С 1157 лв. средна заплата Пазарджик е на 12-о място в страната

21.05.2021 11:00 Любомир Илков
Центърът на града е с европейска визия и радва хората в Пазарджик. СНИМКА: ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК

Въпреки пандемията безработицата в града е около 6%

Малките и средни фирми са гръбнакът на бизнеса в община Пазарджик. Над 5000 са дружествата, регистрирани в района, в тях са заети над 25 хил. работници.

Най-голям дял са в сферата на услугите, предимно в търговията. Става дума за малки фирми с до 9 човека персонал, които са и най-много - около 4000.

Основна част от производството е в преработвателната дейност - дървопреработка, металопреработка и машиностроене, хартиена промишленост, текстилна и шивашка, хранително-вкусова, месодобив и преработка, млечна промишленост, преработка на плодове и зеленчуци.

Голяма част от трудоспособното население е ангажирано и в строителството. Стагнацията в строителния бранш постепенно отмина и компаниите, които оцеляха, активно работят не само на територията на областта, но и в други региони.

В развитието на икономиката в Пазарджик важно място играе

доброто

стратегическо

разположение

на общината
близо е до София и Пловдив, много добра пътна инфраструктура, в която магистрала “Тракия” е ключов елемент. Изключително добра локация е и за жп транспорт, тъй като в града има товарна гара.

Успехът на бизнеса и създаването на нови работни места се подпомагат от развитите икономически зони за логистична и производствена дейност, разположени на входно-изходните артерии на града. Тласък даде и откритият през 2017 г. завод за производство на автомобилни компоненти на германския концерн “Костал”. През 2019 г. производствените мощности бяха удвоени и в момента в завода работят 2000 души.

Дъщерна компания за логистика на “Костал” също разшири базата си в Пазарджик, където работят над 1000 човека.

Структуроопределящи са заводът за акумулатори “Алхим-Искра”, за велпапе “Дуропак-Тракия Папир”, за производство на машини за металообработка с цифрово управление РАИС.

Голяма част от

продукцията на тези

фирми е за износ
Благодарение на това безработицата в Пазарджик е под средната за страната и въпреки пандемията е около 6%. Средната заплата за района в края на 2020 г. е 1157 лв., като по този показател Пазарджик се нарежда на 12-о място в страната.

Жителите на Пазарджик намират работа и в разрастващите се съседни общини Панагюрище и Пещера. В Панагюрище са компании като “Асарел Медет”, “Оптикс”, “Оптикоелектрон”, в Пещера - “Биовет”.

Други от От страната и света

Граждани се оплакват от ремонтите на бул. „Витоша“ и "Патриарх Евтимий" в София

Наблюдава се взрив от коментари в социалните мрежи след промените в схемата на паркоместата по столичните булеварди "Витоша" и "Патриарх Евтимий". От дни във Фейсбук се води спор - добри ли са

Проф. Георги Рачев: Динамично и хладно време с валежи, слънце на Великден и до обяд на Гергьовден

Динамично и хладно време ни очаква по празниците, ще вали и в събота до обяд над цялата страна. Лъч надежда за времето на Великден и първата половина на Гергьовден - ще има слънце

Проф. Кантарджиев: Срещу кърлежи да се пръскат дрехите на децата

Срещу кърлежи да се пръскат с репаренти дрехите на децата. Възрастните да прилагат препарата на кожата си. Тозинсъвет отправи пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев

Осъдиха болницата, ползвала генетичен материал от мъж без съгласието му

Болница бе осъдена, че е ползвала генетичен материал на мъж без съгласието му за зачеването на дете ин витро. Людмил Петровски искал само да го замрази, но лекарка го ползвала за зачеване

Само в "24 часа" на 3 май: И 20 лева неплатена глоба спира сделка за имот и кола

Само в "24 часа" на 3 май четете: И 20 лева неплатена глоба спира сделка за имот и кола - с промени в кодекс, приети преди година, но влизат в сила от 3 май 30 години търсят красивата Ани

>