Бунт в пловдивския район "Северен" - треви до кръста и мръсотия (снимки)

19.05.2021 08:53 Радко Паунов
Защо бул."Марица-север" изглежда така запуснат, а от южната страна не е, пита гражданинът Филип Филипов.
Така изглежда бул. "Марица-север" - с буйни треви и преливащи от смет кошчета. Снимки: Юлия Новакова
Така изглежда междублоковото пространство на ул. "Петър Шилев"12 в същия район. Снимка: Ася Илиева
Кметът на район "Северен" Стоян Алексиев участва във всяка залесителна акция.
Веселин Козарев (вляво) на последната уборка в събота на Сахат тепе.

- "Градини и паркове" не са към мен, казва Стоян Алексиев

- Не можем да наваксаме - дъжд, слънце и тревите полудяват, твърди шефът на озеленителите

Буря на негодувание се надига в пловдивския район "Северен" заради неокосените треви и мръсотията. Юлия Новакова е публикувала снимки, които показват, че по бул. "Марица-север" тревите са избуяли, а кошчетата за смет преливат. "Нито е окосено, нито почистено!", протестира тя и упреква районния кмет Стоян Алексиев, който е бивш директор на "Градини и паркове".
За да подкрепи Новакова, Ася Илиева е заснела междублоковото пространство на ул. "Петър Шилев"12, където се вижда как тревите са почти до кръста, а това е рай за кърлежите.

И пред Френската гимназия не е по-различно. "Живея точно срещу входа на училището. Онзи ден съседът окоси част от тревните площи - беше станало змиярник. И това е до гимназия, а представете си другаде .Кошовете се почистват веднъж на седмица - буквално преливат", възмутена е и Ана Бедрова.

Кметът на района отговаря, че по график северният бряг на Марица е трябвало да бъде окосен от "Градини и паркове". "Трябвало е, но не е. Кой извършва контрола", пита Юлия Новакова. Стоян Алексиев твърди, че общинското предприятие е подчинено на големия кмет.
"Вие не живеете ли в този район? Харесва ли ви? И не казвайте, че нищо не зависи от вас", непримирима е Новакова.
Друг пловдивчанин недоумява защо бул. "Марица" от северната страна е толкова запуснат спрямо същия от южния бряг, където винаги е окосено и почистено.

Кметът Алексиев благодари за сигнала. "Направих обход и всичко, което казвате, е вярно", потвърждава той. И уверява, че каквото е в правомощията му, щял да го направи. Но отново твърди, че топката е в "Градини и паркове" и в кмета на общината, който назначавал и освобождавал шефа на предприятието.
"Директорът от своя страна трябва да направи организация и редовно да косят и почистват, като с приоритет са детските площадки и парковете", казва Алексиев.

Той се обръща към инициаторите, ако желаят, да организират съвместно почистване със собствен труд на междублоковите пространства.  Кметството щяло да осигури всичко необходимо. 
Район “Северен” ще осигури всичко необходимо. "Отворен съм за всякакви разумни граждански инициативи и предложения", казва Алексиев.

Веселин Козарев, директор на "Градини и паркове" обясни, че тревите по част от бул. "Марица-север" вече са окосени. Оставал малък участък, който до края на седмицата щял да бъде обработен.
"Няма наваксване. Косим, а след седмица е същото, защото се редуват слънце с дъжд. Действаме съвместно с "Дезинфекционна станция". Ние косим, те пръскат след нас. Работим нон-стоп без почивка", твърди Веселин Козарев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>