Виденов се връща, чакаме едрата шарка

28.05.2021 14:13 Диляна Ценова

Смръщените вежди, службите, избраните, забраните...

Две неща си мислехме, че никога няма да се върнат: едрата шарка и Жан Виденов. Не бива обаче да се забравя, че е много вероятно Платон правилно да разглежда живота като кръговрат, а не като безкрайно дълга линия. Днес се повтаря не просто Виденов с мъченическото си изражение, руски словоред и Лукашенческа засилка да накаже неправилно мислещите с юмрук, нож и автомат, самата ера започва наново.

Връща се атмосферата “Виденов”, смръщените вежди, тайните служби, шепненето,

списъците,

избраните,

забраните, протежетата, полицейщината, вездесъщата агресивна посредственост и атеистка отмъстителност. Толкова обширна панорама само отвисоко се вижда цялата.

Прелиташ над българска територия, прихващаш местен интернет и се разгръща мрачна картина. Временното правителство провежда чистка. Прозира усмивката на беглец от правосъдието с 19 наказателни обвинения.

В това време президентът се оплаква, че Европейският съюз го натиска. Два пъти. Първо, за да признае македонския език и да приеме безусловно членството на Република Северна Македония в ЕС, а втория - за да подпише “Зелената сделка”.

Излиза цитат на Румен Радев: “Рязкото нарастване на амбициите на ЕС за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение.”

Трудно положение? Кое му е трудното? Ами сега изведнъж разбираме, че трябва да затворят вредните производства, като “Марица-изток 1” и “Марица-изток-2”. Налага се да обяснят на българина, че ще кара само скъпи коли, снабдени със съвременни екотехнологии, а

сегашните

таралясници за

по 1500 лева ще

бъдат претопени

и превърнати в консерви. Къде е проблемът? А, да! Президентът иска втори мандат и се нуждае от народната любов.

А финансовият министър предлага да се заличат от избирателните списъци тези, които не плащат данъци в България. Временният премиер се навива и разпорежда да се създаде комисия. Медиите трябва да се успокоят, както казва сценаристът на шоуто Тошко Йорданов: “Айде малко по-спокойно!”

С идването си вътрешният министър съветва голяма частна телевизия да уволни водещите на сутрешния блок за подмазване на врага и неправилни въпроси. Две седмици по-късно министърът на културата се заканва да измете директора на БНТ за неугодно отразяване на пресконференция на вражеската партия.

Кръговратът не е точен шаблон. В средата на 90-те срещу ботуша “Виденов” се изправя СДС, начело с Иван Костов. Днес

последователите

на Иван Костов

са най-

самоотвержените

поддръжници

на модела “Виденов”. Платон отново е прав, “дребните цели създават дребни личности”.

Градската десница поддържа временното правителство, no matter what! “Има такъв народ” може да спечели изборите, а те са приятели с президента. Може пък този път да се смилят и да изтеглят десницата във властта! Стискаме палци, дано! Опорната точка е: “Огън, пък после ще видим!” Черно-бялото отново е хит!

С най-добро чувство градската десница помага с каквото най-добре може. По нейна непотвърдена информация ДАНС е подслушвала площадните водачи. Няма доказателства, де, обаче отлично информирани източници разправят за наводнени секретни документи.

През цялото време най-големия играч Слави Трифонов го няма. Няма го още от предишната кампания, очаква се да го няма и в предстоящата.

Територията е малка, колкото една човешка длан, бързо се прелита. Там всички са лоши. Философът го е открил още преди новата ера: всяка държавна уредба загива от вътрешни противоречия, присъщи на собствения ѝ принцип и от злоупотребата с него. Това, което се осъществява в неограничени размери, води до своята противоположност.

(Р.S. Руски учени тази седмица съобщават, че са открили маймуни, болни от вариола, едра шарка – вирус, с който светът се е преборил, според СЗО. Казват засега, че е малко вероятно човек да го прихване от маймуна. Предстоят още изследвания.)

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>