Проф. Величко Минеков: Мога да поискам оставката на Емил Кошлуков, след като БНТ прекъсна програмата си заради брифинг на ГЕРБ

25.05.2021 14:46 Мила Вачева
Министърът на културата проф. Велислав Минеков (вляво) и неговите замове - проф. д-р Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов Доц. д-р Пламен Славов с ресор „Културно наследство”

Служебният министър на културата ще прави отряд за охрана на културното наследство

"Ще реализирам една идея, по която работя от 11 години - в България да има специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство", каза на първата си пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той съгласува това си намерение с Министерството на вътрешните работи и следва примера на Италия и Франция, с чиито служби ще се обмени опит. По данни на Европол от България се изнасят много предмети на изкуството - част от тях не са особено ценни, но има и уникати, цитира министърът европейските наблюдения.

Служебния министър се опасява, че могат да възникнат спорове с колекционерите на културни ценности, но иманярството ще бъде преследвано "безмилостно". Запитан за конфискуваната колекция на Васил Божков, Минеков е категоричен - дори не знае къде е и как се съхранява, но наистина това е съкровище. "Изнасянето й (след конфискуването - б.а.) беше чудовищно - уникати, увити във вестници, сложени в боклукчийски чували, в кашони", възмутен е той. Според него и Законът за нумизматиката се нуждае от сериозно редактиране, защото тази версия тласка нумизматите към сенчестия бизнес, принуждава ги да продават и да крият колекциите си.

Но първият въпрос, който му беше зададен, бе за отношенията на МК с Българската национална телевизия.

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков (заради решението на БНТ да излъчи извънреден брифинг на ГЕРБ в събота (22 май), прекъсвайки редовната си програма). Тогава всяка партия би се възползвала от този пример и така ще се предават брифинги от сутрин до вечер", не скри опасенията си министъра.

Той обясни, че е пратил декларация до Кошлуков още в събота. По думите му обществените медии БНТ и БНР са част от националната сигурност и стриктно е описано кога може да бъде прекъсвано предаване - при земетресение, бомбардировка, война. "Този брифинг изглеждаше ли заплаха за националната сигурност", попита Минеков.

Изтъкна също, че вече е получил множество обаждания с питания защо редовната програма на Българската национална телевизия бива прекъсвана, за да се излъчва брифинг на политическа партия.

"Нека проследим последните явления и представителите на кои партии попадат в телевизионните сутрешни блокове. Наблюдавах как през последните дни по петима души от определени партии се явяват в един от най-гледаемите часови пояси - обикновено след 8 часа сутринта", коментира Минеков.

Под негово ръководство Министерството на културата ще работи по промени в Закона за културното наследство, защото в него има "лоши посоки и практики". "Разходете се дори из центъра на София - паметници се рушат, грабят, палят - това не е случайно", каза Минеков.
Приоритет му е и Законът за филмовата индустрия, но заради сблъсъка на интереси той не бърза да подпише правилника за приложението му.
МК ще организира конференция за свободата на словото, а проф. Минеков ще настоява за прозрачност по отношение на собствеността на медиите.

Що се отнася до Закона за закрила и развитие на културата, той е само пожелателен по негово мнение. Според професора и Законът за меценатството е "нищоправене", а намерението да се използват приходи от хазарта се е провалило. "Все едно да твърдите, че сте забогатял, ако преместите пет лева от левия в десния си джоб", даде нагледен пример той.

Неговите експерти ще работят и по Закона за авторските права, защото в момента той позволява големи фирми да богатеят, а авторите мизерстват.

Според него е необходимо да се изработи и регистър на независимите артисти, за да може реално да им се помага.

Културата е забравена и изоставена от бюджета, от 20 години тя се срива постепенно, са наблюденията на новия министър. В момента тя разчита само на 0,6% от бюджета (преди е бил 1,3%). Той е изненадан, че толкова много средства се вливат в някои музеи и галерии, чиито праг прекрачват едва 30-ина човека годишно. Ще се прави и проверка на т. нар. Лувър ("Квадрат 500"), където по думите на министъра има недовършена работа.

Минеков твърди, че разруха цари в театрите, в концертните зали, в операта, че в името на т. нар. "велика театрална реформа" с името на печалбата там се допуска кич.

"Дори да съм слънце, в този срок едва ли ще реализирам всичките тези идеи, но обещавам, че ще бъде ревизор на моя наследник и ще следя дали продължава добрите практики", заключи Минеков. Освен у нас той се ангажира и с подобряването на културните връзки в балканските държави, които от години "са нарушени от самозвани патриоти".

В края на пресконференцията Минеков се обърна към журналистите: "Да видяхте представители на БНТ? Може би са заети с друга пресконференция."

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>