фолклорната практика. Присъствието на мъжкия квартет “Светоглас” дава различна и непозната досега тембрална звучност.

Много красиво се съчетават мъжките звуци с женските гласове. Участниците в мъжкия квартет са Станимир Иванов, Виктор Томанов, Даниел Спасов и Милен Иванов. Всички заедно се стремят да съхранят българския фолклор и въпреки че има композиторска намеса, музиката да бъде автентична и да се отличава от другите стилове.

Според Спасов целта на цялата формация е “музиката да звучи в XXI век, да е достъпна и разбираема за младия човек. Колкото и да бъде различна, съвременна, полифонична, все пак да не се отскубва от своя корен, от традиционното си звучене, което ни прави разпознаваеми по света”. Според солиста българският начин на пеене е различен от всички други и точно това цялата формация се стреми да запази. “Звукоизвличането, пеенето, стилистиката, обертоновете, орнаментиката, всичко е оригинално и разпознаваемо. Искаме нашата музика да е красиво послание, да съчетава народни и съвременни звуци. Точно това искаме да запазим. Днес в повечето подобни формации започнаха много експерименти и етнопроекти, но в един момент не може да се разпознае дали е български фолклор, или не”, казва още той.

Формацията “Гласове на традицията” е създадена по идея на едноименната фондация, чийто председател на управителния съвет е Росица Лисичкова. Каузата е да бъде съхранена стародавната българска култура в много аспекти. Фондацията събира в едно не само певци, музиканти, композитори, редактори, продуценти, а и много общественици и културни дейци. Юлия Цанкова, която е член на управителния съвет на фондацията, е горда с това “нашенско чудо”. В песните на “Гласовете на традицията” тя казва, че има галерия от образи и картини, фантастично обрисувани от народния гений, но великолепно пресъздадени от музикантите. Доказателство, че има кой да пренесе традицията във времето, е ученичката на Радка Алексова Весела Порчева. А за квартет “Светоглас” Цанкова казва, че няма аналог не само у нас, а и по света. “Чрез тази формация го има уверението, че традицията ни е жива, а това означава, че ще ни има и нас”, казва още тя.

Затова и “Гласове на традицията” се представиха на първия си концерт облечени с различни носии от всички краища на България.

Спектакълът им пред публика бе в галерия “Оборище 5” и бе посветен на 90-ата годишнина от рождението на композитора Стефан Кънев. Той е направил над 6000 аранжимента за солисти, певци, инструменталисти, хорови и оркестрови произведения и музика за танцови постановки. Автор е на сюити за симфоничен, камерен, духов и народен оркестър. Негова съпруга е певицата Калинка Згурова, която е част от формацията.

Въпреки че репетициите са били само три седмици, трупата представи великолепно някои от своите песни. “Искаме нашата музика да е красиво послание, да съчетава народни и съвременни звуци”, казва Даниел Спасов и цялата формация го постига.

Гости на събитието бяха и Костадин Атанасов и Християн Цвятков от Държавния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”. Двамата свириха на гайда и тамбура, а Калинка Вълчева и Калинка Згурова изпълняваха песните си под техния съпровод. Концертът започна с песента “Дядовите Добреви пет снахи” и завърши с “Бегала е Вена” в изпълнение на всички певци от формацията.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>