Най-ниските нива на COVID-19 от 7 месеца. По 29 жертви и 250 заразени на ден (Графики)

26.05.2021 21:51 Петър Пенчев

Само 2,6% от направените тестове - положителни

“Скритата” смъртност в последната отчетена от НСИ седмица (10 - 16 май) спадна до 220 души

От седем седмици заразените у нас намаляват с бързи темпове. Средно 258 нови болни на ден са регистрирани - с 42% по-малко.

За миналата отново има сериозен спад и при жертвите. Те са били средно 29 на ден - с 34% надолу.

Това са най-ниските нива на епидемията от началото на октомври 2020 г., когато започна втората вълна на COVID-19. Като се има предвид, че тенденцията за подобрение продължава, може да очакваме едно спокойно лято и завръщане на част от европейските туристи по нашето Черноморие.

От направените за седмица 70 хил. теста за коронавирус 2,6% са били положителни.

Във вторник в болница лежаха 3533 души (-19%), а в реанимациите - 383 (-21%).

Към 26 май 72 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 131. (Виж таблицата.)

Вече отговаряме на единия от двата критерия на ЕС за излизане от червената зона на картата за оценка на риска. Критериите за оранжевата зона са броят на случаите на COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни да е под 50 и процентът на положителните проби да не надвишава 4% от всички направени тестове.

Активните случаи вече са 23 хил. при 30 хил. седмица по-рано.

Със затихването на коронавируса у нас продължава да спада и “скритата” смъртност, която се появява в данните на НСИ за починалите в страната по седмици.

Между 10 и 16 май жертвите от нея са около 220. (Виж таблицата.)

През 2020 г. по време на пика през ноември и декември имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса. С нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двата последни месеца на 2020 г. тези случаи надхвърлят 10 000.

В началото на тази година “скритата” смъртност изчезна, но от втората седмица на март отново се появи успоредно с третата вълна. Оттогава случаите са около 5700.

Високата “скрита” смъртност се появи при нива на жертвите над 70 на ден. Тъй като от началото на май тя е по-ниска от тези нива и продължава да намалява, се очаква в данните на НСИ за последните две седмици на май тя напълно да изчезне.

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, слизаме на 25-о място в света. (Виж таблицата.)

В Европа за поредна седмица епидемията намалява с бързи темпове. Има 21% спад на заразените и 22% - на жертвите.

Вълната от COVID-19, която удари Индия от началото на април, премина пика си и броят на новите заразени е с 23% надолу. Смъртността все още е висока и средно на ден там са умирали по 4020 души. Там са регистрирани 42% от заразените и 35% от жертвите в света през седмицата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>