Потенциалът на новинаря Грозев не стигна за “Старинен Пловдив”, а инженер Грозев няма как да се яви на конкурс

27.05.2021 09:45 Радко Паунов
Богомил Грозев пое "Старинен Пловдив" през февруари миналата година.
Реставраторът доц. Елена Кантарева е сочена за най-подходящ човек начело на архитектурния резерват.
Богомил Грозев със Соня Йончева, която пя на Античния театър.

Обществен натиск срещу външния човек принуди общината да търси нов началник за архитектурния резерват

Когато на 17 февруари 2020 г. кметът Здравко Димитров представи телевизионния новинар Богомил Грозев за шеф на историческия резерват “Старинен Пловдив”, местни културни дейци бяха скептични. Пловдивчани трудно се примиряват външен човек да ги ръководи. Особено чувствителни са към емблематични обекти, какъвто е архитектурният комплекс, посещаван от крале, държавни глави и туристи.

Но все пак дадоха толеранс на Грозев. Назначаването му съвпадна с пандемията, която удуши туризма, а структурата, която ръководи, се издържа с приходи от него. Постъпленията обаче паднаха драстично.

Самият кмет

също беше под

обстрел. Защо е

довел Грозев,

защо го е назначил без конкурс. Димитров вярваше, че новинарят има потенциал - познава хора на изкуството, снимал е филма “Завръщане” в Пловдив, живял е в резервата и най-важното - имал много контакти. Година по-късно кметът преосмисли качествата на Грозев.

“Допусна доста грешки, които вбесиха пловдивчани и културната общност”, призна Димитров след едно назначение от страна на директора на “Старинен Пловдив”. Грозев

покани столичен

диджей за

уредник на

престижния

Античен театър

Наложи се лично пловдивският кмет да го застави да отмени назначението на Григор Чолаков, известен като DJ Funki.

“Неговият технически бекграунд е най-подходящ”, оправда се шефът на “Старинен Пловдив”. Бурята обаче продължи и затова местната власт, на чието подчинение е архитектурният резерват, се зае с нов конкурс да се освободи и от столичанина Грозев. Местни медии се заровиха в живота му в Пловдив, започвайки от адреса, на който той живее, броя на дните, които прекарва в Стария град. Едни твърдяха, че е отседнал в хотел в резервата, и питаха как със скромната общинска заплата плаща нощувките. От кметството категорично отрекоха местната управа да е поела квартирните на директора на “Старинен Пловдив”. Грозев обясняваше, че живеел при приятели. После се появи друг

скандал около

две чисто нови

общински

жилища

по 99 кв. м в кокетна кооперация на ул. “Граф Игнатиев” 22. Според мълвата едното е отредено за шефа на “Старинен Пловдив” и специално за него било току-що обзаведено. От градската управа пак отрекоха, че апартаментът е за Грозев. Двете жилища били придобити с отстъпено право на строеж върху частен имот от 2007 г., за да се настаняват в тях участници в национални и международни събития. Пловдивчани обаче заподозряха, че точно разкритията на местни медии предотвратили устройването на Грозев с новия обзаведен апартамент.

В това време шефът на “Старинен Пловдив” измисли маски с фигури от мозайките на Епископската базилика, която е на негово подчинение. Похвали се, че в в пандемията е засилил присъствието на “Старинен Пловдив” в социалните медии. Направил виртуални изложби. За гвоздей в едногодишното управление се приема концертът на световноизвестното сопрано пловдивчанката Соня Йончева. Лично Грозев я представи, а по-късно и номинира за почетен гражданин.

В същото време конкурсът за поста му ставаше все по-неизбежен. “Има обществен натиск, какъвто не се забелязва през последните 15 години”, оправда се Здравко Димитров и припомни, че единствено през 2006 г. Весела Илиева (по времето на кмета Иван Чомаков - б.а.) е заемала този пост след състезание. И върна лентата, че без надпревара начело на “Старинен Пловдив” са били Наташа Димитрова, Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Минко Кафтански, Йордан Илиев и самият Грозев.

“Не пренебрегвам подобна позиция и затова ще обявя конкурс за длъжността. Не се притеснявам да извървим процедурата и се надявам това да даде спокойствие на директора да изпълнява ангажиментите си”, казва Димитров.

Министерството на културата даде картбланш да се проведе състезание за шеф на “Старинен Пловдив”. Условията са такива, че

Грозев не може

да се яви, тъй

като е инженер

по образование, а за длъжността се изисква магистърска степен по история, археология, социология, антропология и науки за култура. И по още едно условие той не се вписва - най-малко 3 години опит в съответното професионално направление.

За мястото като подходящ човек е сочена доц. Елена Кантарева. Тя е тази, която реставрира мозайките на Епископската базилика. Сега е заместник-директор на “Старинен Пловдив”. Завършила е Националната художествена академия. Специалността ѝ “Изобразително изкуство и реставрация” се вписва в условието “науки за култура”. Сочена е за безспорен специалист и доказан учен. Преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

“Ще оглави “Старинен Пловдив” този, който спечели конкурса”, каза кметът Здравко Димитров. Той не се ангажира с кандидатурата на Кантарева. За нея обаче друг виден специалист по римски и късноантични мозайки - доц. Ваня Попова, е убедена, че е истинска българка - от тези, които спасяват и обгрижват културното ни наследство.

“Хора като

Кантарева трябва

да ги носим

на ръце”,

добави доц. Попова.

Все още обаче общината не е обявила конкурса. Чака от Министерството на културата още едно съгласуване. А именно - към изискванията за образование на кандидатите да бъдат включени и специалностите “Право” и “Икономика”. По този начин се целяло да има по-голяма гама от кандидати.

“Ако министерството каже “да”, пускаме конкурса”, увериха от общината. Процедурата предвижда месец за подаване на документи, а бъдещите участници трябва да защитят концепция за развитие на “Старинен Пловдив”. Не е изключено да има още кандидати, тъй като постът е престижен.

До избора на нов шеф Грозев продължава да ръководи резервата. Според запознати обаче той открито говорел, че ще напуска.

Богомил Грозев: Странен е този провинциален манталитет

Графикът на Античния театър се пръска, някои мислят, че става от самосебе си

- Докъде стигна конкурсът за Стария Пловдив?

- Доникъде. Дойде само от Министерството на културата съгласуване. Нямам представа.

- Ще се явите ли?

- Няма обявен конкурс. Когато се обяви, тогава ще стане ясно. Няма какво да го коментирам.

- Забелязахте ли, че пловдивчани трудно допускат външни хора да управляват емблематични места като Стария град?

- Рисковете на живота. Не е само това проблемът. Както са резервирани, така са и отворени пловдивчани.

- Навремето проф. Огнян Сапарев беше казал, че манталитетът на пловдивчани не отговаря на големината на града. Така ли е?

- Така е. Градът се развива динамично, бележи голям икономически ръст, а манталитетът е малко провинциален. Което е много странно. Не го разбирам. Може това да е моето усещане. Но така казват и други пловдивчани.

- Какво се опитахте да направите през тази година и три месеца? Концертът на Соня Йончева в Античния театър с ваше участие ли се случи?

- Не само с мое. Соня Йончева е призната по света, а на местно ниво в Пловдив я бяха пропуснали като име, с което градът трябва да се гордее. Затова я номинирах за почетен гражданин. Графикът на Античния театър за т.г. е не просто пълен, пръска се по шевовете. Някои хора си мислят, че това става от самосебе си. Не е така. Трябва менажиране. Аз навих Поли Генова да направи концерт тук. Написаха ми коментар: “Какво значи навих я? Тази сцена е гордост за всеки изпълнител”. На Поли това ѝ е първи самостоятелен концерт.

Миналата година приходите на “Старинен Пловдив” са 238 000 лв. Отделно има привлечени 200 000 лв. допълнително от Министерството на културата по два проекта. Единият е за Синята къща в размер на 180 000 лв., а другият за къща Хиндлиян - 18 000.

Отворихме най-големия културно-историческия обект в България - Епископската базилика. 10 хиляди посещения за месец не се правят ей така. Успяхме да я популяризираме.

- Гордеете ли се, че направихте маски с мозайки от базиликата?

- Не смогват да ги произвеждат. Харчат се за нула време и не можем да зареждаме ритмично магазина към базиликата.

- Остава ли горчив привкус у вас?

- Не. От какво? Водеше се някаква кампания в някакви сайтчета, които имат претенции за медии. Но като нападаш някого, дай му думата. Аз не искам да се защитавам. Ама писания от типа “На Богомил Грозев колата е пред еди-кой си хотел, значи спи в него”, не е журналистика. Ще спя където искам, това е моя работа.

- Ако бъде разширен спектърът на специалностите, на които трябва да отговарят кандидатите за шеф на “Старинен Пловдив”, ще се явите ли на конкурс?

- Когато бъде обявен, тогава ще стане ясно. Какво да говоря за нещо, което го няма.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>