Баща, загубил единственото си дете, стяга протест пред пловдивския съд

27.05.2021 19:41 Анелия Перчева
Тодор Бараков и синът му Тодор, който загина в катастрофата.
Виктор Василев, който също загина при удара в дърво.

Преди да седне зад волана, Петър Маринашки пушил марихуана, твърди обвинението, защитата отрича

Мирен протест за справедлива присъда готви Тодор Бараков, баща на едно от загиналите момчета

Мирен протест пред Пловдивския съд стяга на 22 юни Тодор Бараков от Стамболийски.Тогава стартира делото срещу шофьора, причинил смъртта на единственото му дете и на друг младеж.

“Искам да обърна внимание на обществото върху този случай, защото виновникът е бил напушен с марихуана. А такива водачи все по-често сядат зад волана и убиват хора”, обясни Бараков, който от дълго време е в Париж.

Там допреди катастрофата с фатален край е живял и учил 16-годишният му син. Той също се казва Тодор. По думите на бащата е бил като всички свои връстници. Обичал много спорта и тренирал усилено бокс.

Ваканциите

обикновено

прекарвал в

Стамболийски,

където е

майка му

Тя има ново семейство след развода с Бараков-старши.

Нещастието се случило 3 дни след като Тошко пристигнал в Стамболийски – на 11 ноември м.г. Същия ден бащата се чул със сина си. “Питах го как е, къде е. Отговори ми, че е в града. Не ми каза, че възнамерява да ходи някъде”, връща лентата назад Бараков.

Час-два след този последен разговор с баща си Тошко се качил в беемвето на приятеля си Петър Маринашки заедно с Виктор Василев, Николай Лисков и Георги Недялков. Решили

да отидат до

Пловдив, за да

отпразнуват

имения ден

на Виктор

18-годишният тогава Маринашки карал с 98 км/ч. На задната седалка били Тодор, Виктор и Георги, а до водача – Николай. Трагедията се разиграла, след като отминали бензиностанцията на с. Кадиево.

Маринашки за кратко обърнал глава назад, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осевата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла. Въпреки че участъкът бил прав, Петър изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на беемвето, излязъл от очертанията на платното и задната дясна врата на колата се блъснала в крайпътно дърво.

Заради високата скорост ударът бил толкова силен, че

Тодор издъхнал

на място, а

Виктор се

споминал

няколко часа

по-късно,

без да дойде в съзнание.

Оцелели трима – шофьорът Петър и двамата пътници Георги и Николай, който получил средна телесна повреда.

Бараков научил злокобната новина за смъртта на детето си от своята бивша съпруга. Той споделя, че оттогава всяка нощ се буди.

“Отварям очите и гледам небето. Дали ще съм в Париж, или другаде, мъката ми е една и съща и не отминава”, добавя изтормозеният баща.

На 13 ноември м.г., когато погребвал сина си, приятели на Тошко му съобщили, че във фаталния ден са видели Маринашки да пуши марихуана.

Бащата се изненадал от този факт, защото полевият тест за наркотици, който полицай от Стамболийски направил на шофьора след катастрофата, бил отрицателен. Докато Петър бил още в ареста, адвокатката на Бараков – Антоанета Николова, поискала кръвна проба. Във ВМА я изследвали и резултатът бил положителен за марихуана.

По тази причина и в обвинителния акт срещу Маринашки е записано, че той е нарушил Закона за движение и след употреба на дрога по непредпазливост е причинил смъртта на Тодор и Виктор.

“Маринашки има книжка от 31 май 2019 г. До момента не е осъждан. Престъплението, за което е обвинен, предвижда наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода, както и отнемане на книжката”, съобщиха от прокуратурата.

Бараков посочва, че най-шокиращото за него било освобождаването на Петър под парична гаранция от 2000 лева.

“Следващата огромна изненада бе, когато научих, че видели Маринашки да кара само ден след като е напуснал ареста. Съмнявах се, докато не го видях с очите си”, твърди бащата. След като вдигнал шум в медиите, прокуратурата разпоредила да бъде отнета книжката на Петър.

Адвокатката на Бараков е подала жалба до бившия вече вътрешен министър Христо Терзийски срещу действията на въпросния полицай от Стамболийски, който веднага след катастрофата е тествал Маринашки и отчел отрицателна проба за наркотици. В същата жалба тя е посочила, че на бензиностанцията на Кадиево е имало 12 камери. Разследващите били иззели записите от 11, а точно от тази, която гледала към фаталното дърво, не поискали лентата. На собственика на обекта обяснили, че е с лошо качество, затова не им е необходима.

“Как така от другите устройства видеата са добри, а от 12-ата камера – не, и то при положение че времето е било сухо. Имало е идеална видимост”, недоумява защитничката.

Тя уточнява, че ексвътрешният министър Христо Терзийски е пратил жалбата ѝ до прокуратурата.

Там сигнал е депозирал и Петър Маринашки срещу Тодор Бараков. Младежът се оплакал, че мъжът изнасял подробности от разследването в личния си профил във фейсбук и в социалните мрежи.

Адвокатът на Маринашки – Йордан Давчев, който е бивш шеф на пловдивското следствие, е категоричен, че бащата на Тошко е

изнесъл

подробности от

досъдебното

производство

в медиите

и социалните мрежи.

От държавното обвинение обаче преценили, че няма данни за образуване на досъдебно производство срещу Бараков.

“Всеки има право да изразява личното си мнение. Тодор не е разпространил някаква тайна, а е споделил свои мисли на баща, загубил единственото си дете”, посочва адвокат Николова. Тя определи като нагло поведението на Маринашки след освобождаването му под парична гаранция.

Бараков-старши признава, че отношенията със семейството на шофьора се влошили. Преди мелето дори били приятели.

“Познавам

Петър

от бебе.

Ходил съм им

на гости”,

обяснява той. След смъртта на Тошко Запрян Маринашки, бащата на Петър, му се обадил, за да му изрази съболезнования. Впоследствие обаче той и близките му започнали да пускат сигнали. В една от тях твърдели, че Бараков-старши демонстративно минавал покрай дома им, опитвайки се да ги сплаши. Той отрича.

“Жалбата е депозирана, когато бях в Париж. Как да ги сплашвам оттам?”

“Не отричаме, че резултатът от катастрофата е тежък, нещастието е голямо, но позицията си ще изразим в съдебната зала”, посочи адвокатът на Маринашки Йордан Давчев. Защитникът каза, че на делото ще бъде оспорен и резултатът за наркотици. Той щял да предяви допълнителни искания, но не пожела да ги коментира преди процеса.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>