COVID се стопи с 13 процента за седмица

28.05.2021 10:33
Случаите на COVID в света спаднаха с 13 процента

Заболеваемостта и смъртните случаи по света, свързани с COVID-19, запази тенденцията на спад през отиващата си седмица. Отчетени са малко над 3,8 милиона нови случая /спад с 13 процента в сравнение с предходната/ и над 85 хиляди смъртни случая спад с 6,2 процента/, а броят на оздравелите нарасна с над 5 милиона, по данни на сайта "Уорлдомитър". Най-голям спад се наблюдава в Европа, САЩ и Канада, докато в Азия, Африка и Южна Америка, с отделни изключения, беше отчетено нарастване и по двата показателя.

Добра новина, свързана с ваксинирането срещу COVID-19, дойде от заседанието на Европейския съвет в Брюксел във вторник.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че до юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани. Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница. Стана ясно също, че системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни.

В сряда в съд в Брюксел започна делото, заведено от Европейската комисия срещу "АстраЗенека" за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19. Представителят на комисията заяви пред съда, че производителят е нарушил грубо сключения миналото лято договор, в резултат на което в първото тримесечие на тази година са били получени едва една четвърт от очакваните количества. От "АстраЗенека" определиха този иск като неоснователен и отбелязаха, че от началото на производството са доставили по света 400 милиона дози ваксина.

На Стария континент най-тревожна продължава да е ситуацията във Великобритания заради върлуващия на острова индийски вариант на коронавируса B.1.617, който по последни данни на Световната здравна организация вече официално е установен в 53 страни и територии. Броят на заразените в страната все така нараства, но темпото на разпространение остава ниско, а броят на хоспитализираните продължава да спада. Огнищата с индийския вариант обаче се разрастват бързо. Правителството призова хората да не пътуват до и от 8 района в Англия, които са най-сериозно засегнати от индийския вариант, смятан за по-силно заразен, а живеещите в тези райони - да избягват да се срещат в затворени пространства. В същото време министрите бяха обвинени в създаване на хаос и несигурност, защото правителственият уебсайт постоянно променя инструкциите през последните дни. През седмицата масовото ваксиниране продължи с усилени темпове и вече близо половината от населението на Великобритания вече е напълно ваксинирано с две дози.

Тревожната обстановка в Обединеното кралство накара Германия да въведе двуседмична карантина за всички пристигащи оттам, а Австрия дори забрани туристическите посещения и преките полети от Великобритания от 1 юни. Задължителна карантина за пристигащи от острова въведе и Франция.

В понеделник Малта стана първата страна от ЕС, поставила поне една доза ваксина срещу COVID-19 на 70 на сто от пълнолетното си население, достигайки колективен имунитет. Островната страна с население от около половин милион души приложи 475 хиляди ваксинни дози към тази дата, а малко под 42 процента от хората над 16 години са напълно ваксинирани. От четири седмици в Малта не е регистриран смъртен случай, свързан с коронавируса, а новозаразените за денонощие се броят на пръсти. От 1 юни в Малта ще бъде разрешено ходенето на плаж без маска. Хората със завършен ваксинационен цикъл няма вече да са задължени да носят маска на открито, когато се разхождат сами или с още един човек, стига той също да е ваксиниран.

Словакия пък стана втората страна от ЕС след Унгария, която одобри в сряда използването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Ваксинацията с препарата в Словакия трябва да започне не по-късно от 7 юни. Правителството възложи на здравния министър Владимир Ленгварски да осигури дози от ваксината за всички желаещи да се имунизират с нея жители на страната. Словакия внесе 200 000 дози от ваксината "Спутник V" през март, но не е започнала имунизации с нея заради политически спорове за използването на препарата, който все още не е регистриран от Европейската агенция по лекарствата за използване в ЕС.

Също в сряда Полша обяви, че организира лотария с печалби до един милион злоти (274 хиляди долара), за да насърчи хората да се ваксинират срещу коронавируса. Според министъра по въпросите на имунизацията Михал Дворчик близо 69 на сто от полските граждани са декларирали, че желаят да се ваксинират, но най-големият проблем е да се гарантира, че те ще го направят. Лотарията ще се осъществи с помощта на държавния спортен тотализатор. Един от всеки 2000 ваксинирани участници ще печели 500 злоти (137 долара), а два от билетите ще печелят съответно един милион и хибриден автомобил. Според Дворчик правителството е предвидило над 31 млн. евро за лотарията, която ще започне на 1 юли. Досега в 38-милионна Полша са били поставени 18,3 млн. дози, а 5,6 млн. човека са изцяло ваксинирани.

През седмицата в някои европейски страни продължи разхлабването на рестрикциите, въведени заради коронавируса. Швейцария дори обяви в сряда "по-голямо от очакваното" облекчаване на мерките срещу COVID-19, които включват предстоящо отваряне на площите на закрито в ресторантите и отмяна на карантината за хора, които са ваксинирани.

Алпийската държава, където COVID-19 отне живота на повече от 10 180 души, в началото на март сложи началото на бавен процес на облекчаване на ограничителните мерки, въведени през февруари по време на втората вълна на заразата. Новото облекчаване, което ще влезе в сила идния понеделник, стана възможно благодарение на подобряване на епидемиологичната ситуация и бързия напредък на ваксинирането на уязвимите групи, което се очаква да завърши до края на месеца. В Швейцария, която има население от 8,5 милиона, напълно ваксинирани са близо 1,5 милиона души.

Литва, която удължи локдауна до края на юни, реши все пак да облекчи някои от противоепидемичните си мерки, като удължи с два часа, до полунощ, разрешението за работа на откритите тераси на кафенета, барове и ресторанти. Нощните заведения ще могат да отворят врати, след като стояха затворени от ноември, с условието посетителите да разполагат с документ, с който да могат да докажат, че са ваксинирани, притежават отрицателен тест или са прекарали вируса.
Шведските здравни власти обявиха вчера облекчаване на някои от противоепидемичните мерки от 1 юни, след като от няколко седмици се наблюдава рязък спад на заболеваемостта от COVID-19 в страната.

На азиатския континент Индия регистрира във вторник най-ниския брой нови случаи на коронавирус от повече от 40 дни - над 196 хиляди новозаразени за денонощие. Забелязва се и спад на броя на смъртните случаи - 3500 за денонощие, след като дълго време той се задържаше над 4000 за денонощие. Общият брой на регистрираните заразени в страната с население от над 1,3 милиарда души надхвърли 27 милиона, а този на починалите вече е над 315 хиляди. В столицата Делхи, която е в локдаун от 20 април, властите обявиха, че ако тази положителна тенденция продължи, от 31 май ще започнат да отменят някои ограничения, наложени заради пандемията.

В съседен Пакистан също беше регистриран спад в новите случаи на заразяване с коронавируса и на починалите с диагноза COVID-19, което накара федералните власти да отворят отново от 24 май туристическите обекти, но само за хората, които са ваксинирани или са с отрицателен резултат от теста за коронавирус. От началото на седмицата са отворени също учебните заведения в страната.

Обратна тенденция се наблюдава във Виетнам. Страната многократно беше хвалена за справянето си с пандемията, но след един месец без предаване на заразата на местно ниво, на 27 април отново се появиха местни случаи, а на 15 май беше регистриран първият смъртен случай от КОВИД-19 от 8 месеца насам. Това накара властите да разпоредят на 25 май затварянето на всички ресторанти, фризьорски салони и салони за красота в столицата Ханой, както и спирането на развлекателните дейности, заниманията на открито и събиранията в паркове и градини.

Оптимистични новини през седмицата дойдоха от САЩ, където властите обявиха във вторник, че над 50 на сто от пълнолетните в страната вече са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Над 60 процента или близо 160 милиона са хората, получили поне една доза от трите прилагани в САЩ ваксини - на "Модерна", "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Джонсън и Джонсън".

На научния фронт във войната срещу пандемията, през седмицата дойде и обнадеждаващата новина, че Агенцията на САЩ за контрол на храните и лекарствата е дала разрешение за спешна употреба на препарата за лечение на COVID-19 "Сотровимаб", произведен от британската фармацевтична компания "ГлаксоСмитКлайн" и нейният американски партньор "Вир биотекнолоджис". Препаратът се базира на антитела и може да се използва за лечение на леки до средни случаи на КОВИД-19 при лица, навършили 12 години и с тегло най-малко 40 кг. Употребата му не се разрешава при пациенти, приети в болница заради коронавируса или нуждаещи се от изкуствено дишане, съобщи вчера регулационната агенция. "Сотровимаб" имитира естествените антитела, които тялото произвежда, за да се бори със заразата. Очаква се лечението с него да стане достъпно през идните седмици. Предишната седмица Европейската агенция по лекарствата одобри използването на "Сотровимаб" при пациенти с COVID-19, които са изложени на риск да развият тежка форма на болестта и не се нуждаят от изкуствено дишане, припомня Ройтерс.

Междувременно продължиха усилията за установяване на произхода на коронавируса, предизвикал пандемията. Президентът на САЩ Джо Байдън даде на американските разузнавателни служби срок от 90 дни да му представят доклад по въпроса и увери, че Вашингтон ще продължи да работи с партньорите си по света, за да упражнят натиск върху Китай да участва в пълно, прозрачно и основаващо се на доказателства международно разследване.

/БТА/

Други от Регион

Премахнаха нерегламентирани сметища и почистиха р. Пясъчник в с. Труд

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. В повече от 500 метра по поречието на реката вече са изсечени израснали дървета

Единственият банков клон в Брезово затваря. Жители: Как ще си получаваме парите? (снимки)

Откъде ще си теглим заплатите и пенсиитe? Това питаха тази вечер хора от Брезово, които се събраха в центъра на града, за да изразят притесненията си от закриването на единствения банков клон на

Правят първа копка на новия довеждащ водопровод на Брестовица

След 4-годишните проблеми на жителите на Брестовица със замърсената с манган вода стартира изграждането на довеждащия водопровод на селото. Работата ще започне след символична първа копка утре

Спипаха шестима за крадат лайка от нива в Пловдивско

Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 кг лайков цвят от землището на пловдивското село Главатар. В събота полицаи от РУ - Хисаря предприели действия по сигнал от мъж, който съобщил

Разследват 55-годишен асеновградчанин за пожар

Служители от районното управление в Асеновград изясняват причините за пожар в дървена постройка на ул. "Росица" в града, съобщиха от полицията. Сигналът е получен в 11,40 ч. в събота на телефон 112

>