След 30 г. чакане западен околовръстен път на Пазарджик ще има - ще струва над 80 млн. лева

21.05.2021 08:00 Любомир Илков
Община Пазарджик и Агенция "Пътна инфраструктура" подписаха през миналия юни споразумение за строителството на западния обход на града.

Новото трасе ще изведе тежкия трафик от града, връзката му с пътната мрежа ще е с едно триклонно и 4 кръгови кръстовища

След 30 г. чакане Пазарджик ще има западен околовръстен път.
През февруари Агенция “Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка за проектиране и строителство на обхода. Основа за това е подписаното миналия юни споразумение между пътната агенция и общината.

Според предварителните разчети

дължината на новия

път ще е 5,9 км
Ще започва при 123-и км на пътя Панагюрище - Пазарджик - Пещера преди северния вход на Пазарджик и ще завършва при 128-и км на второкласния път преди село Главиница.

С изграждането на обхода интензивният тежкотоварен трафик от магистрала “Тракия” ще се изнесе извън града. В момента тежкият трафик от Южна България и родопската част на региона преминава през бул. “Христо Ботев”.

През 2014 г. също беше обявена обществена поръчка за същия околовръстен път, но беше отменена заради липса на финансиране.
Сега се предвижда изграждането на новото трасе да бъде осъществено на 3 участъка.

Пътят ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и тротоари, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 кръгови кръстовища и едно триклонно кръстовище.

Западният околовръстен път на Пазарджик ще има 4 големи съоръжения. Предвижда се построяването на мост над напоителен канал и надлез над жп линията София - Пловдив. На съществуващия мост “Атлантик” над река Марица ще бъде изградено ново дясно платно, а съществуващото ляво, построено през 1995-1996 г., ще бъде рехабилитирано.

Другото голямо съоръжение на обходния път е съществуващ мост, преминаващ над отводнителен канал.

Срокът за изпълнение

на проекта е 2 години,
6 месеца от тях се предвиждат за проектиране. Шест са офертите, подадени в АПИ, прогнозната стойност на съоръжението е 67,35 млн. лева без ДДС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>