Третата вълна свърши: По 42 жертви и 500 заразени на ден за седмицата (Графики)

18.05.2021 22:23 Петър Пенчев

До дни излизаме от червената зона в картата на разпространението на COVID-19

“Скритата” смъртност според последните данни на НСИ също се стопява

Заразата у нас се топи с бързи темпове и се очертава едно спокойно лято с ниски нива на коронавируса.

За шеста поредна седмица заразените у нас намаляват. Средно 512 нови болни на ден са регистрирани - с 34% по-малко.

За миналата се отчита и сериозен спад при жертвите. Те са били средно 42 на ден - с 40% надолу.

Със затихването на епидемията у нас започна осезаемо да намалява и “скритата” смъртност, която се появява в данните на НСИ за починалите в страната по седмици.

Между 3 и 9 май жертвите от нея са около 370. (Виж таблицата.)

През 2020 г. по време на пика през ноември и декември имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса. С нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двата последни месеца на 2020 г. тези случаи надхвърлят 10 000.

В началото на тази година, “скритата” смъртност изчезна, но от втората седмица на март отново се появи успоредно с третата вълна. Оттогава случаите са около 5500.

“Скритата” смъртност се появи при нива на жертвите над 70 на ден. Тъй като от началото на май тя е по-ниска от тези нива и продължава да намалява, се очаква до края на май напълно да изчезне.

От 78 хил. теста за коронавирус 4,6% са били положителни.

Във вторник в болница лежаха 4592 души (-18%), а в реанимациите - 490 (-12%).

Към 18 май 131 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 174. (Виж таблицата.) До няколко дни ще минем под прага от 120 случая и ще излезем от червената зона в картата на заразата. Това може да накара Великобритания и други европейски страни да ни изкарат от списъците си на опасните за пътуване страни. Евентуалното отпадане на карантината за пристигащи от България ще върне част от туристите от ЕС и Русия по нашето Черноморие през лятото.

Активните случаи вече са 33 хил. при 43 хил. само седмица по-рано.

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, сме на четиринайсто място в света. (Виж таблицата.)

В Европа за поредна седмица епидемията намалява с бързи темпове навсякъде. Има 21% спад на заразените и 15% - на жертвите.

Първите 6 места в черната класация вече са заети от южноамерикански страни. Над 10 жертви на милион население има само в Уругвай.

Вълната от COVID-19, която удари Индия от началото на април, продължава. Там са регистрирани 48% от заразените и 34% от жертвите в света през седмицата. Средно на ден са умирали по 4100 души, което е рекорд в историята на епидемията.

Други от От страната и света

На масата по-малко хляб, повече месо и плодове (Графика)

Парите, които даваме за храна, се увеличават с 11,8% за година, но за развлечения – с над 55% Консумацията на олио, хляб и хлебни изделия у нас е намалява за последната година

Православен календар за 18 май

Св. мчци Теодот, Петър, Дионисий. Св. 7 девици Св. Теодот живял по времето на император Диоклетиан.Той подпомагал своите единоверци, давал им храна и подслон

Само в "24 часа" на 18 май - На масата по-малко хляб, повече месо и плодове

Само в "24 часа" на 18 май четете: На масата по-малко хляб, повече месо и плодове Разтърсен от случилото се на Дебора, Пламен от Ловеч слага транспаранти с послания за добро Татков съвет: Синът да

Техники да печелите доверие, което ви води към успех

Най-честа грешка е да удавите събеседника с компетентност още в началото "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

"При 50-60 км/ч автомобилът на НСО става уязвим. Може да има 20-30 километра бонификация от гледна точка на сигурността на охраняемото лице". Това обясни пред БНР ген

>