Напрежение в пловдивската полиция след арестите, чакат се още (обзор)

19.05.2021 20:32 Анелия Перчева
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пристигна в Пловдив, придружен от шефа на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков (вляво), посрещна ги зам.-директорът на ОД на МВР Димитър Събчев

Служебният министър обяви, че няма да търпи престъпници под пагон

Предстоят рокади и трусове в областната дирекция на МВР

Страх и напрежение завладяха пловдивската полиция, след като днес 7 служители начело с шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев бяха закопчани. Униформените се опасяват от нови арести и очакват големи рокади в ОД на МВР.
Седмината бяха задържани тази сутрин след акция на „Вътрешна сигурност“. Прибрани са още 5 цивилни, а други петима са обявени за общодържавно издирване.
„Групата е под наблюдение повече от 6 месеца. Акцията няма нищо общо със смяната на кабинета. Политически мотиви не търсете. Става въпрос за длъжностни и тежки криминални престъпления против правосъдието“, заяви окръжният прокурор Румен Попов. Той уточни, че арестуваните полицаи се разследват за чадър над проституция, наркоразпространение, подкупи и други престъпления по служба.
Хаджиев ръководи Трето РУ от година, след като бе преместен от Раковски. Другите закопчани негови колегиса на по-ниско ниво. Извършени са претърсвания в домовете им и на работните им места.
Това е втората операция на „Вътрешна сигурност“ в Пловдивско за последните десетина дни. На 11 май началникът на охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев, който е бивш шеф на столичния КАТ, бе отведен с белезници от кабинета си. Впоследствие излезе на свобода под парична гаранция от 10 000 лв. и с повдигнати обвинения за незаконно притежание на 554 патрона и превишаване на властта при сключване на договори за дарения и за ремонти на патрулки.
Акцията в Трето РУ пък бе извършена часове преди в Пловдив да пристигнат служебният вътрешен министър Бойко Рашков и началникът на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков. Те бяха посрещнати от зам.-шефа на ОД на МВР Димитър Събчев.

Директорът Йордан Рогачев е в болница от миналия петък.
„Ние не можем да го открием, за да разговаряме дори с него. За всеки разумен човек е ясно, че не може такива престъпления да се вършат в едно районно управление в Пловдив, а ръководителят на областната дирекция да не знае.Той е бил длъжен по закон да упражнява необходимия контрол върху тези служители и при забелязване на най-малки отклонения да вземе мерки“, отсече Рашков. И добави, че е в града, за да проведе много сериозен разговор с шефовете в полицията, защото арестите на 7 униформени е удар срещу службата под тепетата.
„Задължително трябва да има рокади в нея. Не може да се задържи под стража началникът на Трето РУ и да не последват ответни кадрови действия“, каза министърът. По думите му МВР няма да търпи служители, които законът е облякъл с власт да разкриват извършители на криминални деяния, а самите те да се превръщат в престъпници под пагон. В такива случаи ще се вземат строги мерки.
Рашков обясни, че още когато е встъпил в длъжност като служебен вътрешен министър, е получил информация за престъпни действия на служители от Трето РУ , но от „Вътрешна сигурност“ решили кога да пристъпят към реализация.
Министърът отказа да съобщи подробности по нея, за да не се осуети разследването.
„Нека прокуратурата да прецени към кои ще се повдигнат обвинения. Това е цивилизованият начин за разкриване на престъпления. Другото е чиста политика, което аз нямам намерение да правя“, добави Рашков.
И уточни, че седмината полицаи не са участвали в схема за изборна търговия. Такива дела обаче в момента се водели. По тях имало данни за партии, които се ръководели от известни лица с огромни политически амбиции. Ако прокуратурата не ги обяви, за да може чрез медиите да се постигне превантивен ефект, то от МВР щели да го направят.
Рашков засегна и въпроса за кадровите рокади в повереното му ведомство. Той обяви, че столичната дирекция на МВР е вече с нов шеф. Досегашният – Георги Хаджиев, е понижен.
„ Не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София, под колоните на МС, и да останем равнодушни. Това трябва да го изкореним и затова ще взема най-строги мерки, като се надявам, че ще се промени стилът на работа на тези служители“, каза министърът. Той подчерта, че законът е разписал задълженията и правата на полицаите. Там никъде не пишело, че могат да пребиват деца в центъра на столицата или където и да е другаде. Като министър щял да бъде безкомпромисен към подобни прояви.
По отношение на шефовете на възлови постове в ДАНС, които са в неплатен отпуск до септември, Рашков заяви, че не можели да си го позволяват преди избори. Премиерът Стефан Янев ги поканил на разговор, но те изпратили свои заместници. Отправена им е повторна покана. Ако и след това не се явят, то спрямо тях ще се предприемат законовите мерки за отклоняване от служба.
Рашков добави, че не всички отпускари се укривали. И даде пример с председателя на държавната агенция „Технически операции“, който бил в редовен отпуск. Той вече бил изслушан от премиера и щял да се яви след няколко дни.
Служебният вътрешен министър беше категоричен, че в момента нямало чистка в МВР и нарече новините за това „лъжливи“. Според него чистка била направена по времето на Цветан Цветанов. Когато поел МВР, той привикал всички регионални директори в столицата и им разпоредил да си подадат оставките, а после сам решил кои от тях да остави.
Рашков обясни, че досега е освободил двама в пенсионна възраст. По думите му единият, който заемал поста на шеф на дирекция „Инспекторат“, прекалил. Той бил сред тези, които излязъл в болнични. За него служебният вътрешен министър е поискал документи.
„Те всички се разболяват. Когато човек е на свобода, е здрав, а като го обвинят и го поставят в арест, го налягат много страшни болести“, каза Рашков.
Министърът добави, че освен двамата пенсионери е освободил и главния секретар на МВР Ивайло Иванов заради действията на полицията при летните протести.
По думите му тогава служителите на реда са увредили здравето на много младежи.
„Те затова децата няма да стоят в България, ако продължава такова управление, което им посяга до степен да ги убият на място“, посочи Рашков. Лично изгледал видео от събитията, в което се чувало как снимащият вика: „Убиват го, убиват го“. Рашков е категоричен, че няма да позволи да се убиват хора по площадите.
Министърът обяви, че е създал специално звено с необходимата щатна обезпеченост, което да го подпомага, тъй като е натоварен с подготовката за изборите. В тази структура ще влязат опитни полицейски шефове от цялата страна, като ще им се запазят предишните длъжности и заплати.
Служебният министър призна, че кадровите промени в МВР ще продължат, но за чистка не можело и дума да става. Тези, които били полезни за системата, щели да останат. Допусналите нарушения ще бъдат поканени да я напуснат. В момента ръководството на министерството активно оценявало всеки един.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>